PODPIS PONIŽUJOČE IZJAVE ZA IZDAJO ALI PODALJŠANJE LICENCE

01.01.2000 00:00
Danes je začel veljati Pravilnik o zdravniških licencah, ki pogojuje izdajo ali podaljšanje licence s podpisom izjave, ki je za zdravnike ponižujoča, neutemeljena in nezakonita oz. v nasprotju z obstoječo zakonodajo.

Na podlagi 38. člena zakona o zdravniški službi (Uradni list RS, št. 98/99) ter 9. in 27. člena statuta Zdravniške zbornice Slovenije (Uradni list RS, št. 64/96 in 22/98) je Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije na seji dne 24. decembra 1999 sprejela Pravilnik o zdravniških licencah (Uradni list RS, št. 109/1999).
 
V Pravilniku o zdravniških licencah je v šesti alinei prvega odstavka 9. člena določeno, da mora zdravnik »podpisati izjavo, da se ne bo ukvarjal z zdravilstvom oziroma mazaštvom«.
 
V pravilniku Zdravniška zbornica Slovenije enači zdravilstvo z mazaštvom, da pa ne bi bilo nobenega dvoma, kaj je mazaštvo, pa so v izjavi v oklepaju dodali še pojasnilo in navedli kiropraktiko in homeopatijo ter dodali še tri pike. Obvezen podpis izjave je nezakonit in je za zdravnike žaljiv in ponižujoč.
 
Zdravniška zbornica Slovenije je tako zavestno in namerno obšla oziroma kršila določbe zakona o zdravstveni dejavnosti, zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih in zakona o zdravniški službi ter v pravilniku brez pravnih podlag uvedla podpis izjave in določila prepoved ukvarjanja z »zdravilstvom oziroma mazaštvom« za zdravnike.
 
Zakaj je Zdravniška zbornica Slovenije uvedla podpis izjave?
 
Slovenija je že leta 1993 pristopila h Konvenciji o izdelavi Evropske farmakopeje (Uradni list SFRJ-MP, št. 2/1991) in k Protokolu h Konvenciji o izdelavi Evropske farmakopeje (Uradni list RS, št. 2/1993). S tem pristopom se je naša država zavezala, da bo na svojem ozemlju sprejela in uveljavila Evropsko farmakopejo. Junija 1994 pa je Svet Evropske unije sprejel sklep o sprejetju Konvencije o izdelavi Evropske farmakopeje v imenu Evropske skupnosti (94/358/ES).
 
Homeopatska zdravila so kot zdravila za uporabo v humani medicini določena v Evropski farmakopeji in tudi v direktivah ter uredbah Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta. V procesu približevanja EU moramo uskladiti zakonodajo z evropskimi direktivami in uredbami oziroma jih vsebinsko prenesti v pravni red Republike Slovenije.
 
Ker so homeopatska zdravila opredeljena kot zdravila za uporabo v humani medicini, jih v vseh državah, ki so pristopile k Evropski farmakopeji, in v državah članicah Evropske unije predpisujejo samo zdravniki. V Sloveniji se tako že od leta 1993 postavlja vprašanje, kdaj bomo končno uredili, da bo zdravnik zdravil s homeopatijo oziroma predpisoval homeopatskega zdravila.
 
Homeopatska zdravila so bila prvič določena v slovenski zakonodaji kot »homeopatski izdelki« šele v Zakonu o zdravilih in medicinskih pripomočkih, ki ga je sprejel Državni zbor 30. novembra 1999 (Uradni list RS, št. 101/1999), v 3., 7. in 119. členu:
 
3. člen: Homeopatski izdelki so pripravljeni iz snovi ali sestavin, ki se imenujejo homeopatske surovine, v skladu s homeopatskim postopkom izdelave po določilih evropske farmakopeje ali drugih veljavnih farmakopej, če evropska farmakopeja ne določa drugače.
 
7. člen: Homeopatski izdelki se lahko izdajajo le v lekarnah. Natančnejšo opredelitev, izdelovanje, označevanje, oglaševanje in pogoje dajanja v promet, predpiše pristojni minister.
 
119. člen: Določila o homeopatskih izdelkih se pričnejo izvajati v skladu z določili zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92, 37/95, 8/96 in 90/99).
 
123. člen: Pristojni minister sprejme predpise za izvrševanje tega zakona v enem letu po njegovi uveljavitvi, kolikor ni v posameznih členih tega zakona drugače določeno.
 
V Zakonu o zdravilih in medicinskih pripomočkih, ki je začel veljati 31. decembra 1999, je kljub ostremu nasprotovanju dela »zdravništva« v 119. členu predvidena tudi ureditev homeopatskega zdravljenja v skladu z določili Zakona o zdravstveni dejavnosti, saj je zdravnik edina pooblaščena oseba za predpisovanje zdravil v humani medicini.
 
V skladu s 58. in 59. členom Zakona o zdravstveni dejavnosti so zdravstvenim delavcem dovoljene preverjene in strokovno neoporečne dopolnilne tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki ne škodujejo zdravju ljudi. Minister za zdravje pa od septembra 1992 še ni sprejel ustreznih podzakonskih predpisov, s katerimi bi to področje uredili za zdravstvene delavce.

 

Komisija za medicinsko etiko pa je v svojem Stališču o zdravilstvu iz leta 1998 »dopolnilne tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravstvene delavce«, ki jih določa Zakon o zdravstveni dejavnostinamerno preimenovala v »zdravilstvo«.
 
Zdravstveni svet pri ministrstvu za zdravstvo Republike Slovenije je vključitev homeopatskih zdravil v predlog zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih obravnaval na 81. seji 8. julija in nato 2. septembra 1999 in je na predlog komisije za medicinsko etiko soglašal, da je treba problematiko homeopatskih zdravil kljub priporočilom EU izvzeti iz zakonskega predloga, celotno homeopatsko zdravljenje pa urediti s posebnim zakonom.
 
»Iz predloga zakonskega besedila se črtajo vsa določila, ki se nanašajo na problematiko homeopatskih zdravil in pripravkov ter homeopatskega zdravljenja.« Takšno dopolnilo k predlogu zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih sta na matični odbor za zdravstvo, delo, družino in socialno politiko v imenu Zdravstvenega sveta naslovila njegov predsednik prof. dr. Zoran Arnež in predsednik komisije za medicinsko etiko akademik prof. dr. Jože Trontelj.
 
Akademik prof. dr. Jože Trontelj, predsednik Komisije za medicinsko etiko, je oktobra 1999 poudaril: »vključitev homeopatskih zdravil v zakon bi pomenila de facto priznanje, da ima homeopatija enak strokovni in pravni status kot akademska medicina.«
 
Homeopatska zdravila in ureditev homeopatskega zdravljenja so bila kljub ostremu nasprotovanju dela »zdravništva« 30. novembra 1999 uvrščena v omenjeni zakon.
 
Homeopatija ob bok akademski medicini? Ne!
 
»Zdravništvo« je po vključitvi homeopatskih zdravil v zakon o zdravilih izredno hitro poiskalo rešitev, s katero so »prehiteli« ministrstvo za zdravje in so kar brez zakonske podlage prepovedali zdravnikom zdravljenje s homeopatijo oziroma predpisovanje homeopatskih zdravil.
 
Kar v internem predpisu Zdravniške zbornice Slovenije so določiti, da mora zdravnik podpisati izjavo, da se ne bo ukvarjal z mazaštvom oziroma zdravilstvom, kamor so (seveda) uvrstili homeopatijo!
 
Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je že 24. decembra 1999, torej slab mesec po sprejetju omenjenega zakona, sprejela Pravilnik o zdravniških licencah, v katerem je določila, da mora zdravnik, ki želi pridobiti licenco, podpisati izjavo, da se ne bo ukvarjal z zdravilstvom oziroma mazaštvom! V izjavi piše: »izjavljam, da se ne bom ukvarjal z zdravilstvom oziroma mazaštvom (vključuje kiropraktiko, homeopatijo ...)«.
 
Zakon o zdravilih in medicinskih pripomočkih je začel veljati 31. decembra 1999, Pravilnik o zdravniških licencah pa 1. januarja 2000 ...
 
Vir:
DNEVNIK, 6. oktober 1999: O zdravju za vse pa nič – Za zdaj določilo o izdaji homeopatskih izdelkov v lekarnah ostaja
STA, 7. oktober 1999: Matični odbor o vrsti zakonov s področja zdravstva
DELO, 8. oktober 1999, Diana Zajec: »Da« za homeopatijo
DNEVNIK, 8. oktober 1999, Tadeja Lampret: Ne ob bok uradni medicini – argumenti proti vključitvi homeopatskih zdravil v zakon o zdravilih

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih