OSTRA LOČITEV OD URADNE MEDICINE

31.05.2007 00:00
Novinarka Milena Zupanič v današnjem Delu poroča o predlogu zakona o zdravilstvu po prvem branju in opravljeni splošni razpravi v Državnem zboru, ki jo je zahtevala skupina 15 poslancev s prvopodpisanim gospodom Ljubom Germičem.
V prispevku Ostra ločitev od uradne medicine novinarka Dela Milena Zupanič piše:
 
»Poslanci so bili včeraj v splošni razpravi o zakonu o zdravilstvu povsem enotni: zakon je nujno potreben, vendar so imele nanj, z izjemo SDS, vse poslanske skupine številne pripombe, opozicija je celo zahtevala pripravo povsem novega zakona. Glasovanje (41 za, 25 proti) je pokazalo, da bo zakon šel v nadaljnjo obravnavo. Pripombe so se vrtele v glavnem okoli dveh, za zakon izhodiščnih vprašanj: predvideni ostri ločitvi zdravilstva od uradne medicine, kar je v nasprotju z resolucijo Svetovne zdravstvene organizacije, in umestitve zdravilstva v gospodarsko, ne pa v zdravstveno dejavnost.
 
Opozicijski poslanci so predlagali poimenovanje 'alternativna' in 'komplementarna' medicina namesto slabšalnega zdravilstva.
 
»Žal nam je, da osnutek zakona popolnoma ločuje zdravilstvo od medicine, zdravilca pa obravnava kot podjetnika. Slovenija bo tako postala ena redkih držav na svetu, ki bo popolnoma ločila komplementarno medicino od uradne,« je menil Ljubo Germič (LDS), predlagatelj splošne razprave o tem povsem novem zakonu. Po njegovem je v zakonu premalo natančno definirano, katere vse so zdravilske metode (omenjeno je le tradicionalno kitajsko zdravilstvo, tradicionalno indijsko zdravilstvo, homeopatija in drugo), kar bo povzročilo še več zmede. Ministrstvo za zdravje bi moralo na polju zdravilstva prevzeti večjo odgovornost, ne pa da jo prenaša na zdravilsko zbornico, ki bo kot vsaka druga zbornica ščitila svoje člane (Janez Drobnič, NSi). Bolje bi bilo, da bi ustanovili poseben urad na ministrstvu za zdravje (Cveta Zalokar Oražem, Zares) in da bi nadzor prevzelo ministrstvo (Majda Potrata, SD).
 
Prav zaradi predvidene ostre ločitve zdravilskih metod od uradne medicine so poslanci opozorili, da je predlagani zakon v nasprotju z resolucijo Sveta Evrope in drugimi mednarodnimi dokumenti, katerih podpisnik je tudi Slovenija. Ti dokumenti že skoraj celo desetletje zahtevajo, da se v EU začnejo procesi približevanja uradne in komplementarne medicine in da se te usmeritve vgradijo tudi v nacionalne zdravstvene sisteme. Nekatere države so to že upoštevale, naš predlog zakona pa gre v povsem nasprotno smer, saj predvideva strogo ločitev med uradno in komplementarno medicino, so opozarjali tako koalicijski kot opozicijski poslanci.
 
Iz omenjenega zakona ne veje skrb za zdravje ljudi (Boštjan Zagorac, SNS), pripeljal nas bo do pollegalnega stanja (Aleš Gulič, LDS) in celo odhodov naših zdravilcev v tujino (Cveta Zalokar Oražem). Nekateri poslanci so tudi ostro nasprotovali predlogu, da zdravnik ne bo smel opravljati zdravilskega dela, kar je ponekod drugod (Nemčija, Avstrija, Rusija) povsem normalno, v Rusiji obstajajo celo fakultete za zdravnike kiropraktike.
 
Odsotnemu ministru Andreju Bručanu so očitali zaščito uradne medicine in farmacevtske industrije za vsako ceno, najbolj kritični pa so bili do zakona v SNS: »Slovenija bo zaprla vsa vrata komplementarnim metodam in se postavila v vrsto konservativnih držav. Takšnega zakona ne bomo podprli,« je bil oster Srečko Prijatelj.
 
Državni sekretar Dorjan Marušič, ki je nadomeščal ministra, je napovedal, da bodo nekatere pripombe zagotovo upoštevali, medicina je odprta veda in vstop za znanstveno dokazane metode je tudi v košarico zdravstvenih pravic odprt, je dejal.«
 
Vir:
DELO, 31. maj 2007, Milena Zupanič: Zakon o zdravilstvu po prvem branju - Ostra ločitev od uradne medicine
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih