ZAKONSKA UREDITEV HOMEOPATIJE

13.06.2014 00:00
V današnji oddaji Svet na Kanalu A je novinar Gregor Trebušak v uvodu prispevka o homeopatiji dejal: »Slovenci smo znotraj Evropske unije v marsičem izjeme, tudi ko gre za zdravljenje. Homeopatija je na tak ali drugačni način priznana v vseh državah članicah in povsod z njo zdravijo zdravniki uradne medicine. Samo pri nas tak zdravnik tvega, da mu bodo licenco odvzeli in ga vrgli iz zbornice. No mi smo govorili z nemškim zdravnikom, ki ima v Nemčiji priznani licenci uradne in homeopatske medicine, ker pa zdaj živi in dela sedaj pri nas v Kopru, se je naveličal delati na robu zakona in se je zbornici, kar sam prijavil. S tem pa odprl razpravo, ki se jo je naše zdravništvo otepalo dlje, kot vsa Evropa.«
Novinarka Urša Trebušak je za oddajo Svet na Kanalu A pripravila prispevek »Zakonska ureditev homeopatije«. Pogovarjala se je z nemškim zdravnikom dr. Joachimom Grossom, dr. med. in prim. doc. dr. Danico Rotar Pavlič, dr. med., predsednico Odbora za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije.
 
Nemški zdravnik dr. Joachim Gross dela in živi tako v Sloveniji kot v Nemčiji. Za delo v uradni medicini ima licenco Zdravniške zbornice Slovenije in Nemške zdravniške zbornice. Po končanem dodatnem podiplomskem strokovnem izobraževanju in usposabljanju iz homeopatije je pridobil tudi dovoljenje Bavarske zdravniške zbornice za zdravljenje s homeopatijo. V Nemčiji lahko zdravi s šolsko in homeopatsko medicino. V Sloveniji pa mu zaradi zdravljenja pacientov s homeopatijo grozi odvzem (slovenske) zdravniške licence. V Nemčiji lahko zdravniki zdravijo s homeopatijo, v Sloveniji pa ne, saj jim od junija 2008, ko so bile sprejete spremembe in dopolnitve Zakona o zdravniški službi (ZZdrS-E), grozi odvzem licence. Slovenija je edina evropska država, ki zdravniku, če zdravi s homeopatijo, odvzame licenco.
 
Zaradi tega absurdnega in nerazumljivega položaja zdravnikov, ki želijo zdraviti s homeopatijo v Sloveniji, se je samoprijavil Zdravniški zbornici Slovenije. Poudarja, da je zdravnik vedno zdravnik, ne glede na to, katero strokovno priznano metodo zdravljenja uporablja. V Nemčiji in tudi drugje je homeopatija zdravniška metoda zdravljenja, je del uradne medicine in zdravstvene dejavnosti.
 
Novinarka Urša Trebušak je dejala, da je Evropski komisar za zdravje lani pozval države članice Evropske unije, naj prisluhnejo bolnikom, ker ti komplementarne metode uporabljajo. Zagotoviti pa je treba varnost, raziskavam je Evropa namenila milijon evrov in pol.
 
Za mnenje o zakonski ureditvi homeopatije je vprašala tudi dr. Danico Rotar Pavlič, dr. med., predsednico Odbora za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, ki je pojasnila: »Ne tiščimo glave v pesek kot noji, ampak poglejmo našo realno situacijo in jo ustrezno regulirajmo, tako da bo to varno za bolnike. Zadeve se odpirajo in pozivam vse, ki jih to zanima k sodelovanju in pa seveda tudi k postopnosti. Ne more vendarle samo na bazi nekih dveh, treh sestankov, se zadeva urediti.«
 
Novinarka Trebušak je v zaključku prispevka dejala: »Pretehtali bodo še, kako to urejajo tuje zbornice pa tudi raziskave, kot je najnovejša na primer iz Avstralije, ki ne govori v prid homeopatiji. Je pa dejstvo, da države spreminjajo svojo regulativo, zadnja na primer Belgija, ki je izdala kraljevi dekret, ki določa, naj homeopatijo uporabljajo zdravniki, babice, zobozdravniki. Vse to zdaj naša zbornica spremlja, čez poletje bodo sledili sestanki, ob koncu poletja pa bo temu namenjena tudi skupščina. Na novi vladi pa bo, da vse te spremembe, če in ko bodo spisane, potem tudi uzakoni.«
 
Vir:
KANAL A, 13. junij 2014, Svet na Kanalu A, Urša Trebušak: Zakonska ureditev homeopatije
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih