O HOMEOPATIJI V LETNEM POROČILU VARUHINJE ČLOVEKOVIH PRAVIC ZA LETO 2013

02.07.2014 00:00
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes, 2. julija 2014, predala redno letno poročilo o delu Varuha ČP RS za leto 2013 predsedniku državnega zbora Janku Vebru. Varuhinja v poročilu tudi opozarja, da je največja ovira vzpostavitvi mreže izvajalcev dopolnilnih metod zdravljenja, ki so že priznane v tujini, v primerjavi s tujimi ureditvami nerazumna zahteva Zakona o zdravniški službi, da zdravniki ne smejo opravljati homeopatske dejavnosti, saj drugače izgubijo licenco za delo. Pacienti, ki bi želeli izbrati homeopatsko zdravljenje, ne morejo dobiti niti recepta za homeopatska zdravila, čeprav zakonskih ovir za njihovo izdajo ni.
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes predala letno poročilo o delu Varuha ČP RS za leto 2013 predsedniku državnega zbora Janku Vebru. Po predaji pa je poročilo na novinarski konferenci predstavila tudi javnosti.
  
V letnem poročilu varuhinja opozarja tudi na nakopičene probleme zdravstvenega varstva, saj so obsežnejše probleme zaznali tudi na področju ministrstva za zdravje. Med drugim so opozorili na težave pri izvajanju homeopatije, zdravnikom in pacientom je treba zagotoviti pravico do izbire zdravljenja. Pozvali so, da naj ministrstvo za zdravje prouči normativno ureditev posameznih metod zdravljenja ter na tej podlagi pripravi ustrezne spremembe zakonodaje.
 
Glede homeopatije so v poročilu zapisali (stran 272):
 
»Največja ovira vzpostavitvi mreže izvajalcev dopolnilnih metod zdravljenja, ki so že priznane v tujini, je v primerjavi s tujimi ureditvami nerazumna zahteva Zakona o zdravniški službi, da zdravniki ne smejo opravljati homeopatske dejavnosti, saj drugače izgubijo licenco za delo. Pacienti, ki bi želeli izbrati homeopatsko zdravljenje, ne morejo dobiti niti recepta za homeopatska zdravila, čeprav zakonskih ovir za njihovo izdajo ni
 
Varuhinja ugotavlja, da se zdravstvena reforma iz leta v leto oddaljuje, ministri prihajajo in odstopajo, njihova odsotnost in nejasne strategije razvoja se občutno poznajo tudi pri skrbi države za učinkovit, kakovosten in dostopen sistem zdravstva. Med drugim varuhinja opozarja, da se zakonodaja včasih sprejema zelo na hitro, zakonske rešitve pa so nedomišljene, nekatere celo v nasprotju z ustavo.
 
V pregledu aktivnosti varuhinje v letu 2013 sta navedena tudi dva sestanka varuhinje na temo alternativnih oz. komplementarnih oblik zdravljenja.
 
Varuhinja dr. Zdenka Čebašek - Travnik se je 22. januarja 2013 udeležila sestanka na Zdravniški zbornici Slovenije o vprašanjih komplementarne medicine. Govorili so o vprašanjih ureditve statusa (in licence) zdravnikov, ki se ob akademski medicini ukvarjajo še s komplementarnimi metodami zdravljenja.
 
Varuhinja Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Tone Dolčič in svetovalke pri Varuhu so se 14. maja 2013 srečali z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in njegovimi sodelavkami. Med drugim so govorili tudi o alternativnih oblikah zdravljenja.
 
Vir:
Letno poročilo varuha človekovih pravic za leto 2013
Varuhinja predsedniku DZ-ja predala Letno poročilo za leto 2013 in Poročilo o izvajanju nalog DPM
STA, 2. julij 2014: Poročilo varuha za lani najobsežnejše doslej, v njem kar 150 priporočil
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih