ZDRAVNIŠKA ZBORNICA BO ORGANIZIRALA SREČANJA TUDI O HOMEOPATIJI

01.06.2014 00:00

Prim. doc. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., predsednica Odbora za pravno-etična vprašanja je poudarila, da pogovor z dr. Joachimom Grossom, dr. med., ki je potekal 17. aprila 2014, predstavlja šele prvo v vrsti srečanj, povezanih s problematiko homeopatije in integrativnih metod zdravljenja, ki jih v prihodnje namerava organizirati Zdravniška zbornica Slovenije.

V junijski številki strokovne revije Isis je objavljen povzetek pogovora med dr. Joachimom Grossom, dr. med., in člani Odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki je potekal 17. aprila 2014. Povzetek, ki ga v nadaljevanju navajamo, si lahko preberete v tiskani ali spletni izdaji junijske številke Isis.
 
Spoštovani!
 
V skladu s sklepom št. 64/7/2014 Izvršilnega odbora ZZS je predsednica Odbora za pravno-etična vprašanja ZZS na njegovo 13. redno sejo povabila Joachima Grossa, dr. med., ki je 6. 12. 2013 na Zdravniško zbornico Slovenije naslovil vprašanje glede možnosti opravljanja homeopatske prakse v Sloveniji in nato 21. 3. 2014 še samoprijavo Razsodišču zaradi opravljanja homeopatske zdravniške prakse v Sloveniji.
 
Člani odbora so uvodoma izpostavili osrednjo skrb, ki se nanaša na varnost bolnikov. Opozorili so na pomanjkanje prepričljivih znanstvenih dokazov o učinkovitosti homeopatskega zdravljenja in njegovi primerljivosti s klasičnim medicinskim zdravljenjem. Dodali so, da poznajo umestitev homeopatije v zdravstvene sisteme drugih evropskih držav, ter se strinjali, da homeopatija med zdravništvom v Sloveniji nima tradicije. Izrazili so pomislek, da bi se ob sočasni uporabi klasične in homeopatske medicine v obravnavi pri istem zdravniku utegnilo zgoditi, da bi bolnik ob dodatnem poizkušanju homeopatskih pristopov zamudil ustrezen čas za morebitno nadaljnje specialistično medicinsko zdravljenje. Poudarili so, da bi bilo ob predpostavki sočasnega zdravniškega in homeopatskega delovanja (kar bi bilo mogoče le s spremembo obstoječe zakonodaje) vprašljivo učinkovito izvajanje pojasnilne dolžnosti, ki je že sicer zaradi pomanjkanja zdravnikov ogrožena v rednem delu. Zaradi siceršnje časovne stiske, ki so ji izpostavljeni slovenski zdravniki, bi le-ta lahko bila pomanjkljivo izvedena. Pripomnili so, da bi časovna razbremenitev zdravnikov ter s tem pridobljen daljši čas za pogovor z bolnikom že danes lahko zmanjšala potrebo bolnikov po iskanju alternativnih metod zdravljenja.
 
Joachim Gross, dr. med., je v pogovoru pojasnil, da je bil in še vedno je privrženec uradne medicine ter da je bil na začetku svojega dela precej skeptičen do homeopatije. Povsem razume zdaj že pokojnega akademika prof. Horvata, saj je tudi sam na začetku svoje poklicne kariere mislil, da gre za goljufijo. A pozneje je ugotovil, da določeni skupini bolnikov na klasičen medicinski način ni mogoče pomagati, zato jim je v takem primeru treba ponuditi nekaj več. Tako kot pri psihoterapiji, ki ni znanstveno utemeljena, tudi pri homeopatiji ni mogoče izvesti dvojno slepih poizkusov. Poudaril pa je navedbe publikacij Cochrain, ki ocenjujejo, da za zdaj še ni dokazov niti o učinkovitosti niti o neučinkovitosti homeopatije. Poudaril je, da na populacijski ravni homeopatija nedvomno deluje ter da bo na tem področju potrebnega več raziskovalnega dela. Po njegovem mnenju bi kolegi, ki se ukvarjajo s homeopatijo, razbremenili tudi zdravnike, ki delujejo klasično medicinsko. Povedal je, da je bil izpit iz homeopatske medicine, ki ga je opravil v Nemčiji, pomembno zahtevnejši od specialističnega izpita iz medicine dela, prometa in športa.
 
Ob zaključku pogovora je predsednica poudarila, da pogovor z dr. Grossom predstavlja šele prvo v vrsti srečanj, povezanih s problematiko homeopatije in integrativnih metod zdravljenja, ki jih v prihodnje namerava organizirati Zdravniška zbornica Slovenije. Zato ta vlagatelju za zdaj še ne more podati dokončnega odgovora na njegovo samoprijavo. Povedala je, da bo s potekom pogovora seznanila Izvršilni odbor Zdravniške zbornice, ki bo podal nadaljnje usmeritve v zvezi z reševanjem opisane problematike.
 
Ob koncu je bil sprejet naslednji sklep:
 
»Člani Odbora za pravno-etična vprašanja so se 17. 4. 2014 na svoji 13. seji seznanili z interesom zdravnika in homeopata Joachima Grossa, dr. med., da bi po svoji strokovni presoji na oba načina zdravil bolnike tudi v Sloveniji, tako kot mu je bilo omogočeno v Nemčiji. Ob tem je predstavil in izpostavil svoj osebni pogled na dobrobiti homeopatske obravnave bolnikov. Člani Odbora za pravno-etična vprašanja so sklenili, da bodo z obravnavo te problematike nadaljevali po pridobitvi nadaljnjih usmeritev, ki jih bo podal Izvršilni odbor kot odgovorni organ Zdravniške zbornice Slovenije.«
 
Prim. doc. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., predsednica Odbora za pravno-etična vprašanja
 
Vir:
ISIS, junij 2014 (str. 10): Seznanitev s povzetkom pogovora med Joachimom Grossom, dr. med., in člani Odbora za pravno-etična vprašanja pri ZZS

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih