HOMEOPATIJA JE ZDRAVNIŠKA METODA ZDRAVLJENJA

01.05.2014 00:00
Nemški zdravnik in homeopat dr. Joachim Gross, ki dela v Sloveniji in Nemčiji, opozarja, da je slovenska praksa odvzema zdravniške licence v primeru opravljanja homeopatske prakse predvsem nelogična, glede skrbi za paciente pa tudi kontraproduktivna. V vseh drugih evropskih državah zdravnik homeopatsko zdravljenje izvaja skupaj in hkrati v okviru ostalih zdravniških dejavnosti. Zato predlaga, da se z majhnim popravkom oz. črtanjem določb Zakona o zdravniški službi ta nelogičnost in kontraproduktivnost glede homeopatije v Sloveniji odpravi.

Dr. Joachim Gross, dr. med. je na Zdravniško zbornico Slovenije in Razsodišče Zdravniške zbornice naslovil samoprijavo glede opravljanja homeopatske zdravniške prakse v Sloveniji, ki jo v nadaljevanju objavljamo. Celoten prispevek je objavljen v majski številki strokovnega glasila ISIS:

Spoštovani,

 
5. 12. 2013 sem na ZZS naslovil priloženi dopis s konkretnimi vprašanji glede opravljanja homeopatske prakse v Sloveniji, na katera pa do danes še nisem dobil odgovora. V slovenskih pravnih okvirih, ki naj bi bili usklajeni z evropskimi, sem prisiljen delovati na robu legalnosti. Zato se s samoprijavo glede svojega opravljanja homeopatske zdravniške prakse v Sloveniji obračam na ZZS in Razsodišče ZZS s ciljem, in bi rad, da skupaj z ZZS in Razsodiščem na konstruktiven način proučimo možnosti in najdemo konstruktivno rešitev, da moja zdravniška praksa – ne pa zdravilska praksa, dobi nek legalen okvir.
 
Slovenska zakonodaja homeopatijo opredeljuje kot zdravilsko dejavnost. Homeopatska dejavnost, ki jo opravljam, pa je tudi uradno zdravniška dejavnost, za kar imam priznano dodatno zdravniško izobrazbo z uradnim izpitom zdravniške homeopatske medicine pri Bavarski zdravniški zbornici. To ni zdravilsko izobraževanje, pač pa zdravniško izobraževanje, kot tudi moja dejavnost ni zdravilska, za kar je potreben zdravilski izpit, pač pa zdravniška dejavnost. Nikoli nisem in tudi ne bom izvajal zdravilske dejavnosti, za kar tudi nimam ustreznega uradnega zdravilskega izpita.
 
Na evropskem nivoju - v vseh drugih evropskih državah - se homeopatija izvaja skupaj in hkrati v okviru ostalih zdravniških dejavnosti. Samo v Nemčiji je 7000 zdravnikov, ki imajo poleg svojih zdravniških specializacij tudi zdravniški izpit iz homeopatske zdravniške medicine in to medicino izvajajo skupaj z uradno klasično medicino. Poleg teh zdravnikov pa homeopatijo na nižjem nivoju opravljajo tudi zdravilci, vendar ta nivo ni primerljiv z zdravniško homeopatsko medicino, ki poteka v petih korakih:
 
1. Zdravniška anamneza
2. Zdravniški pregled
3. Zdravniška ocena izvidov drugih specialistov in laboratorijskih rezultatov
4. Zdravniška odločitev, ali se bo primer obravnaval samo z uradno medicino, kombinacijo uradne in homeopatske zdravniške medicine ali samo s homeopatsko zdravniško medicino
5. Zdravniško vodenje terapije z uradnimi in homeopatskimi zdravili
 
Nobenega od teh 5 korakov ne zmore in ne sme opravljati zdravilec. Iz vseh teh petih korakov je razvidno, da se zdravniška homeopatska medicina vedno dogaja v okviru uradne medicine.

 
Bistvo in namen zdravniške homeopatske medicine je, da se opravlja hkrati in v kombinaciji z uradno medicino, kar je tudi predmet homeopatskega zdravniškega izpita.

Slovenska praksa odvzema zdravniške licence v primeru opravljanja homeopatske prakse je predvsem nelogična, glede skrbi za paciente pa tudi kontraproduktivna. Poleg tega tudi omejuje pretok in delovanje evropskih strokovnjakov – specialistov v Sloveniji.
 
Vloge zdravnika z dodatno izobrazbo alternativne medicine v uradnem zdravstvenem sistemu ne smemo podcenjevati. Zdravnik z dodatnim izobraževanjem alternativne medicine je tisti, ki določeno skupino pacientov, ki bi se sicer obrnila na manj kvalificirane zdravilce izven sistema, zadrži v zdravstvenem sistemu. V srcu sem zelo rad klasičen zdravnik! Včasih kot zdravnik zdravniške homeopatske medicine paciente z nerealističnimi fantazijami, ki bi se sicer nikoli ne obrnili na klasično medicino, spravim nazaj na realna tla. S črno-belim dogmatizmom pa te skupine pacientov ne bomo rešili.
 
Če ima ZZS za cilj skrb za pacienta, pričakujem, da zagotavlja visok nivo alternativne medicine v okviru zdravstvenega sistema, ne pa da se do svojih članov obnaša kot zdravniška inkvizicija. Ker zakonodaja zahteva, da se s homeopatijo ukvarja samo kvalificiran zdravnik, pa bi morala ZZS kot druge evropske ZZ zagotavljati kvaliteto izvajanja homeopatije, ki jo zdaj ne le zanemarja, pač pa tudi ignorira.
 
Zato v premislek podajam tudi predlog, da se z majhnim popravkom oz. črtanjem člena, ki zapoveduje začasen odvzem licence v primeru opravljanja homeopatske prakse, ta nelogičnost in kontraproduktivnost glede homeopatije v Sloveniji razreši z eno potezo.

 

Zato prosim za datum sestanka na ZZS oz. Razsodišču ZZS.
 
V pričakovanju čimprejšnjega odgovora in datuma sestanka se Vam zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam,
 
Dr. Joachim Gross
 
Vir:

ISIS, maj 2014, Joachim Gross: Samoprijava glede opravljanja homeopatske zdravniške prakse v Sloveniji

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih