HOMEOPATIJA SPODBUJA SAMOZDRAVLJENJE

26.09.2012 00:00
Avstrijski zdravnik dr. Reinhard Schwarz je v pogovoru z novinarko Leo Dvoršak dejal: »slišal sem za to čudno situacijo v Sloveniji, ko doktorji medicine ne smejo uporabljati homeopatije pri svojem delu, in sem nad njo resnično šokiran, saj v Avstriji tega ni, pa tudi vse druge države v Evropski uniji so to že uredile«.
Novinarka Lea Dvoršak v prispevku Homeopatija spodbuja samozdravljenje v tedniku 7Dni ugotavlja, da je v Evropi in drugod po svetu homeopatija povsem običajna metoda zdravljenja, ki dobro dopolnjuje in včasih nadomešča klasične metode zdravljenja. Zanjo se odloča tudi vse več Slovencev, ki od aprila lani homeopatska zdravila lahko dobijo tudi v slovenskih lekarnah. Prispevek v nadaljevanju objavljamo v celoti:
 
Homeopatija kot terapevtska metoda z več kot dvema stoletjema zgodovine temelji na celostnem ali holističnem načinu zdravljenja, ki obravnava človeka kot celoto. "Njen začetnik je nemški zdravnik Samuel Hahnemann, temelji pa na prepričanju, da je človek neločljiva celota telesa in duha, zato z vzpodbujanjem človekovih naravnih sposobnosti samozdravljenja izboljšuje celostno zdravje - krepi imunski sistem organizma ter izboljša fizično in psihično ravnovesje človeka," pripoveduje Nataša Herlič Švagerl, magistra farmacije, ki se je po diplomi iz farmacije odločila za podiplomski študij homeopatije in je danes ena tistih farmacevtk, ki so usposobljene za svetovanje pri izbiri homeopatskih zdravil.
 
Osnovno načelo homeopatskega zdravljenja je načelo podobnosti, kar pomeni, da se podobno zdravi s podobnim. "Kar z drugimi besedami pomeni, da določena snov, ki pri zdravi osebi sproži določene simptome, pri bolniku enake simptome odpravi," pravi Danica Kokol Pravdič iz Mariborskih lekarn. "Homeopatski princip je ravno nasproten alopatskemu, kamor sodi konvencionalna ali uradna medicina, ki temelji na principu nasprotnega, alopatsko zdravilo namreč odstranjuje simptome." To pomeni, da zdravilo ali snov, ki pri zdravem človeku povzroči bolezenske znake, v zelo majhni koncentraciji to isto bolezen pri bolniku tudi ozdravi. Če pitje kave pri zdravem človeku vzpodbudi živčni sistem in ga naredi nespečega, kava, pripravljena na homeopatski način, nespečnost odpravi.
 
Od lanske pomladi je v slovenskih lekarnah spet mogoče kupiti homeopatska zdravila rastlinskega, lahko pa tudi živalskega in mineralnega izvora v različnih koncentracijah v obliki kroglic ali tablet, ki jih položimo pod jezik. »Po 66 letih premora smo homeopatska zdravila vrnili na police slovenskih lekarn in opažamo, da so pacienti zadovoljni, da lahko dobijo zdravila tudi pri nas," je z odločitvijo zadovoljna direktorica zavoda Mariborske Lekarne Anita Vrabič, ki pa vseeno opaža, da zaradi skromnega nabora homeopatskih zdravil - v Sloveniji jih je namreč registriranih le 62, pa tudi zdravnikov homeopatov je manj kot deset -, homeopatija pri nas še nima velikega vpliva na klasična zdravila.
 
Po mnenju Vrabičeve se zato mnogi še vedno raje obračajo po pomoč komplementarne medicine v tujino, kjer je izbira veliko večja. »Homeopatska zdravila v Sloveniji smo dobili v lekarne kot zadnja država v Evropi. V Avstriji in Italiji je mogoče dobiti homeopatsko zdravilo praktično v vseh lekarnah. Brez težav je mogoče poiskati nasvet pri zdravniku homeopatu, ki jih ni malo. Povpraševanje je srednje veliko, nanj pa v veliki meri vpliva nabor zdravil, ki je v Sloveniji zelo skromen, manj kot dva odstotka ponudbe v svetu. Imamo nekaj deset homeopatskih zdravil v samo treh koncentracijah, v sosednjih državah jih je blizu 4000, v vseh koncentracijah. Pri nas si komplementarne metode zelo počasi utirajo pot. Sicer pa homeopatija predstavlja 0,3 odstotka svetovnega trga zdravil. Največji homeopatski trg je Francija (300 milijard evrov), kjer je homeopatija integrirana v zdravstveni sistem." Tam 80 odstotkov zdravnikov splošne prakse svojim bolnikom predpiše homeopatsko zdravilo na recept, vsaj 40 odstotkov Francozov pa uporablja homeopatijo kot način samozdravljenja.
 
Oviri sta zakonodaja in togost zdravnikov
 
Tako mišljenje pogrešajo mnogi zdravniki v Sloveniji, ki v homeopatiji, antropozofiji in drugih dopolnilnih panogah vidijo koristno dopolnitev tradicionalnega zdravljenja in mnogokrat pri lažjih stanjih bolj naravno alternativo. Vendar tega glasno in uradno ne smejo izreči ali pa svojim pacientom predpisati homeopatskega zdravljenja, saj jim to preprečuje zakonodaja. Ta vsakega zdravnika, ki bi predpisal homeopatsko zdravilo in se tako po definiciji, zapisani v Zakonu o zdravniški službi "ukvarjal z zdravilsko dejavnostjo", kaznuje s trajno ali začasno izgubo zdravniške licence, so nam sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Doslej so zaradi ukvarjanja s homeopatijo v Sloveniji trajno odvzeli licenco eni zdravnici, eni pa izrekli javni opomin.
 
»To je absurdno!« je nad stanjem ogorčen dr. Živan Krevel, doktor medicine in univerzitetni diplomirani biolog, ki se je šolal v Veliki Britaniji, Sloveniji in na Kitajskem, od leta 1992 pa se ukvarja s homeopatijo in zdravi paciente v samostojnem Homeopatskem centru Krevel. »Zdravnikom v Sloveniji ni omogočeno presoditi, katero zdravljenje je za bolnika najprimernejše, kakor to velja v drugih državah, kjer je zdravnik samostojen subjekt v procesu zdravljenja. V Sloveniji je le izvajalec doktrine oziroma birokrat in je zato pravzaprav nepotreben, saj bi njegovo delo z lahkoto nadomestil računalnik. Celo za razgovor z bolnikom je nepotreben, saj zanj nima dovolj časa. Prepoved sodelovanja, ki velja v Sloveniji, je za bolnike zelo škodljiva.«
 
Ti se namreč lahko oglasijo pri zdravniku homeopatu, ki zdravi le homeopatsko in sme delati le zunaj zdravstvenega sistema ter jih torej zdravi ločeno od njihovega osebnega zdravnika. To lahko ima tudi negativne posledice, "največja je ta, da vse preveč bolnikov jemlje preveč zdravil hkrati," opozarja Krevel. "To je skregano z načelom znanstvene medicine, ki naj bi temeljila na dokazih. Še nikdar ni bilo namreč na enem bolniku preizkušeno zdravljenje več zdravil hkrati. Bolniki pričakujejo dokaze, saj jim to medicinska oblast retorično obljublja, dobijo pa le nepreverjeno zdravljenje, ki je zaradi nepreverjenih navzkrižnih učinkov zdravil lahko tudi zelo nevarno." Sodelovanje med tradicionalnimi zdravniki in zdravniki homeopati je torej potrebno, tega se vedno bolj zavedajo tudi zdravstveni delavci sami in si, ker jih zakon v tem ne podpira, pomagajo po svojih močeh. "Na srečo se neuradno sodelovanje obeh strani vse bolj vzpostavlja in tudi zdravniki, ki jim je predpisovanje homeopatskih zdravil onemogočeno, v praksi že zdaj paciente velikokrat neuradno, brez napotnice napotijo k zdravniku homeopatu."
 
Homeopatija je individualna metoda zdravljenja, saj vsak posameznik specifično reagira na podoben bolezenski znak. Določenemu bolniku prija toplota na bolečem mestu, drugemu hladni obkladki; določenemu bolniku bolečina popusti, če močno pritisne na boleče mesto, drugi ne prenese niti najmanjšega dotika ipd. Zato je tudi zdravljenje odvisno od vsakega posameznika, pomembno pa je, da je izvedeno celostno.
 
To že vrsto let poudarja dr. Reinhard Schwarz iz avstrijskega Gradca, pediater, ki svoje paciente zdravi tudi s pomočjo homeopatije in antropozofije: "Gre za drugačen način gledanja na človeka, pristop k bolezni. Nujno je, da kot zdravnik razširim svoj pogled na človeka. Telo lahko po tradicionalnih metodah preiskujem s fizičnimi in s kemičnimi metodami, z zelo natančnimi postopki. Toda ti mi ne dajo informacije o tem, kakšno je življenje pacienta, kakšno je stanje njegove duše, se pravi čustev in občutkov ter duha, zavedanja sebe." Na slabo počutje in bolezen lahko po njegovih besedah vplivajo tudi mnogi psihološki dejavniki, ki jih tradicionalna medicina zanemarja in se posveča samo nadzorovanju simptomov, ne odpravlja pa vzroka bolezni. Tega moramo ob pomoči zdravnika poiskati sami, trdi Schwarz, ki svoje paciente včasih obišče tudi na domu in se pouči o njihovem načinu življenja, da bi lahko postavil natančno diagnozo. "Medicina življenja, kot ji lahko rečemo, vključuje tudi obroke, ki jih pripravljamo, okolje, v katerem živimo, odnose z drugimi člani družine. Vse to vpliva na zdravje. Pred zdravljenjem otroka moram tako vedno opraviti pravo malo raziskavo o tem, kako živi, kaj jé. Če ne živi predaleč, starše včasih prosim tudi, ali jih lahko obiščem na domu. Tudi s tem ugotovim, kaj bi lahko bil problem. Včasih se otroku povišana temperatura ponavlja, ker se doma igra na preveč mrzlih tleh in je lahko rešitev že preprosta preproga. To ni povezano s homeopatskim zdravljenjem, je pa pomemben proces, ki bi ga morali vsi zdravniki bolj pogosto uporabiti." Pa ga ne, kajti za dolge pogovore v zdravstvu ni časa. Vendar zdravniško delo ni vedno samo sedenje v ordinaciji in pisanje receptov, znati moramo od pacienta izvedeti, kaj je z njim narobe. "Lahko nam namreč to zelo natančno pove sam!" pravi Schwarz.
 
Kaj lahko zdravi homeopatija
 
V principu lahko samo s homeopatijo ali v kombinaciji z drugimi metodami zdravimo mnoge bolezni, svetuje farmacevtka Nataša Herlič Švagerl, ki kot mamica treh otrok homeopatske pripravke uporablja tudi sama. "Homeopatija je idealna kot izbira za samozdravljenje, torej lahko pomaga pri akutnih in kratkotrajnih težavah, pri izbiri zdravila za le-te pa nam lahko svetuje kar farmacevt homeopat. S tem mislim na preprečevanje in zdravljenje prehladnih in gripoznih obolenj, alergij, na razne milejše okužbe, kot so herpes, afte, bruhanje in driska, slabosti pri vožnji z avtomobilom, po pikih žuželk, pri fizični in psihični utrujenosti, pri menstrualnih težavah, glavobolih, lažjih športnih poškodbah ipd. S tem ko si pravočasno pomagamo z naravno medicino, se marsikdaj lahko izognemo nujnemu obisku osebnega zdravnika."
 
Seveda to velja le za akutne in lažje težave, pri resnejših obolenjih in pri tistih, ki vztrajajo dlje časa, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik homeopat pa lahko uspešno zdravi tudi druga obolenja, denimo migrenske glavobole, hormonska neravnovesja, resnejše prebavne težave, depresije in podobno. Homeopatsko zdravljenje je zaradi svoje varnosti primerno in zelo priljubljeno tudi pri nosečnicah in pri mladih mamicah, ki iščejo naravno, učinkovito in varno pot k zdravju svojih malčkov brez kemičnih pripravkov z neželenimi stranskimi učinki.
 
Reinhard Schwarz pojasnjuje, da se tudi pri homeopatskih zdravilih stranski učinki lahko pojavijo, ampak samo, če zdravilo ni pravo ali pa nismo zaužili pravega odmerka. "Zdravilo se mora popolnoma prilegati stanju, tako, kot mora ključ ustrezati ključavnici. To pomeni, da mora biti popolnoma pravo, obenem pa ga moramo predpisati v pravem odmerku. Takrat stranskih učinkov ne bo. Če je zdravilo pravo, vendar je odmerek premajhen ali prevelik, se ne zgodi nič ali pa se stanje bolniku celo poslabša. Vendar to ne pomeni, da zdravilo ne pomaga! Morda samo niste predpisali pravega odmerka." Posvet z izobraženim farmacevtom ali zdravnikom homeopatom je tako tudi pri samozdravljenju nujen.
 
Tudi zato je pomembno, da bi bilo izobraževanja na tem področju v Sloveniji več. Za zdaj se morajo namreč slovenski zdravniki na izobraževanje odpraviti v tujino, če želijo postati homeopati. V sosednji Avstriji je po besedah Reinharda Schwarza možnosti več. "Nujno je, da imaš licenco zdravnika, ki ti jo podeli zdravniška zbornica. Imeti moraš univerzitetno diplomo in prakso pri kliničnem delu, potem pa po dodatnem študiju na področju dopolnilne medicine dobiš papir, na katerem piše, da si dovolj izobražen in ti je dovoljeno delati. Zbornica podeljuje diplome za posamezna področja dopolnilne medicine, ki pa so samo podaljški uradne diplome iz uradne medicine. Poleg homeopatije in antropozofije lahko izbereš še akupunkturo ali nutricionistiko." Smisel zdravljenja bi moralo biti sodelovanje med različnimi vejami, je prepričan Schwarz. Šele to pripelje do prave diagnoze in do pravega zdravljenja. To velja tudi za farmacevte, ki morajo biti izobraženi na področju homeopatije, da lahko svetujejo in izdajajo homeopatske pripravke.
 
"Slišal sem za to čudno situacijo v Sloveniji, ko doktorji medicine ne smejo uporabljati homeopatije pri svojem delu, in sem nad njo resnično šokiran, saj v Avstriji tega ni, pa tudi vse druge države v Evropski uniji so to že uredile." Na kaj torej čakamo v naši državi, se sprašujejo mnogi pacienti in zdravniki.
 
Rešitev je sodelovanje
 
Čeprav na vprašanje, ali je zdravljenje izključno s homeopatijo možno, Živan Krevel odgovarja pritrdilno, v naslednjem trenutku doda, da v nekaterih primerih vendarle prevlada potreba po farmakološki pomoči - predvsem pri stanjih, ko določene žleze ali organski sistemi pešajo in je potrebno nadomestno zdravljenje (npr. s hormoni). Izvzeti so tudi kirurški posegi, zlomi, intenzivna nega, kjer je potrebna in življenjsko pomembna uradna medicinska oskrba. "Če nekdo za dihanje potrebuje aparat, brez njega ne bo mogel dihati in mu nobena druga metoda ne bo mogla pomagati," se strinja tudi Reinhard Schwarz. Takrat pride homeopatsko zdravljenje prav le kot pomoč pri hitrejšem celjenju in zmanjševanju bolečin po operacijah ali kot pomoč pri zapletih (vnetje, sepsa itn.), nadaljuje in se spomni primera mlade mamice na Dunaju, ki po porodu ni nehala krvaveti, kljub temu da ni bilo videti nobene prave rane. Uporabili so vse uveljavljene metode, vendar kljub temu ni bilo pravega uspeha. Potem pa so poskusili še s homeopatskim zdravilom iz kačjega strupa in krvavitev se je ustavila. "To se je resnično zgodilo, kljub temu pa ne moremo reči, da pomaga samo ena ali samo druga metoda. Obe skupaj sta ključ od uspeha in vedeti moraš, katero uporabiti v katerem trenutku." Homeopatija, antropozofija, akupunktura in druge dopolnilne vede torej lahko pomembno nadgradijo tradicionalne metode, ne morejo pa jih popolnoma izničiti. "V tem niti ne vidim smisla," pravi Schwarz, ki kljub dolgoletnim izkušnjam kot homeopat trdi, da bolnikom ne bi mogel pravilno pomagati, če ne bi imel vsega znanja uradne medicine, na katerem lahko gradi. "Ne strinjam se z obstojem samo ene ali druge metode, podpiram pa združitev poti, sodelovanje. To je kot v tridesetletni vojni, ko so se katoliki borili proti protestantom. Če si bil na napačni strani, so te ubili, v resnici pa imata obe veri enako jedro, izvirata iz enakega nauka! Tako je tudi s homeopatijo, z antropozofijo in drugimi dopolnilnimi metodami in s tradicionalno medicino. Izhajajo iz enake osnove."
 
Če ne bi bilo interesa velikega kapitala, bi homeopatija že v 19. stoletju prevladala, trdi Živan Krevel. "Zgolj v Združenih državah Amerike je bilo na desetine bolnišnic, v katerih so zdravili homeopatsko (leta 1900 so jih imeli kakšnih sto), in univerz, na katerih so zdravnike izobraževali o homeopatiji. Celo takrat najbogatejši Zemljan J. D. Rockefeller je imel svojega zdravnika homeopata, kot ga ima še danes tudi angleška kraljica." Homeopatija se je namreč izkazala kot zelo učinkovita pri zdravljenju tedanjih infekcijskih bolezni - kolere, tifusa, rumene mrzlice, griže, škrlatinke, gripe ... Danes se je zares uveljavila samo v Indiji, kjer jo podpira država in jo prakticirajo v mnogih bolnišnicah, zdravnikov homeopatov pa je več sto tisoč. Ugotovili so namreč, da je zelo poceni, ob tem pa tudi zelo učinkovita. Pri nas se uporablja predvsem za zdravljenje kroničnih bolezni, ko klasična medicina s svojimi postopki odpove in ponudi samo blažitev simptomov. Toda ljudem to ni dovolj, potrebujejo upanje in način, kako si pomagati, ko ti nihče več ne zna pomagati.
 
"Prav to pa je bistvo homeopatskega zdravljenja," pojasnjuje Reinhard Schwarz, "v stimuliranju samozdravljenja, možnosti, da si z lastno aktivnostjo izboljšajo zdravje!" Schwarz več odprtosti pričakuje tudi od univerzitetne medicinske stroke, ki po njegovem mnenju dopolnilni medicini v času študija posveča premalo časa. »Obstaja namreč mnogo bolezni, ki jih ne znajo zdraviti po uradni poti, ampak to še ne pomeni, da so neozdravljive! Velikokrat menijo, da edini poznajo načine poti k zdravju, vendar jih ne. Tudi oni se morajo še veliko naučiti!«
 
Vir:
7Dni, 26. september 2012, Lea Dvoršak: Homeopatija spodbuja samozdravljenje (str. 22-25)
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih