SLOVENSKI ZDRAVNIKI SO EDINI V EU-JU, KI NE SMEJO PREDPISOVATI HOMEOPATSKIH ZDRAVIL

17.11.2013 00:00
V Sloveniji so homeopatska zdravila v prodaji od aprila leta 2011. Po podatkih JAZMP ima trenutno dovoljenja za prodajo na slovenskem trgu 77 homeopatskih zdravil. Ob tem pa v Slovenskem homeopatskem društvu opozarjajo, da je Slovenija edina država v EU, kjer zdravnik ne sme predpisovati homeopatskih zdravil.

Na slovenskem trgu ima trenutno dovoljenje za promet 77 homeopatskih zdravil v različnih stopnjah razredčitev in pakiranjih. V postopku za pridobitev dovoljenja za promet pa je trenutno ena vloga, so STA pojasnili na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer pa podatkov o vlagatelju ne smejo razkriti.
 
Imetnik dovoljenja za promet za vseh 77 doslej na slovenskem trgu prodajanih homeopatskih zdravil je podjetje AdriaPharm s sedežem v Ljubljani, gre pa za zdravila avstrijskega izdelovalca Remedia Homeopathie. Kot je pojasnila direktorica družbe AdriaPharm Indira Zanco, trenutno na JAZMP nimajo v postopku novih vlog za pridobitev dovoljenja za promet s homeopatskim zdravilom, nameravajo pa v kratkem vložiti nove, saj skupaj s podjetjem Remedia že pripravljajo dokumentacijo za nove vloge.
 
Kot pravi direktorica AdriaPharm, prodaja homeopatskih zdravil rahlo narašča. Od začetka prodaje do danes je prodaja tako količinsko kot tudi vrednostno zrasla za okvirno 12 odstotkov.
 
"Gre za zelo majhno prodajo v primerjavi s prodajo alopatskih zdravil. To jasno kaže na kontradiktorno zakonodajo, ki je homeopatiji, za razliko od vseh ostalih EU držav, izrazito nenaklonjena. Glede na trenutno zakonodajno situacijo bistveno večje prodaje niti ne pričakujemo," pravi Indira Zanco.

 
Podobno opozarja predsednica Slovenskega homeopatskega društva, zdravnica Irena Gorišek, ki ocenjuje, da je stanje v Sloveniji absurdno, zato se v društvu zavzemajo za to, da bi bila homeopatija v celoti priznana kot zdravstvena dejavnost.
 
Homeopatija ni in nikoli ne bo del šolske medicine, je pa priznana pri pristojni instituciji (op. ministrstva za zdravje ali zdravniške zbornice ali zdravniškega združenja ipd.) kot zdravniška metoda zdravljenja oziroma kot samostojna in dopolnilna metoda zdravljenja v rokah zdravnika, torej je del uradne medicine v posamezni državi članici, piše na spletni strani Slovenskega homeopatskega društva.
 
V vseh državah članicah Evropske unije, razen v Sloveniji, lahko zdravniki kot zdravstveni delavci v zdravstveni dejavnosti zdravijo s homeopatijo in predpisujejo homeopatska zdravila, ki so določena kot zdravila za uporabo v humani medicini v vseh nacionalnih zakonodajah v skladu z evropsko direktivo.
 
"Slovenija je edina država članica EU, v kateri zdravnik, ki je v skladu z zakonom o zdravilih edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini, ne sme predpisovati homeopatskih zdravil, ker ne sme zdraviti s homeopatijo. V skladu z zakonom o zdravniški službi zdravniku, ki zdravi s homeopatijo, Zdravniška zbornica Slovenije ne izda oziroma mu začasno odvzame dovoljenje za delo oziroma licenco. Zakon o zdravniški službi je zaradi tega v neskladju z zakonom o zdravstveni dejavnosti in z zakonom o zdravilih," pravi Goriškova.
 
Zato si v Slovenskem homeopatskem društvu prizadevajo, da bi bila homeopatija v celoti priznana kot zdravstvena dejavnost.
 
"Poudarjamo, da imata zdravnik in pacient pravico svobodne izbire oziroma jima ta izbira ne sme biti odvzeta. Če jima je, je zdravniku kršena pravica do izbire 'pravega' zdravljenja svojega pacienta, pacientu pa pravica do zanj 'ustreznega' zdravljenja," še poudarja predsednica Slovenskega homeopatskega društva.
 
Homeopatska zdravila lahko v lekarnah izdajajo lekarniški farmacevti z dodatnim znanjem iz homeopatije.
 
Vir:
STA, 17. november 2013, VPU/JK: Na slovenskem trgu trenutno v prodaji 77 homeopatskih zdravil

MMC RTV SLO/STA, 17. november 2013: Slovenski zdravniki so edini v EU-ju, ki ne smejo predpisovati homeopatskih zdravil 

DNEVNIK, 17. november 2013: 77 zdravil, ki jih zdravniki v Sloveniji ne smejo predpisovati, drugod v EU zanje ni ovir

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih