IZOBRAŽEVANJE IZ HOMEOPATIJE ZA ZDRAVNIKE V NEMČIJI IN AVSTRIJI

01.10.2014 00:00
V oktobrski številki strokovne revije ISIS je objavljen prispevek o podiplomskem izobraževanju in usposabljanju iz homeopatije za zdravnike v Nemčiji in v Avstriji.

Dr. Joachim Gross, dr. med., je v oktobrski številki revije ISIS objavil prispevek z naslovom Izobraževanje iz homeopatije za zdravnike v Nemčiji in Avstriji
 
"Zelo pogosto me kolegi vprašajo, kako je urejeno podiplomsko izobraževanje in usposabljanje iz homeopatije za zdravnike v Nemčiji in v sosednji Avstriji. Vedo, da sem zdravnik z dodatnim strokovnim znanjem iz homeopatije, ki delam v Nemčiji in v Sloveniji.

  
V pravilniku nemške Zvezne zdravniške zbornice (Bundesärztekammer) je homeopatija določena kot subspecializacija. Priznane subspecializacije so navedene po abecednem vrstnem redu, tako da homeopatijo kot eno izmed številnih subspecializacij najdemo med kirurgijo roke (Handchirurgie) in infektologijo (Infektiologie). V pravilniku je določeno, da mora podiplomsko usposabljanje in izobraževanje obsegati najmanj 160 ur teorije in 100 ur prakse. Program izobraževanje, ki običajno traja dve leti, je pripravila Zvezna zdravniška zbornica v sodelovanju z Nemškim združenjem zdravnikov homeopatov (Deutscher Zentralverein homöopathischer Ärzte). Zdravnik zaključni izpit iz homeopatije opravi na zdravniški zbornici. Po uspešno opravljenem izpitu zdravniška zbornica izda priznanje oz. potrdilo o dodatni usposobljenosti za homeopatijo (Anerkennung der Zusatzbezeichnung Homöopathie). V Nemčiji ima več kot 7000 zdravnikov dodatna strokovna znanja iz homeopatije.
  
Avstrijska zdravniška zbornica (Österreichische Ärztekammer) ima poseben referat za komplementarno medicino (Referat für komplementäre Medizin). V Avstriji lahko s homeopatijo zdravijo le zdravniki. Avstrijska zdravniška zbornica za različna področja podeljuje posebne diplome (ÖÄK Spezialdiplome), izobraževanje poteka v okviru Zdravniške akademije (Akademie der Ärzte) ali s strani akademije akreditiranih zdravniških društvih. Homeopatija je po abecednem vrstnem redu umeščena med geriatrijo in klinična preizkušanja (Klinischer Prüfarzt). Izobraževanje in usposabljanje iz homeopatije, ki traja tri leta in obsega najmanj 200 ur teorije in 150 ur prakse, izvajata dve zdravniški homeopatski društvi (Österreichische Gesellschaft für homöopathische Medizin in Ärztegesellschaft für Klassische Homöopathie). Avstrijska zdravniška zbornica vsem zdravnikom, ki po triletnem izobraževanju uspešno opravijo izpit iz homeopatije, podeli posebno diplomo iz homeopatije (Das ÖÄK-Diplom für komplementäre Medizin: Homöopathie).
 
Rad bi še posebej poudaril, da je homeopatija zdravstvena dejavnost in zdravniška metoda zdravljenja. Homeopatska zdravila pa so v skladu z evropsko direktivo 2001/83/ES zdravila za uporabo v humani medicini, ki jih lahko predpiše le zdravnik. Zdravnik, ki ima dodatna strokovna znanja iz homeopatije, je zdravnik (Ärzt) in ne zdravilec (Heilpraktiker). V Nemčiji in Avstriji program podiplomskega izobraževanja in usposabljanja iz homeopatije za zdravnike v sodelovanju z nacionalnimi zdravniškimi homeopatskimi društvi potrdi zdravniška zbornica. Zvezna zdravniška zbornica in Avstrijska zdravniška zbornica na podlagi uspešno opravljenega izpita iz homeopatije izdata zdravniku diplomo oz. dovoljenje za samostojno delo na področju homeopatske medicine. V obeh državah homeopatija ni del šolske medicine, je pa del uradne medicine in je zdravstvena dejavnost. Na nekaterih medicinskih fakultetah in v univerzitetnih kliničnih centrih imajo tudi oddelke za komplementarno medicino, v katere je vključena homeopatija." 
 
Opomba SHD:
Deutscher Zentralverein homöopathischer Ärzte, Österreichische Gesellschaft für homöopathische Medizin, Ärztegesellschaft für Klassische Homöopathie in Slovensko homeopatsko društvo so s strani Evropskega odbora za homeopatijo (ECH) akreditirani centri za izobraževanje in usposabljanje iz homeopatije za zdravnike. Zdravniku, ki konča osnovno podiplomsko izobraževanje in usposabljanje iz homeopatije, ECH izda Evropsko diplomo iz homeopatije.
 
Vir:
ISIS, oktober 2014, Joachim Gross: Izobraževanje iz homeopatije za zdravnike v Nemčiji in Avstriji

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih