URADNA MEDICINA DALA ZELENO LUČ ZDRAVNIKOM HOMEOPATOM

23.12.2014 00:00
V zdravniški zbornici so prižgali zeleno luč za opravljanje homeopatije vzporedno z zdravniško službo. "To je prvi, a pomemben korak pri urejanju statusa zdravnikov z licenco, ki zdravijo ali bi želeli zdraviti s homeopatijo. Homeopatija bo končno kot zdravniška metoda zdravljenja v celoti postala del zdravstvene dejavnosti tudi v Sloveniji," so zadovoljni v Slovenskem homeopatskem društvu, ki si že 22 let prizadeva, da bi bila uradna medicina bolj naklonjena homeopatiji.
Novinarka Primorskih novic Petra Vidrih je pripravila prispevek z naslovom Uradna medicina dala zeleno luč zdravnikom homeopatom, ki ga v nadaljevanju povzemamo:
 
"To je prvi, a pomemben korak pri urejanju statusa zdravnikov z licenco, ki zdravijo ali bi želeli zdraviti s homeopatijo. Homeopatija bo končno kot zdravniška metoda zdravljenja v celoti postala del zdravstvene dejavnosti tudi v Sloveniji," so zadovoljni v Slovenskem homeopatskem društvu, ki si že 22 let prizadeva, da bi bila uradna medicina bolj naklonjena homeopatiji in drugim oblikam komplementarnega zdravljenja.
 
Togi slovenski predpisi in pogledi
 
"To je konec marginalizacije. Zdravnik se bo lahko potem, ko bo seveda zakonodaja ustrezno spremenjena, povsem odkrito ukvarjal s homeopatijo," pojasnjuje predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek.
 
Z vprašanjem zdravnikov homeopatov so se na zbornici intenzivneje ukvarjali zadnjega pol leta, potem ko se je nemški zdravnik z ambulanto v Kopru Joachim Gross sam prijavil zbornici zaradi svoje dvojne prakse. Doslej je zbornica zaradi prakticiranja homeopatije enemu zdravniku odvzela licenco, nekaterim pa izrekla opomin.
 
V Sloveniji - v nasprotju z drugimi evropskimi državami - namreč zdravnik vse doslej (in še vedno ne, dokler ne bo spremenjena zakonodaja) ni smel prakticirati homeopatije vzporedno z izvajanjem uradne medicine. Po zakonu o zdravilcih, ki je med drugim poskušal regulirati tudi dejavnost homeopatov, lahko to opravljajo le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete (op. in dodatna znanja iz homeopatije).
 
Vendarle sprememba
 
Prejšnji teden pa je skupščina Zdravniške zbornice Slovenije naredila pomemben korak v priznavanju homeopatije kot enakovredne oblike zdravljenja. Po burni razpravi je s 40 glasovi za in 18 proti sklenila ministrstvu za zdravje predlagati spremembo predpisov tako, da zgolj ukvarjanje s homeopatijo ne bo več razlog za odvzem licence zdravniku.
 
Ministrstvo je že napovedalo, da bo sklep zdravniške zbornice upoštevalo.
 
Več kot 100 prikritih homeopatov
 
Rezultati ankete, v kateri je sodelovalo 735 slovenskih zdravnikov, namreč kažejo, daje dobra polovica zdravnikov proti tako ostrim ukrepom zoper svoje kolege iz vrst homeopatije. Skoraj tretjina anketiranih zdravnikov je priznala, da se je že kdaj izobraževala o kakšni alternativni metodi, dobre tri četrtine pa bi se takega izobraževanja udeležilo, če bi ga pripravili zdravniki. Nekaj manj kot polovica zdravnikov bi se tudi odločila za podiplomski študij iz alternativne medicine.
 
Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je opozoril, da so slovenski zdravniki predolgo pustili v predalu razpravo o homeopatiji, ki - kot poudarja - ni škodljiva metoda zdravljenja. Dejstvo je, pravi Možina, da se po nepreverjenih podatkih več kot 100 slovenskih zdravnikov (poleg uradne zdravstvene službe) prikrito ukvarja s to dejavnostjo. A če v 25 državah EU zdravljenje s homeopatijo povsem legalno opravlja več 10.000 zdravnikov, zakaj bi se slovenski zdravniki homeopati morali skrivati, je še poudaril.
 
Kako se zaščititi pred šarlatani?
 
Varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer skrbi pomanjkljiv nadzor nad zdravilci. Boji se, da ne bi ljudje, ko zbolijo, nasedli tudi mazačem in šarlatanom. "Če je kdo dovzeten za to, je to bolnik, ni nima ničesar izgubiti," je opozorila.
 
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je napovedala, da namerava država urediti to področje; tudi z izključitvijo mnogih zdravilskih metod, za katere že danes obstaja dvom o v njihovi verodostojnosti. A kot je opozorila, je zakon o zdravilstvu, ki ureja tudi nadzor in sankcije za homeopate, ta trenutek skoraj neizvedljiv, ker ni prišlo niti do ustanovitve zdravilske zbornice, zato njene naloge zdaj opravlja ministrstvo.
 
Goriškova pa je prepričana, da nadzor nad homeopati sploh ni tako nujno potreben: "Zdravnik je zdravnik. Ne glede na to, s katero metodo zdravljenja se ukvarja, ima odgovornost do pacienta."
 
Vir:
PRIMORSKE NOVICE, 23. december 2014, Petra Vidrih (STA): Uradna medicina dala zeleno luč zdravnikom homeopatom
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih