ZDRAVNIŠKA ZBORNICA IZREKLA JAVNI OPOMIN ZARADI HOMEOPATIJE

01.06.2011 00:00
V junijski številki strokovnega glasila ISIS je bil objavljen sklep Razsodišča pri Zdravniški zbornici Slovenije v senatu na I. stopnji, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

SKLEP

 

Razsodišče pri Zdravniški zbornici Slovenije je v senatu na I. stopnji (v nadaljnjem besedilu: Razsodišče), pod predsedstvom prim. mag. Braneta Mežnarja, dr. med., in članoma prof. dr. Rastkom Golouhom, dr. med., in Alenko Kafol Šušteršič, dr. med., v zadevi opr. št. R-11/2010, zoper zdravnico v postopku Katarino Lucijo Glas, dr. med., spec. splošne medicine, zaradi kršitve 3. člena Kodeksa medicinske deontologije Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Kodeks), po obtožnici tožilca Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Jožeta Balažica, dr. med. (v nadaljnjem besedilu: tožilec), št. T-34/2010-R-11/2010 z dne 4. 11. 2010, v prisotnosti zdravnice v postopku in tožilca, opravilo sejo senata dne 7. 3. 2011 ter na podlagi 27. člena Pravilnika o organizaciji in delu Razsodišča (v nadaljevanju: Pravilnik) sklenilo:
 
Katarina Lucija Glas, dr. med., spec. splošne medicine, je odgovorna, da je kot zdravnica večkrat predpisovala homeopatske pripravke gospe M. B., prav tako ji je svetovala, kako naj homeopatska zdravila jemlje. Zdravnica ima registrirano podjetje, kjer izven delovnega časa deluje kot homeopatska zdravilka. Homeopatijo je kot zdravilka uporabila tudi pri drugih bolnikih.
 
S svojim ravnanjem je Katarina Lucija Glas, dr. med., spec. splošne medicine, kršila 3. člen Kodeksa medicinske deontologije Slovenije, zato ji Razsodišče na podlagi 40. člena Pravilnika izreka disciplinski ukrep JAVNI OPOMIN.
 
obrazložitev:
 
Gospod A. D. je dne 13. 1. 2010 poslal na Zdravniško zbornico Slovenije vlogo za obravnavanje domnevnih nepravilnosti zdravljenja bolnice M. B., pri kateri je zdravnica Katarina Lucija Glas, dr. med., uporabljala homeopatske zdravilske metode. Poleg opisa domnevnih nepravilnosti je priložil še medicinsko in drugo dokumentacijo ter protokole o klasični homeopatski zdravilski obravnavi, ki jih je vodila in izpolnjevala Katarina Lucija Glas, dr. med.
 
Vlogo je obravnaval Odbor za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, ki je na podlagi ugotovitev ekspertnega strokovnega nadzora z dne 7. 6. 2010 zaradi suma nedovoljenega zdravljenja s homeopatijo sklenil primer odstopiti tožilcu.
 
Tožilec je dne 4. 11. 2010 vložil obtožnico, v kateri Katarini Luciji Glas, dr. med. (v nadaljnem besedilu: zdravnica v postopku), očita predpisovanje in svetovanje pri jemanju homeopatskih pripravkov. Zdravnica Katarina Lucija Glas, dr. med., ima tudi registrirano podjetje za zdravstveno svetovanje pri homeopatskem samozdravljenju, sicer pa je redno zaposlena kot specialistka splošne medicine in urgentna zdravnica v ZD Litija. Tožilec je zaradi suma kršitve 3. člena Kodeksa, ki zdravnika obvezuje, da pri zdravljenju uporablja samo tiste diagnostične in terapevtske metode, ki so znanstveno utemeljene in strokovno sprejete, predlagal ukrep javnega opomina.
 
Zdravnica v postopku je dne 1. 12. 2010 pravočasno pisno odgovorila na obtožnico. V odgovoru se sklicuje na že podano pisno pojasnilo po opravljenem ekspertnem nadzoru, posebej pa dodaja, da zaradi njenih ukrepov zdravstveno stanje bolnice M. B. ni bilo prizadeto.
 
Senat Razsodišča I. stopnje pod predsedstvom prim. mag. Braneta Mežnarja, dr. med., in članoma prof. dr. Rastkom Golouhom, dr. med., in Alenko Kafol Šušteršič, dr. med., je dne 7. 3. 2011 izvedel glavno obravnavo v prisotnosti zdravnice v postopku in njenega odvetnika ter tožilca.
 
Po branju obtožnice zdravnica v postopku pove, da želi svojim pisnim pojasnilom dodati, da ji je bolnica M. B. kot zdravnici zaupala, ker je bila seznanjena z njenim homeopatskim zdravilstvom. Predsednik je zdravnico v postopku seznanil z vsem pisnim dokaznim gradivom. Katarina Lucija Glas, dr. med., je potrdila, da je bolnici M. B. večkrat po letu 2006 predpisala homeopatske pripravke, enako tudi drugim bolnikom, vendar tega nikoli ni počela v ambulantnih prostorih zdravstvenega doma ali med opravljanjem zdravniškega dela. Prav tako ni odsvetovala ali menjala zdravil, ki so bila predpisana bolnici M. B. s strani osebne zdravnice ali specialistov. Na vprašanje, ali ima svojo spletno stran za svetovanje o homeopatskem zdravilstvu, odgovori, da je nima, pridobila pa je naziv diplomirana homeopatinja. Seznanjena je, da v Sloveniji zdravnikom z licenco ni dovoljeno ukvarjanje s homeopatijo, vendar je mislila, da se s tem lahko ukvarja, ko ne dela v ambulanti ali dežurstvu oziroma urgenci. Pove tudi, da sodeluje v neki prospektivni raziskavi o domnevnih učinkih homeopatije v okviru Katedre za družinsko medicino, za katero je bilo pridobljeno soglasje Komisije za medicinsko etiko.
 
Na vprašanje senata, za kakšen način obravnave bolnika gre pri homeopatiji, zdravnica v postopku pove, da v konkretnem primeru bolnice M. B. ni zdravila, ampak je zgolj s predpisovanjem homeopatskih pripravkov pomagala simptomatsko blažiti lažje zdravstvene težave (bolečine, zaprtje, nespečnost, težave s hojo), na splošno pa lahko obravnava bolnika tudi celostno, izjemoma celo pri malignih tumorjih.
 
Na vprašanje tožilca, ali se je po opravljenem nadzoru še ukvarjala s homeopatskim zdravilstvom, zdravnica pritrdi, za vnaprej pa se bo še odločila.
 
Tožilec je nato predlagal modifikacijo obtožnice in predlagal izrek ukrepa odvzema licence.
 
Na predlog odvetnika zdravnice v postopku predsednik senata prekine sejo senata za 10 minut, da se lahko posvetujeta. V nadaljevanju obravnave Katarina Lucija Glas, dr. med., na ponovno precizno postavljeno vprašanje tožilcu o ukvarjanju s homeopatskim zdravilstvom v bodoče pove, da bo spoštovala veljavno zakonodajo in se odpoveduje uporabi homeopatije, dokler bo opravljala delo zdravnika z licenco.
 
Na podlagi povedanega tožilec odstopi od spremembe obtožnice in vztraja na prvotni obtožnici.
 
Senat je na podlagi pisnih dokazov in odgovorov zdravnice v postopku nedvomno ugotovil, da je kolegica kot zdravnica specialistka družinske medicine pri obravnavi bolnice M. B. izven rednega ambulantnega dela predpisovala homeopatske pripravke, kar pomeni kršitev 3. člena Kodeksa, ker pri zdravniškem delu ni uporabljala diagnostičnih in terapevtskih metod, ki so znanstveno utemeljene in strokovno sprejete. Ima registrirano podjetje za homeopatsko svetovanje, čeprav je seznanjena z veljavno zakonodajo in prepovedjo uporabe homeopatije pri zdravniškem delu. Senat ni sledil njenemu zagovoru, da prepoved velja samo za redno delo v ambulanti. Kot olajševalno okoliščino je senat ocenil, da ni dokazov o poslabšanju zdravja bolnice M. B. ali o opuščanju priporočenega zdravljenja s strani izbrane zdravnice in specialistov konzultantov, upošteval pa je tudi njeno zavezo o takojšnji opustitvi homeopatskih oziroma z zakonom prepovedanih zdravilskih metod v bodoče.
 
Pravni pouk:
 
Zoper ta sklep imata zdravnica v postopku in tožilec Zbornice pravico do pritožbe v roku 8 dni po prejemu pisnega odpravka tega sklepa. Pritožbo je potrebno vložiti pisno na Razsodišče Zdravniške zbornice II. stopnje.
 
Predsednik senata:
prim. mag. Brane Mežnar, dr. med.
 
Št.: 01112-2/2011/4
Ljubljana, 31. 3. 2011
 
Vir:
ISIS, junij 2011: Sklep

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih