LDS NASPROTUJE PREPOVEDI IZVAJANJA ALTERNATIVNIH OBLIK ZDRAVLJENJA ZA ZDRAVNIKE

15.05.2008 00:00
Poslanski klub Liberalne demokracije Slovenije je 15. maja 2008 vložil amandma k 16. členu predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravniški službi. Menijo, da v Sloveniji zamujamo priložnost, da to področje uredimo na sodoben način in v skladu s trendi v svetu, ki gredo v smer zbliževanja in ne ločevanja medicin.

Poslanski klub Liberalne demokracije Slovenije je predlagal, da se črta 16. člen predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravniški službi.
 
V obrazložitvi so zapisali:
 
S tem predlogom zakona se zdravnikom zapirajo možnosti, da se ukvarjajo s komplementarnimi in alternativnimi metodami zdravljenja.
 
Že ob sprejemanju Zakona o zdravilstvu smo v LDS opozarjali, da se svetovni trend nagiba k integrativnemu pristopu in tako združuje pristope znanstvene medicine in tradicionalnih medicinskih sistemov in metod, sam predlog zakona pa je vztrajal pri jasnem ločevanju obeh. Razvidno je bilo, da so komplementarne in alternativne metode zdravljenja v Sloveniji nezaželene.
 
Slovenskim zdravnikom se tako izrecno prepoveduje uporabljati alternativne in komplementarne metode zdravljenja. Če želijo le-te uporabljati, izgubijo licenco in postanejo »osebe, ki so končale medicinsko fakulteto«. Tudi to je edinstvena slovenska rešitev, ki kaže na omalovaževalen odnos do zdravnikov, ki bi se želeli ukvarjati tudi z alternativnimi oblikami zdravljenja.

 

Seveda je nesporno, da se zdravniki ne smejo in se ne ukvarjajo z mazaštvom kot šarlatanskim škodljivim zdravilstvom. Žal nam je, da v današnjih dneh, ko bolniki potrebujejo celostno zdravljenje, ki pa ga sodobne medicinske specializacije ne nudijo, nismo našli načina, da bi našli način doseganja skupnega namena udeleženih v zdravstvu, v prid bolnika.
 
Razumljivo bi bilo, da bi normativna ureditev postavila zelo strogo ločnico v primerih nemedicinskega zdravljenja na področju religije, ezoterike, spiritualnosti, okultizma ....
 
S sprejetjem tega besedila zakona se bo tako dejansko popolnoma in zakonsko ločila slovenska uradna medicina od tradicionalne, komplementarne in alternativne medicine. In tako odvzela zdravnikom svobodo pri odločanju o najbolj ugodnem načinu zdravljenja, s to potezo pa bo hkrati tudi odvzela bolniku možnost svobodne in osveščene izbire zanj najbolj ugodnega zdravljenja.
 
V poslanskem klubu Liberalne demokracije Slovenija menimo, da Slovenija zamuja, da to področje uredi na sodoben način in v skladu s trendi v svetu, ki gredo v smer zbliževanja in ne ločevanja medicin.
 
Vir:
Državni zbor Republike Slovenije, 15. maj 2008, Amandma Poslanskega kluba Liberalne demokracije Slovenije k 16. členu predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravniški službi

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih