POGOVOR Z VARUHINJO ČLOVEKOVIH PRAVIC O HOMEOPATIJI

27.01.2014 00:00
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Tone Dolčič, svetovalki pri Varuhu Martina Ocepek in mag. Simona Šemen so se v ponedeljek, 27. januarja 2014, srečali s predstavnicami Slovenskega homeopatskega društva.

Predstavnice Slovenskega homeopatskega društva so varuhinji in njenim sodelavcem celovito predstavile problematiko in možnosti ureditve statusa zdravnikov, ki zdravijo ali bi želeli zdraviti s homeopatijo. Trenutna pravna ureditev je v neskladju z Ustavo in ker pristojni organi ne ukrepajo, gre za kršitev človekovih pravic, in sicer tako bolnikov kot zdravnikov.
 
Poudarile so, da je Slovenija edina država članica Evropske unije, v kateri se zdravniku, ki ima dodatna strokovna znanja iz homeopatije in zdravi s homeopatijo, odvzame zdravniška licenca. Če želi zdraviti s homeopatijo, se ga degradira v »zdravilca«. Slovenija je edina država, v kateri zdravnik ne sme predpisati homeopatskega zdravila, ki je zdravilo za uporabo v humani medicini. Prav tako smo edina država, v kateri zdravstveni delavec – magister farmacije lahko svetuje in izbere homeopatsko zdravilo za bolnika v lekarni, zdravstvenem delavcu – zdravniku, ki je edini strokovno usposobljen za zdravljenje, pa je to zakonsko prepovedano.
 
Za odvzem licence (dovoljenja za delo) ni nobenega razloga, če zdravnik s strokovne plati izpolnjuje pogoje za njeno pridobitev oziroma ohranitev. Dejstvo, da ima zdravnik dodatna znanja in obvlada tudi dopolnilne metode zdravljenja in jih uporablja, pa ne more biti razlog za odvzem licence. To je popolnoma nesprejemljivo in tudi v neskladju z Ustavo, s stališči Svetovne zdravstvene organizacije, z resolucijo Evropskega parlamenta o statusu nekonvencionalne medicine (1997) in z resolucijo Parlamentarne skupščine Sveta Evrope o nekonvencionalni medicini (1999).
 
Zdravnik in pacient morata imeti pravico izbire. Če jima je ta pravica odvzeta, gre tako za omejevanje terapevtske svobode zdravnika in dolžnosti, da bolniku pomaga po svojih najboljših močeh in znanju, kot tudi omejevanje pravice bolnika do svobodne izbire načina zdravljenja s strani najbolj kompetentne osebe, kar je brez dvoma zdravnik.
 
Ne nazadnje pa je to tudi v nasprotju s prakso velike večine držav članic Evropske unije, saj samo Slovenija prepoveduje zdravnikom z licenco zdravljenje s homeopatijo. V svetu je uporaba dopolnilnih metod zdravljenja v porastu, nekateri bolniki pa celo striktno odklanjajo zdravljenje s klasičnimi zdravili. Zato je tudi zaradi tega nerazumno prepovedovati zdravnikom, da bi uporabljali te metode zdravljenja.
 
Predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr. med. je poudarila, da si prizadevajo, da bi homeopatija tudi v Sloveniji v celoti postala zdravstvena dejavnost. Zato so že večkrat pozvali ministra za zdravje naj se razveljavijo vse določbe Zakona o zdravniški službi, ki so bile sprejete po nujnem postopku 30. maja 2008 (Uradni list RS, št. 58/2008), ki določajo, da se zdravniku, ki opravlja »zdravilsko« dejavnost, licenca ne podeli oziroma odvzame.
 
Pravna ureditev, ki omogoča takšno ravnanje, je v neskladju z Ustavo. Sedanjo pravno ureditev bi moral zakonodajalec spremeniti, vendar tega, kljub dolgoletnim prizadevanjem Slovenskega homeopatskega društva, ne stori.
 
Zakonska omejitev z odvzemom ali nepodelitvijo licence omejuje pravico do dela v nasprotju s tretjim odstavkom 15. člena Ustave. Poleg tega pa je takšna prepoved tudi nerazumna in samovoljna, s tem pa zakonodajalec krši načelo iz 2. člena Ustave – načelo pravne države.
 
Ukrep zakonodajalca, ki zdravnikom omejuje pravico do svobode dela, s tem, ko jim onemogoča izbiro metode zdravljenja, je v neskladju z načelom enakosti iz drugega odstavka 14. člena Ustave, ker za takšno razlikovanje med zdravniki, ki zdravijo samo z metodo šolske medicine, in zdravniki, ki zdravijo z obema metodama, ni razumnega razloga, ali pa je ta vsaj nesorazmeren. Zdravnike z licenco, ki želijo zdraviti tudi s homeopatijo, diskriminira v razmerju do drugih zdravnikov. Z odvzemom licence jim tako onemogoči opravljanje zdravniškega poklica.

 
Predstavnice Slovenskega homeopatskega društva so tudi opozorile, da je s tem, ko je zakonodajalec onemogočil zdravnikom, ki zdravijo s homeopatijo, opravljanje zdravniške dejavnosti po metodi, ki je za posameznega bolnika najustreznejša, posegel tudi v pravico bolnika do ustreznega zdravstvenega varstva. S tem pa je posegel tudi v pravico bolnika, da sam izbere zanj najbolj ustrezen način zdravljenja.
 
Varuhinja človekovih pravic bo pobudo Slovenskega homeopatskega društva obravnavala še naprej iz vidika pravice do zdravljenja po načelu največje koristi za bolnika in pristojne organe opozorila na problem neurejenosti homeopatije tudi iz vidika odrekanja možnosti pacientu, da si izbere zase najbolj ustrezno zdravljenje.
 
Vir:
Sporočilo za javnost Urada varuha človekovih pravic, 27. januar 2014: Neurejenost homeopatije škodi pacientom
Slovensko homeopatsko društvo

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih