NENAVADEN POLOŽAJ HOMEOPATIJE V SLOVENIJI

08.06.2014 00:00
Šele samoprijava nemškega zdravnika dr. Joachima Grossa, dr. med., je spodbudila aktivnosti Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) glede odnosa do alternativnih pristopov zdravljenj zdravnikov, ki sicer uradno opravljajo zdravniški poklic v skladu z veljavno medicinsko doktrino. Predsednik ZZS Možina je dejal: »tematika je prisotna že kar nekaj časa, vendar ne zavzema prioritetnega položaja. Glede na omenjeni dogodek kakor tudi glede na nekatere informacije, da zdravniki te dejavnosti opravljajo pogosteje, bomo na ZZS pripravili niz strokovnih posvetov z najbolj odgovornimi predstavniki medicinske stroke ter organizacij.«

Novinar Staš Ivanc je za današnje Nedeljske novice pripravil prispevek Nenavaden položaj homeopatije v Sloveniji, saj je naša država edina v Evropski uniji, ki zdravniku prepoveduje, da se hkrati ukvarja s homeopatijo. Celoten prispevek si lahko preberete v današnji tiskani ali spletni izdaji Slovenskih novic, v nadaljevanju pa povzemamo le del njegovega prispevka:
 
Slovenija in homeopatija
 
V slovenskih krajih se je homeopatija začela pojavljati na začetku 19. stoletja. V avstrijskem cesarstvu je bila med letoma 1819 in 1837 sicer uradno prepovedana, kljub temu pa so jo prakticirali vsepovsod. Od februarja 1837 so zdravniki lahko uradno zdravili na ta način, homeopatska zdravila pa so bila na voljo v skoraj vseh lekarnah na Slovenskem.
 
Po drugi svetovni vojni je zanimanje zanjo zamrlo, nato pa doživelo razcvet v 70. in 80. letih 20. stoletja. Neroden položaj pa je nastal leta 2007, ko je bil sprejet zakon o zdravilstvu, kamor je bila vključena tudi homeopatija. Vsebuje namreč člen, ki določa, da jo lahko izvajajo samo osebe z diplomo medicinske fakultete. A leta 2008 so v zadnji popravek zakona o zdravniški službi dodali člen, ki zdravnikom z licenco prepoveduje ukvarjanje z zdravilstvom.

 

Tako se je homeopatija kot oblika alternativne medicine v Sloveniji znašla v nenavadnem položaju, saj jo lahko izvajajo samo zdravniki (oziroma osebe z diplomo medicinske fakultete), vendar ne tisti z licenco, s čimer se jim dejansko onemogoča ukvarjanje z njo.
 
Naša država velja za edino v Evropski uniji, kjer zdravniku, ki se ukvarja tudi s homeopatijo, grozi odvzem licence. Homeopatska zdravila je sicer mogoče kupiti v okoli 200 lekarnah po Sloveniji, a le, če je prisoten magister farmacije z dodatnimi znanji iz homeopatije.
 
Zdravniška zbornica Slovenije
 
Letos spomladi je zanimanje javnosti vzbudil nemški zdravnik in homeopat Joachim Gross iz Kopra, ki se je sam prijavil Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS). »Hočem, da so stvari urejene. Ne morem več prenašati, da sem v slovenskih pravnih okvirih, ki niso usklajeni z evropskimi, prisiljen delati na robu zakonitosti. Slovenija je edini otok v Evropi, ki zdravnikom prepoveduje homeopatijo,« je povedal za Delo.
 
Z ZZS so nam sporočili, da je samoprijava Joachima Grossa spodbudila aktivnosti zbornice glede odnosa do alternativnih pristopov zdravljenj zdravnikov, ki sicer uradno opravljajo zdravniški poklic v skladu z veljavno medicinsko doktrino.

 

»Tematika je prisotna že kar nekaj časa, vendar ne zavzema prioritetnega položaja. Glede na omenjeni dogodek kakor tudi glede na nekatere informacije, da zdravniki te dejavnosti opravljajo pogosteje, bomo na ZZS pripravili niz strokovnih posvetov z najbolj odgovornimi predstavniki medicinske stroke ter organizacij,« je izjavil predsednik zdravniške zbornice prim. Andrej Možina, dr. med.
 
»Medicina temelji na znanstvenih dokazih in teh pri alternativnih praksah ni. Odgovoriti bomo morali na vrsto vprašanj, koliko pomaga alternativna praksa bolniku, koliko pomeni hkratno opravljanje z uradno medicino tveganje za zdravnika in za bolnika, kako so slovenske razmere primerljive z drugimi evropskimi državami, preden se bo slovensko zdravništvo odločilo o morebitnih zakonskih spremembah,« je sklenil prim. Možina.
 
Vir:
Nedeljske novice, 8. junij 2014, Staš Ivanc: Nenavaden položaj homeopatije v Sloveniji

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih