SVETOVNA MEDICINSKA KONFERENCA: HOMEOPATIJA IN PTIČJA GRIPA

19.11.2005 00:00
Prva svetovna medicinska konferenca na temo »Homeopatija in ptičja gripa« je potekala 19. novembra 2005 v Parizu. V svoji zgodovini je homeopatija dokazala, da je zelo uspešna pri hudih epidemijah ali pandemijah, kot sta bili npr. kolera ali »španska« gripa v letih 1918-1919. Med temi pandemijami se je homeopatija pokazala kot pomembna ter učinkovita in nedvomno superiorna v primerjavi z uradno medicino. Danes se homeopatija vsak dan učinkovito uporablja za zdravljenje »navadne« gripe, o čemer so poročale mnoge znanstvene revije.
Prve svetovne medicinske konference na temo »Homeopatija in ptičja gripa« (World Medical Conference on Homeopathy and Avian Influenza) sta se udeležili članici Slovenskega homeopatskega društva, Katarina Lucija Glas, dr. med. in Irena Gorišek, dr. med., ki sta objavili prispevek v januarski številki biltena Isis in januarski številki Biltena SHD.
 
Sklicana na pobudo homeopatskih ustanov – Mednarodne fundacije za klinično homeopatijo (IFCH), Evropskega odbora za homeopatijo (ECH), Londonske kraljeve homeopatske bolnišnice (RLHH), Ameriškega inštituta za homeopatijo (AIH) ter Indijskega inštituta zdravnikov homeopatov (IIHP) – je na posvet privabila okrog 150 homeopatskih zdravnikov z vsega sveta. Zavedajoč se nevarnosti izbruha pandemije in pozitivnih izkušenj s homeopatskim zdravljenjem epidemičnih bolezni v 19. in tudi v 20. stoletju*, je bila konferenca posvečena predvsem profilaktičnim in terapevtskim možnostim homeopatije v primeru izbruha pandemije, nujnosti hitrega obveščanja in enotnega ukrepanja s pomočjo centralnega zbiranja ter distribuiranja podatkov po vsem svetu.
 
Delo je potekalo v skupinah in zaključki vseh delavnih skupin so bili predstavljeni na popoldanskem plenarnem zasedanju. Končne sklepe je predstavil strokovni znanstveni odbor, ki je bil sestavljen iz najvišjih predstavnikov homeopatskih ustanov, ki so sodelovale pri organizaciji konference.
 
Konference smo se udeležili tudi trije zdravniki iz Slovenije, dve predstavnici Slovenskega homeopatskega društva in kolega iz Belladone-Bimed, d.n.o. Srečali smo se šele ob odmoru za kosilo in seveda poklepetali tudi o urejanju statusa homeopatije v Sloveniji. Na takšnih in podobnih srečanjih s kolegi zdravniki homeopati iz drugih držav se vedno porajajo vprašanja o tem, kako naj se v Sloveniji uredi status homeopatskega zdravnika. Predvsem zato, ker je v Evropski uniji, katere članica je tudi Slovenija, homeopatija priznan sistem zdravljenja, ki ga v večini držav lahko izvajajo samo zdravniki.
 
Če bo nekoč v prihodnosti res prišlo do izbruha pandemije ptičje gripe, bo seveda pri zdravljenju in profilaksi na prvem mestu uradna medicina, takšno je bilo tudi sporočilo pariške konference, obenem pa smo se seznanili še z možnostjo pomoči, ki jo ob uradni medicini ponuja homeopatija. Projekt homeopatske profilakse in zdravljenja bo ob podpori vseh homeopatskih organizacij, katerih predstavniki so se udeležili konference, potekal globalno in če se bo v praksi izkazal za učinkovitega, je prav, da ga ponudimo tudi našim bolnikom. Čas je, da se naučimo poslušati drug drugega, spoštovati tudi mnenja drugače mislečih, prisluhniti argumentom in razmisliti o njih. Veže nas skupno poslanstvo, to je pomoč bolnikom.
 
Sklepi konference:
 
1. Homeopatija vsekakor ima mesto v preventivni strategiji za pandemije, saj okrepi obrambno sposobnost organizma, kar je posledica homeopatskih zdravil, ki se predpisujejo individualno vsakemu posamezniku posebej, oziroma je posledica uporabe standardiziranih zdravil, ki se tradicionalno uporabljajo.
 
2. Ne glede na mnenje laične javnosti homeopatija nima cepiv. Kadar se predpiše cepivo v potencirani obliki, je cilj tega zmanjšati stranske učinke cepiv, ni pa to njihova zamenjava.
 
3. Homeopatija bi lahko imela vlogo pri zdravljenju ptičje gripe, če upoštevamo raziskave zdravljenja "navadne"gripe in določenega števila virusnih in bakterijskih epidemij ali pandemij. Obstajajo številne kontrolirane raziskave, ki potrjujejo njeno učinkovitost. Te raziskave ocenjuje mednarodna organizacija Cochrane Collaboration, ki je potrdila, da so rezultati pozitivni.
 
4. Zdravniki in farmacevti, ki so se udeležili te mednarodne konference, so odločni uporabiti vse možne načine za vrednotenje in uporabo homeopatije pri preprečevanju in zdravljenju ptičje gripe pri ljudeh in živalih.
 
5. Za dosego tega cilja je bil ustanovljen znanstveni odbor, v katerem so strokovnjaki s področja ocenjevanja homeopatije. Na voljo bo imel dovolj finančnih sredstev za izvajanje raziskav, dela in projektov, ki jih bodo predlagale različne mednarodne homeopatske zdravniške organizacije. En milijon evrov mu je že dodelil IFCH (International Foundation for Clinical Homeopathy – Mednarodna fundacija za klinično homeopatijo).
 
6. Tega humanitarnega projekta smo se lotili z navdušenjem, sočasno pa tudi previdno. Ne iščemo pozornosti javnosti. Želimo le izpolniti našo dolžnost in prevzeti odgovornost z največjo mero natančnosti.
 
dr. Marie-France Bordet, predsednica, Mednarodna fundacija za klinično homeopatijo
dr. Peter Fisher, predsednik znanstvenega odbora konference, klinični direktor Kraljeve homeopatske bolnišnice v Londonu
dr. Michel van Wassenhoven, koordinator za raziskave, Evropski odbor za homeopatijo
dr. Joyce Frye, Ameriški inštitut za homeopatijo
dr. Niranjan Mohanty, Indijski inštitut zdravnikov homeopatov
 
* M. E. DEAN, The trials of homeopathy: Origins, Structure and Development, KVC verlag, 2004 Knjiga je prvi sistematični prikaz vseh kliničnih študij s področja homeopatije, ki so bile izpeljane predvsem v Evropi in Severni Ameriki, od njenih začetkov do današnjega časa. Je avtorjevo doktorsko delo in je bilo nagrajeno z nagrado Hansa Walza pri inštitutu za zgodovino medicine Robert Bosch v oktobru 2003.
 
Vir:
ISIS, 1. februar 2006, Katarina Lucija Glas, Irena Gorišek: Mednarodna homeopatska konferenca o ptičji gripi
Bilten Slovenskega homeopatskega društva, januar 2006, letnik III, št. 6, Katarina Lucija Glas: Sklepi s prve svetovne medicinske konference na temo »Ptičja gripa in homeopatija« (Pariz, 19. novembra 2005)
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih