PRVA HOMEOPATSKA ZDRAVILA V SLOVENSKIH LEKARNAH

08.04.2011 00:00
V slovenske lekarne prihaja prvih 17 homeopatskih zdravil. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je dovoljenja izdala po poenostavljenem postopku.

Novinarka Špela Zupan je pripravila prispevek za oddajo 24UR o prihodu prvih homeopatskih zdravil v slovenske lekarne, ki ga v nadaljevanju povzemamo.
 
Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je izdala dovoljenje za 17 homeopatskih zdravil, ki se bodo izdajala brez recepta in bodo namenjena samozdravljenju.
 
Homeopatska zdravila so urejena z zakonodajo Evropske unije, ki jo je bila Slovenija kot država članica dolžna prenesti v svoj pravni red. Zakonodaja omogoča dajanje v obtok varnih in kakovostnih zdravil in tako prispeva k varovanju javnega zdravja.
 
Zakon o zdravilih ne določa posebnih pravil za predklinične preizkuse in klinična preizkušanja, zato je mogoče pridobiti dovoljenje za promet s homeopatskimi zdravili samo po poenostavljenem postopku ali po enakem postopku kot za običajna zdravila. Vsa homeopatska zdravila, ki so do sedaj na voljo v slovenskih lekarnah, so v agenciji odobrili v poenostavljenem postopku, kar pomeni, da predlagateljem ni treba predložiti dokazil o učinkovitosti oziroma podatkov o kliničnem preskušanju. Dokumentacija pa mora poleg administrativnih in splošnih podatkov vsebovati potrdila o kakovosti in varnosti homeopatskega zdravila. Vsebovati mora dokazila, da niti vhodne snovi niti končen izdelek ne vsebujejo patogenih snovi in da s homeopatskim zdravilom ni moten prenos humanih in živalskih virusnih, bakterijskih in drugih nalezljivih bolezni.
 
Poenostavljen postopek je mogoč samo za homeopatska zdravila v farmacevtskih oblikah in odmerkih, ki ne predstavljajo tveganj za pacienta. Morajo biti le za uživanje skozi usta ali za zunanjo uporabo, ne v obliki injekcij. Na ovoju in v navodilih za uporabo ne smejo imeti navedenih terapevtskih indikacij ali informacij, ki se na te nanašajo. Biti morajo dovolj razredčena, da je zagotovljena varnost: ne smejo vsebovati več kot en del matične tinkture na 10.000 delov topila ali nosilca ali več kot 1/100 najmanjšega odmerka, ki se uporablja v alopatiji za zdravila na recept. Po podatkih svetovne zdravstvene literature za nobeno homeopatsko zdravilo ni bila dokazana učinkovitost v skladu s sodobnimi standardi, ki se zahtevajo za običajna zdravila, kar je navedeno tudi na ovoju. Obenem so homeopatska zdravila namenjena zdravljenju človeka v celoti in ne le obravnavi posameznih simptomov. Zato je na primer pri kašlju treba ugotoviti, za kakšno vrsto kašlja gre in kakšni so spremljajoči simptomi. Izbira homeopatskega zdravila je torej individualna, poudarjajo na agenciji.
 
Homeopatija je sicer alternativni sistem zdravljenja, ki temelji na holističnem pristopu, torej na prepričanju o pomembnosti celovitosti telesa, razuma in duha pri zdravju. Podobno se zdravi s podobnim, kar pomeni uporabo učinkovin, ki pri zdravem človeku povzročajo podobne znake in simptome, kot jih ima obolela oseba. Čebula, ki pri zdravem povzroči solzenje oči in izcejanje iz nosu, se na primer homeopatsko uporablja za lajšanje simptomov prehlada – izcejanje iz nosu. Delovanje homeopatskih zdravil se okrepi z razredčevanjem in s stresanjem. Homeopatska zdravila so pripravljena iz homeopatskih surovin, ki so navadno rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora, kot pomožne snovi pa se navadno uporabljajo prečiščena voda, etanol ustrezne koncentracije, glicerol in laktoza. Najpogosteje se uporabljajo kroglice in raztopine.
 
Homeopatska zdravila smejo izdajati le magistri farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije. Na recept jih smejo predpisovati osebe z diplomo medicinske fakultete in znanji iz homeopatije. Homeopatska zdravila, ki so do sedaj pridobila dovoljenje za promet, se izdajajo brez recepta, seveda pa jih lahko predpiše tudi zdravnik homeopat.
 
Vir:
24ur, 8. april 2011, Špela Zupan: Prva homeopatska zdravila v slovenskih lekarnah

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih