HOMEOPATIJA, HERETIČNO PODROČJE MEDICINE

09.05.2014 00:00
»V Nemčiji lahko splošni zdravnik, ki vidi pri otroku vnetje ušesa, reče staršem: Ni tako hudo. Za začetek lahko poskusim s homeopatijo. To je idealno,« meni Joachim Gross, nemški zdravnik, ki dela v Kopru in v Nemčiji. V Sloveniji zdravnik ne sme tako postopati, saj je dvojna praksa prepovedana. Zdravniška zbornica Slovenije bo zdravniškim alternativnim metodam zdravljenja posvetila jesensko letno skupščino.
Novinarka Milena Zupanič je za današnje Delo pripravila prispevek Heretično področje medicine. O homeopatiji se je pogovarjala z nemškim zdravnikom dr. Joachimom Grossom, dr. med., prim. Andrejem Možino, dr. med. in prim. doc. dr. Danico Rotar Pavlič, dr. med.:
 
Po podatkih Slovenskega homeopatskega društva je v Sloveniji zdravnikov z dodatno homeopatsko izobrazbo več kot sto, vendar zaradi prepovedi dvojne prakse homeopatskega zdravljenja vsaj na široko ne prakticirajo. Eden izmed njih je 54-letni nemški zdravnik Joachim Gross, ki ima poleg nemške zdravniške licence tudi slovensko pa še dodatno nemško diplomo iz homeopatije. Leta 2009 je začel v Kopru delati kot zdravnik medicine dela, kmalu za tem pa opravljati tudi homeopatsko prakso. Če bi zdravniška zbornica to izvedela, bi mu lahko odvzela dovoljenje za delo zdravnika (licenco), saj dvojna praksa v Sloveniji ni dovoljena. Zdravnik je lahko samo zdravnik ali pa se mora odpovedati zdravniškemu poklicu in je samo homeopat, kar spada v Sloveniji pod zdravilce.
 
»Na ministrstvu za zdravje so mi dejali, da ne smem delati kot zdravilec, ker nimam diplome zdravilca. Sem torej zdravnik. Zato sem decembra lani na slovensko zdravniško zbornico naslovil nekaj vprašanj glede opravljanja homeopatske prakse, a nisem dobil odgovora. Ker nisem več mogel prenašati dela na robu legalnosti, sem samega sebe prijavil zbornici. Slovenija je edini otok v EU, ki zdravnikom ne dovoljuje dvojne prakse. Takšna je bila tudi Švedska, a je leta 2012 omogočila zdravnikom zdravljenje s homeopatijo,« je povedal Joachim Gross.
 
Kako se bo odzvala zdravniška zbornica?
 
»Nemški kolega je nastavil ogledalo Sloveniji. Hotel je povedati, da smo del evropskega prostora, kjer so stvari drugače urejene. Pandorina skrinjica se je s tem odprla. To je provokacija, na katero bomo odgovorili s stanovskim dialogom za in proti. Ne smemo se slepiti, zdravnik, ki se je sam prijavil, ni edini. Imamo signale, da kar veliko naših zdravnikov prakticira alternativne pristope. To je heretično polje, o katerem se moramo pogovoriti, analizirati stanje v Evropi in sprejeti stališče. Sem človek kompromisov, seveda ne na škodo uradne medicine. Ocenjujem, da je to v interesu bolnikov, zdravniku pa prinašajo alternativni pristopi dodatna tveganja,« je dejal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina.
 
Pojasnil je razloge strogosti na Slovenskem: »Imeli smo dva izjemna zdravnika, akademika, prof. dr. Matijo Horvata in prof. dr. Jožeta Trontlja, zdaj oba pokojna, ki sta ostro nasprotovala združitvi zdravnika in alternativnih metod v eni osebi. Strogi smo bili tudi zato, ker je pred leti kolegica homeopatka Darja Eržen spregledala malarijo in je bolnik umrl. Menim, da je kljub vsemu bolje, da opravljajo alternativna dela zdravniki kot nezdravniki. Tudi v okviru evropskih zdravniških zbornic že dolgo zori deklaracija o skupnem pristopu k opravljanju alternativne prakse zdravnikov. Vsi se strinjajo, da gre za neznanstvene metode, a puščajo priprta vrata, tako da lahko njihovi člani zaradi placebo učinka opravljajo homeopatijo, vendar ne pri otrocih in pri onkoloških bolnikih, saj se lažnega upanja ne sme vzbujati. Za Slovenijo je to novo polje, ki potrebuje ogromno pogovorov, tudi spremembo zakona
 
Ne smemo se zaleteti
 
S pogovori o alternativnih metodah - poleg homeopatije so to tudi zdravljenje z bioenergijo, z bajalico, resonančno zdravljenje, akupunktura in druge - so začeli na odboru za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice, ki ga vodi družinska zdravnica Danica Rotar Pavlič. »Pogovarjali smo se, kako bi lahko vključili alternativne metode v zdravljenje. Vsekakor bi morali več različnih možnosti zdravljenja pacientom razložiti v okviru pojasnilne dolžnosti, za katero nam zavarovalnica zelo tesno odmerja čas za bolnika. Povedati bi mu morali, da mu lahko alternativna metoda zaradi odlašanja ali opustitve klasičnega zdravljenja poslabša zdravstveno stanje pri karcinomu, diabetesu, alergijski reakciji, ki lahko povzroči tudi smrt.«
 
Z alternativnimi izvidi se v svoji ordinaciji sooča vsak dan: »V enem tednu je prišlo šest bolnikov z izvidi o različnih sumih. Vse je bilo strah, ker niso vedeli, ali so bolni ali ne. V takih primerih jim naredim laboratorijsko preiskavo, EKG, kakšno slikanje, pošljem jih na pregled ščitnice. Moram izmeriti, kako je z bolnikom, saj če bi rekla kar na pamet, ne, nič vam ni, bi bila enaka kot zdravilec. A se ne smemo zaleteti. Zdravniki se moramo pogovoriti o mnogih vprašanjih med seboj in tudi z bolniki.«
 
Vir:
DELO, 9. maj 2014 (leto 65, št. 106, str. 4): Milena Zupanič: Heretično področje medicine
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih