HOMEOPATSKA ZDRAVILA V SLOVENIJI - PRAVICA DO IZBIRE, KI JE NI

01.09.2009 00:00
Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Andreja Čufar je za prilogo Moje Zdravje napisala uvodnik o homeopatiji in homeopatskih zdravilih v Sloveniji.

Uvodnik mag. Andreje Čufar objavljamo v celoti:
 
Homeopatska zdravila v Sloveniji - pravica do izbire, ki je ni
 
O homeopatiji je bilo pri nas že marsikaj napisanega. Ta oblika zdravljenja ima na eni strani goreče zagovornike in na drugi goreče nasprotnike. Nikakor se ne želim postavljati v vlogo razsodnika in razpravljati o tem, kdo ima prav in kdo ne. Je pa ta tema aktualna v naši lekarniški stroki, saj nam od lanskega oktobra slovenska zakonodaja oziroma pravilnik o homeopatskih zdravilih v humani medicini uradno dopušča, da slovenske lekarne pripravljajo in izdajajo tudi homeopatska zdravila. Ta sprememba je bila potrebna zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z evropsko. Homeopatska zdravila pa bodo v lekarnah lahko izdajali in pripravljali le tisti kolegi, ki bodo dodatno usposobljeni s področja homeopatije. Zato smo v Lekarniški zbornici Slovenije za magistre farmacije že organizirali posebno usposabljanje iz homeopatije, ki je obsegalo 120 ur teoretičnega in praktičnega dela.
 
Vprašanje pa je, kdaj bo pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini zaživel tudi v praksi, saj so postopki registracije homeopatskih zdravil zapleteni, dolgotrajni in dragi. Če ob tem upoštevamo še majhnost slovenskega trga in pomanjkljivo urejeno področje homeopatskega zdravljenja, je verjetno jasno, da med proizvajalci homeopatskih zdravil ni prav veliko zanimanja, da bi svoja zdravila registrirali tudi pri nas. Če zdravilo v Sloveniji ni registrirano, pa ga, jasno, ni v lekarnah.
 
Kaj sploh so homeopatska zdravila in kako delujejo? Gre za komplementarno metodo zdravljenja, ki uradno medicino dopolnjuje, nikakor pa je ne nadomešča. Osnovni princip delovanja homeopatije je zdravljenje po načelu podobnosti. Ta temelji na spoznanju, da snov, ki v prevelikem odmerku pri zdravem človeku izzove določene znake, v minimalnem odmerku pri bolnem človeku te znake zdravi. Namen homeopatije je ponovno vzpostaviti notranje ravnovesje v človeku, ki je zaradi bolezni porušeno. Homeopatska zdravila so najpogosteje rastlinskega, mineralnega ali živalskega izvora. Običajno so na voljo v obliki kroglic laktoze ali saharoze, prepojenih s homeopatsko učinkovino.
 
Čeprav homeopatska zdravila v Sloveniji dejansko še vedno niso dostopna v naših lekarnah, to še ne pomeni, da jih pri nas ljudje ne uporabljajo. Pomeni le, da jih kupijo v lekarnah v tujini, prek spleta ali pa kar na sivem trgu. Z vidika varnosti pacientov to gotovo ni dobra rešitev. Ne glede na to, kaj si, kdo misli o učinkovitosti ali koristi homeopatskih zdravil, bi bilo prav, da imajo pacienti možnost izbire. Tako kot imajo izbiro tudi pacienti v večini držav Evropske unije. Uradno je naša država že omogočila preskrbo s homeopatskimi zdravili v slovenskih lekarnah. Zdaj bi bilo treba še poenostaviti in poceni ti postopke registracije homeopatskih zdravil, da bi tako spodbudili proizvajalce za vstop na naš trg. Za pripravo in izdajo homeopatskih zdravil v lekarnah pa je pri nas že usposobljenih več kot 120 magistrov farmacije, ki so uspešno končali posebno usposabljanje iz homeopatije, ki ga je organizirala Lekarniška zbornica Slovenije, poleg teh pa še okoli 100 magistrov farmacije, ki so opravili dodatno usposabljanje s tega področja v organizaciji Slovenskega homeopatskega društva. Tako bi imeli ljudje možnosti izbire in varne preskrbe s homeopatskimi zdravili, ne da bi se zato vozili v lekarne v sosednje države ali uporabljali še druge, bolj tvegane poti oskrbe.
 
Skrajni čas bi že bil, da bi se pristojni v naši državi bolj resno in aktivno zavzeli za to, da se tudi današnjim generacijam Slovencev omogoči uresničevanje pravice do izbire homeopatskega zdravljenja, pravice, ki so jo nekoč že imeli naši dedki in babice.
 
Vir:
DNEVNIK, priloga Moje zdravje, 1. september 2009, Andreja Čufar: Homeopatska zdravila v Sloveniji - pravica do izbire, ki je ni

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih