HOMEOPATSKA ZDRAVILA

02.12.2009 00:00
Novinarka Tjaša Lampret v časopisu Medicina danes ugotavlja, da ima farmacevta z znanjem homeopatije že skoraj vsaka lekarna v Sloveniji. Homeopatska zdravila v slovenskih lekarnah še niso na voljo. Na JAZMP so doslej prejeli le eno vlogo za registracijo takšnega zdravila, pogovori z zastopniki proizvajalcev homeopatskih zdravil iz Nemčije, Francije in Avstrije pa že potekajo.

Oktobra lani sprejeti pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini omogoča, da bodo po predhodni registraciji pri Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) homeopatska zdravila dosegljiva tudi v slovenskih lekarnah, izdajali pa jih bodo magistri farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije.
 
Skladno z zakonom, ki ureja izvajanje homeopatskega zdravljenja, pa smejo homeopatska zdravila predpisovati le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete, pridobljena znanja iz homeopatije in veljavno licenco.
 
Homeopatska zdravila (še) niso na voljo v lekarnah
 
Dovoljenja za promet, ki ga izdaja JAZMP, za zdaj nima še nobeno homeopatsko zdravilo. Doslej so na agenciji prejeli le eno formalno vlogo za registracijo homeopatskih zdravil, ki pa ni bila skladna z zakonodajo, je sporočila mag. Barbara Razinger Mihovec, mag. farm., vodja oddelka za tradicionalna zdravila, zdravila rastlinskega izvora in homeopatska zdravila pri JAZMP.
 
So pa na agenciji opravili več posvetovanj in pogovorov z različnimi predlagatelji oziroma zastopniki proizvajalcev homeopatskih zdravil iz Nemčije, Francije in Avstrije, ki pripravljajo vloge za registracijo/pridobitev dovoljenja za promet s homeopatskimi zdravili, zato na agenciji upajo, da bodo prve ustrezne vloge kmalu prejeli.
 
Galenska homeopatska zdravila
 
Tudi pogoji za začetek izdelovanja in izdaje homeopatskih galenskih izdelkov in homeopatskih magistralnih pripravkov po mnenju JAZMP še niso izpolnjeni.
 
Galenska homeopatska zdravila sicer vidijo le kot dopolnitev palete registriranih homeopatskih zdravil, bi pa zaradi specifičnosti področja morala biti izdelava homeopatskih galenskih izdelkov in homeopatskih magistralnih pripravkov urejena s posebnim pravilnikom na podlagi zakona o lekarniški dejavnosti, ki bi predpisal posebne dodatne zahteve za izdelavo teh zdravil tako glede osebja kot tudi prostorov in opreme.
 
Osebje bi moralo imeti posebna znanja o izdelavi homeopatskih zdravil, saj samo poznavanje načel homeopatskega zdravljenja oziroma osnovno izobraževanje ne zadošča, so prepričani na agenciji.

 
In kaj je po mnenju agencije ovira za pridobitev dovoljenja za promet s homeopatskimi zdravili? Za stara homeopatska zdravila v nekaterih državah članicah EU dokumentacija o kakovosti in varnosti ni bila posodobljena skladno z novimi standardi. Evropska zakonodaja, ki smo jo bili dolžni privzeti v slovenski pravni red, pa zahteva skladnost kakovosti in varnosti homeopatskih zdravil z najnovejšimi znanstvenimi spoznanji.
 
Ovira sta tudi majhen slovenski trg in razmeroma neurejena dejavnost homeopatskega zdravljenja v Sloveniji, pojasnjujejo na JAZMP. Kot dodajajo, bodo homeopatska zdravila, potem ko bo na podlagi ugotovljene kakovosti in varnosti zanje izdano dovoljenje za promet oziroma ko bodo registrirana, lahko dostopna tudi v slovenskih lekarnah.
 
Okoli 300 farmacevtov z znanjem homeopatije, registracij homeopatskih zdravil še ni poglavitni razlog, da proizvajalci še niso registrirali homeopatskih zdravil, je dejstvo, da še nismo implementirali člena 16.2 evropske direktive 2001/83/EC, ki omogoča, da je na ovojnini napisana terapevtska indikacija homeopatskega zdravila.
 
Zaradi tega so proizvajalci homeopatskih zdravil v neenakopravnem položaju z drugimi proizvajalci zdravil, meni predsednica sekcije za homeopatijo pri Slovenskem farmacevtskem društvu dr. Maruša Hribar, mag. farm. Poleg tega je za registracijo vseh homeopatskih zdravil, ki jih je več kot 2.500 slovenski trg zelo majhen, težava pa je tudi v tem, da zdravniki ne smejo hkrati prakticirati konvencionalne in homeopatske medicine.
 
Čeprav je Slovenija edina država v EU, v kateri homeopatska zdravila (še) niso dosegljiva v lekarnah, je znanje iz homeopatije pridobilo že okoli 300 farmacevtov. To pomeni, nadaljuje Hribarjeva, da je skoraj v vsaki lekarni en farmacevt s tem znanjem.
 
Zadnja tri leta je 120-urno izobraževanje, ki magistrom farmacije omogoča izdajanje homeopatskih zdravil v lekarni in svetovanje pri akutnih težavah, organizirala Lekarniška zbornica Slovenije. Kot dodaja Hribarjeva, je takšna praksa homeopatskega zdravljenja običajna v večini držav EU. Poleg seminarjev v organizaciji zbornice farmacevti in zdravniki homeopatsko znanje pridobivajo tudi pri Slovenskem homeopatskem društvu in Francoski šoli homeopatije.
 
Homeopatska zdravila verjetno le za samoplačnike
 
Slovenija na področju homeopatije zaostaja za drugimi evropskimi državami, ker tako medicinska kot tudi farmacevtska stroka nista razvili ali podprli izobraževalnega sistema, ki bi omogočal integracijo homeopatije v javni zdravstveni prostor.
 
Za obstoj in razvoj homeopatije so namreč ključni farmacevti z znanjem homeopatije, ki lahko izdelujejo homeopatska zdravila in svetujejo strankam v lekarni za akutne težave, ter zdravniki homeopati, ki za kronične težave lahko predpisujejo tako alopatska kot homeopatska zdravila ali oboja hkrati, pojasnjuje Hribarjeva in dodaja, da bodo homeopatska zdravila, ko bodo na voljo v lekarnah - najverjetneje samoplačniška.
 
Vir:
Medicina danes, 2. december 2009, Tjaša Lampret: Homeopatska zdravila - Farmacevta z znanjem homeopatije ima že skoraj vsaka lekarna v Sloveniji

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih