HOMEOPATIJA IN URADNA MEDICINA V ISKANJU SKUPNE POTI

11.12.2014 00:00
Predsednik zdravniške zbornice Slovenije prim. Andrej Možina, ki se zaveda, da mora slovensko zdravništvo to »heretično« temo uvrstiti na dnevni red Skupščine ZZS, jo v poglobljeni parlamentarni razčleniti in najti recept, kako zdravnike, ki opravljajo »dejavnost, ki je ne razumemo prav dobro«, zaščititi pred odvzemom licence. »Treba bo sneti pavje perje in narediti kompromis, saj je to danes tudi v Sloveniji, o tem ni več nikakršnega dvoma, javni interes,« meni Andrej Možina.
Novinarka Dela Diana Zajec je v današnji prilogi Polet pripravila prispevek Homeopatija in uradna medicina v iskanju skupne poti. Pogovarjala se je z dr. Joachimom Grossom in predsednikom zdravniške zbornice Slovenije prim. Andrejem Možino. Prispevek v nadaljevanju objavljamo v celoti:
 
»Sem nemški zdravnik, v Sloveniji delam kot zdravnik medicine dela, sem pa tudi zdravnik homeopatske medicine. Sem član tako slovenske kot tudi bavarske zdravniške zbornice, pri kateri sem, kot še približno 7000 drugih kvalificiranih nemških zdravnikov, pridobil tudi kvalifikacijo za homeopatsko medicino. Ali smem pacientom v Sloveniji svetovati in jim predpisati homeopatska zdravila, jih z njimi tudi zdraviti? Me zaradi tega lahko kdo preganja?«
 
Te dileme je dr. Joachim Gross, ki že nekaj let živi in dela v Sloveniji, kot zdravnik uradne in homeopatske medicine, natanko pred letom dni naslovil na Zdravniško zbornico Slovenije. Odgovora še ni prejel. Kljub kontradiktornosti veljavne zakonodaje, po kateri smejo pri nas s homeopatijo zdraviti le diplomirani zdravniki uradne medicine, ki pa, če se odločijo za takšen »prestop«, posledično izgubijo zdravniško licenco - medtem ko je drugod po Evropi takšno (so)delovanje dopuščeno, zaželeno in uzakonjeno, ponekod tudi financirano iz zdravstvene blagajne. Zato se Joachimu Grossu zdaj že šesto leto, odkar pomaga slovenskim bolnikom, »odpirajo vedno znova ista vprašanja, premika pa ni«.
 
Status hibridnih zdravnikov
 
Ker je ostal brez odgovorov, se je marca sam prijavil in na ta način sporočil zdravniški zbornici ne le to, da pri svojem delu kombinira zdravljenje z uradno medicino in s homeopatijo, ampak tudi to, da bi bilo tovrstne zakonodajne nesmisle treba odpraviti. Zgodilo se ni še nič, razen kopice sestankovanj in opredeljevanj, ki bodo vodila do končne odločitve - na decembrski seji skupščine zdravniške zbornice.
 
Kakšna bo ta, bo znano čez teden dni. Kakšne pa so resničnostne okoliščine, ki v slovenskem miljeju vplivajo na zdravljenje (tudi) s homeopatijo, na status tako imenovanih hibridnih zdravnikov?
 
Do danes je več kot 100 slovenskih zdravnikov opravilo evropsko triletno izobraževanje zdravniške homeopatske medicine. Zaradi veljavne zakonodaje so se nekateri odrekli zdravniški licenci.
 
V lekarnah so na voljo homeopatska zdravila, ki so kakovostna, imamo tudi veliko lekarniških farmacevtov, ki so se dodatno izobrazili iz homeopatije, da lahko svetujejo pacientom. A nabor zdravstvenih stanj, ki so v domeni svetovanja lekarniških farmacevtov, je omejen.
 
Tudi uradna medicina ne ve vsega
 
»Za homeopatsko zdravljenje bi morali prevzeti odgovornost zdravniki, tisti pač, ki so dovolj radovedni in odprti za iskanje novih znanj in za kombiniranje različnih vedenj, ki pomagajo njihovim varovancem. Nemalokrat je to veliko bolj učinkovito in bistveno ceneje, kot če bi zdravili zgolj po smernicah uradne medicine, ki prav tako ne ve in ne zmore vsega,« meni dr. Joachim Gross, ki priznava, da je bil kot mlad zdravnik znanstveni tip in je naredil tudi doktorat, zato nasprotnike homeopatije in akademike razume ter ceni njihovo znanstveno naravnanost.
 
Pred leti se je, kot pravi, tudi njemu zdelo, da o homeopatiji »vem vse, kar je treba vedeti« - predvsem zato, ker so homeopatska zdravila razredčena do takšne stopnje, da se zdijo kot kapljica v ocean. Kako takim kapljicam, ki jih sonce lahko osuši v hipu, (iz)meriti njihovo blagodejnost, njihovo (po)moč pri vračanju izgubljenega zdravja?
 
Prazen nič - ali veliko več?
 
»Ko sem se prvič srečal s takšnimi samospraševanji, sem bil 30-letni znanstvenik. Znanstvenik z neomajnim, jasnim, trdnim stališčem. Mislil sem, da vem, da je homeopatija prazen nič. Placebo, za katerega se zdi, da učinkuje, v resnici pa gre zgolj za neznanstveno metodo, ki pomaga le pri zavajanju lahkovernih pacientov ...,« je iskren. »A sčasoma sem razumel, da gre pri zdravljenju za veliko več kot le za golo znanost. Zdaj imamo priložnost, da najdemo rešitev za sobivanje,« poudarja in dodaja: »Problem dogmatizma se zdi kot nepremakljiva pregrada v glavi. Zato sem naredil poskus. Kot skeptik sem se naučil te 'alternativne' metode zdravljenja in občutil, kako učinkovita je lahko večja fleksibilnost. Ne nazadnje pa so bili s tem zelo zadovoljni tudi moji pacienti.«
 
Prav zato, ker je bil tudi sam dogmatičen nasprotnik homeopatije, poudarja, da nikakor noče izzivati kolegov zdravnikov na Slovenskem. Toda, dodaja, »danes je spekter zdravnikov velik, od kirurga z ostrim skalpelom do psihiatra in psihoterapevta pa tudi zdravnika homeopata. In prav zaradi tako raznovrstnega diapazona specialnosti je v zdravniškem stanu nujna toleranca. Ta stan je pluralističen. In pluralizem je evropska vrednota.« Dr. Gross zatrjuje, da izredno ceni trud medicinske znanosti, brez katere bi bila zahodna medicina še vedno v 16. stoletju, vendar k temu dodaja: »Meje v EU so odprte in v Evropi je homeopatija del zdravstvenega sistema in zdravniška dejavnost.« Kot nemški zdravnik lahko kombinira vedenje uradne medicine in homeopatije, v Sloveniji je to prepovedano in v navzkrižju z veljavno zakonodajo.
 
Nil nocere, ne škodi
 
Joachim Gross se zelo dobro zaveda, da je zdravljenje veliko več kot znanost. Več kot zdravila. Več kot skalpel. »Menim, da mora biti zdravnik znanstvenik, sprejemljiv tudi za tisto, kar se skriva onkraj znanosti. Medicina je znanost, vendar ni samo to. Biti zdravnik pomeni biti človek - človek, ki je v interakciji z drugimi ljudmi, kar nenazadnje vpliva tudi na izid zdravljenja.« Po njegovem prepričanju zdravniku izobraževanje s področja komplementarne medicine lahko razširi obzorje: »Kot klasični zdravniki ali kot zdravniki homeopati lahko prevzamemo odgovornost, če upoštevamo temeljno načelo - nil nocere. Ne škodi.«
 
Homeopatska zdravila nimajo neposrednih kemičnih učinkov, njihovo delovanje je bolj subtilno, neželeni učinki so redki. »Tudi zdravnik homeopat mora, tako kot vsak zdravnik, predlagati najboljše možno ali najbolj ustrezno in učinkovito zdravljenje. To zdravljenje se lahko odvija po metodi šolske ali homeopatske medicine, odvisno od vsakega posameznega pacienta. Pogosto je lahko kombinacija obeh, vendar samo zdravnik, ki je usposobljen za oba načina zdravljenja, lahko vodi, spremlja oziroma nadzira potek zdravljenja.«
 
Zakaj je po oceni dr. Joachima Grossa to tako zelo pomembno? Zato, ker »je slovenski trg poln čarovnikov in čarovnij. Raznorazne 'ambulante' se pojavljajo kot gobe po dežju. To je slovenska resničnost. In nič ne pomaga, če zdravniki o tem ne želijo nič slišati, nič videti in nič govoriti. Odprtost zdravnikov do komplementarnih metod lahko le koristi, vsem - njim, bolnikom pa tudi zdravstvenemu sistemu in njegovi vzdržnosti,« je prepričan slovensko-nemški hibridni zdravnik, ki verjame, da bo zdravniška zbornica sprejela modro odločitev. »Zdravniki, ki bodo razpravljali in odločali o dodelitvi drugačnega statusa zdravljenju s homeopatijo v Sloveniji, vedo, da je kompromis za sobivanje in sodelovanje preprosto treba najti. Napočil je čas za premik, vsi se zavedajo, da je bil (do)sedanji pristop prestrog.«
 
V tem smislu skorajšnjo razpravo na to temo vidi tudi predsednik zdravniške zbornice prim. Andrej Možina, ki se zaveda, da mora slovensko zdravništvo to »heretično« temo uvrstiti na dnevni red, jo v poglobljeni parlamentarni razčleniti in najti recept, kako zdravnike, ki opravljajo »dejavnost, ki je ne razumemo prav dobro«, zaščititi pred odvzemom licence. »Treba bo sneti pavje perje in narediti kompromis, saj je to danes tudi v Sloveniji, o tem ni več nikakršnega dvoma, javni interes,« meni Andrej Možina.
 
Obširneje bomo o tej temi, v duelu z dr. Joachimom Grossom, razglabljali v Delovem Zdravju v torek, 16. decembra."
 
Vir:
DELO, priloga Polet, 11. december 2014, Diana Zajec: Homeopatija in uradna medicina v iskanju skupne poti
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih