POMANJKLJIV IN ZAVAJAJOČ OSNUTEK AVSTRALSKEGA POROČILA O HOMEOPATIJI

02.06.2014 00:00
Homeopathy Research Institute (HRI) se je v javni razpravi odzval na osnutek poročila o homeopatiji, ki ga je pripravil Avstralski nacionalni svet za zdravje in medicinske raziskave (NHMRS). HRI opozarja, da so zaključki osnutka poročila NHMRS napačni in so zaradi posplošenega poročanja medijev tudi popolnoma izkrivljeni.

Homeopathy Research Institute (HRI) pozdravlja vse poskuse kritične ocene dokazov o učinkovitosti homeopatskega zdravljenja, pod pogojem, da so narejeni objektivno in natančno. Na žalost osnutek poročila (NHMRC draft Information Paper: Evidence on the effectiveness of homeopathy for treating health conditions), ki ga je letos aprila posredoval v javno razpravo Avstralski nacionalni svet za zdravje in medicinske raziskave (NHMRS, National Health and Medical Research Council), pade na obeh kriterijih.

 
Namen NHMRS je splošni javnosti predstaviti ugotovitve preglednega poročila “Effectiveness of Homeopathy for Clinical Conditions: Evaluation of the Evidence – Overview report”. NHMRS v zelo kratkem zaključku študije (str. 288) navede: “dokazi, ki so na voljo, niso prepričljivi in ne dokazujejo, da je homeopatija učinkovita pri zdravljenju obravnavanih kliničnih stanj« (The available evidence is not compelling and fails to demonstrate that homeopathy is an effective treatment for any of the reported clinical conditions in humans.).
 
Zaključek je zmoten in zaradi posplošenega poročanja medijev tudi popolnoma izkrivljen.
 
Povedano drugače, NHMRC je zaključila, da po njihovem mnenju z dokazi, ki so na voljo, še ne morejo dokazati, da je homeopatija neučinkovita oz. učinkovita pri zdravljenju vseh obravnavanih 61 kliničnih stanj. Mediji pa so zaključek povzeli, da je NHMRC ugotovila, da dokazi kažejo, da homeopatija ne deluje. To sta dve zelo različni stvari.
 
NHMRC je opravila "pregled pregledov" oziroma meta-analizo, ki pa ne odraža natančno ugotovitve izvirnih raziskav o homeopatskem zdravljenju, ki kažejo, da je homeopatija dejansko učinkovita pri določenih bolezenskih težavah.


Prof. dr. Robert G. Hahn, vodja oddelka za raziskave v bolnišnici Södertälje in profesor anestezije na švedski Univerzi Linköping, v prispevku Homeopathy: Meta-Analyses of Pooled Clinical Data opozarja na številne pomanjkljivosti meta-analiz in predlaga drugačen pristop pri raziskavah o učinkovitosti homeopatije.


HRI v svojem odzivu na osnutek poročila:
- identificira temeljno napako v postopku, ki so ga uporabili recenzenti NHMRC - analizo rezultatov raziskav različnih homeopatskih zdravljenj skupaj namesto ločeno, kar je privedlo do njihovega napačnega sklepanja;
- identificira vrsto popravkov, ki so potrebni, da bi lahko NHMRC končno različico poročila jasno in natančno predstavil javnosti in pojasnil, kako so pregledali in obrazložili dokaze oziroma, kako so sprejeli zaključke;
- predlaga popravek posplošene zaključne ugotovitve, ki naj bo jasna in nedvoumna, in sicer za to, da bi se NHMRC v prihodnje izognil tudi izkrivljanju njihovega dela.
 
Javno posvetovanje z vsemi deležniki je pomembno za pripravo zaključnega poročila NHMRC in HRI upa, da bodo njihovi pripombe in predlogi upoštevani.
 
Vir:
HRI gives input to consultation on flawed Australian NHMRC homeopathy report, London 2. junij 2014

Response by the Homeopathy Research Institute to Australian NHMRC report, London, 2. junij 2014

Homeopathy Research Institute (HRI) submission to public consultation for the NHMRC draft Information Paper on homeopathy, London, 2. junij 2014

NHMRC draft Information Paper: Evidence on the effectiveness of homeopathy for treating health conditions, Canberra, april 2014

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih