NIČ VEČ GROŽENJ Z ODVZEMOM LICENC

17.12.2014 00:00

Ukvarjanje s homeopatijo naj ne bo razlog za odvzem licence zdravniku, menijo člani Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) in ministrstvu za zdravje predlagajo, da temu primerno spremeni zakonodajo. Zdravniki se po sedaj veljavni zakonodaji namreč ne smejo ukvarjati s homeopatijo, v tem primeru jim grozi odvzem licence.

Novinarka Žurnala Sergeja Hadner Hvala je v prispevku »Nič več groženj z odvzemom licence« zapisala, da se je »v razpravi sicer pokazalo, da imajo tudi zdravniki zelo različne poglede na to vprašanje.
 
Glede na anketo, ki jo je Zdravniška zbornica Slovenije opravila med 735 slovenskimi zdravniki, sedanji ureditvi, po kateri zbornica zdravniku odvzame licenco, če se ukvarja s homeopatijo, nasprotuje 55 odstotkov anketiranih. 30 odstotkov zdravnikov, ki so sodelovali v anketi, se je že izobraževalo o kaki alternativni metodi, kar 77 odstotkov pa bi se takega izobraževanja udeležilo, če bi ga pripravili zdravniki. 46 odstotkov vprašanih bi se tudi odločilo za podiplomski študij iz alternativne medicine za svoje specialno področje.
 
"Homeopatija je bila v predalu predolgo"
 
Predsednik zbornice Andrej Možina je ocenil, da so slovenski zdravniki predolgo pustili v predalu razpravo o homeopatiji in se morajo soočiti z dejstvom, da se po nepreverjenih podatkih več kot 100 slovenskih zdravnikov prikrito ukvarja s to dejavnostjo poleg uradne zdravstvene službe. Spomnil je, da v 25 državah EU homeopatijo povsem legalno opravlja več 50.000 zdravnikov.
 
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da ljudje, ko zbolijo, lahko nasedejo tudi mazaštvu in šarlatanstvu. Če je kdo dovzeten za to, je to bolnik. Zdravnike je pozvala, naj ne odkrivajo tople vode, saj je to področje v Evropi že urejeno.
 
Podpredsednik Slovenskega zdravniškega društva David B. Vodušek pa je izrazil skrb, da bi morebitno odločitev skupščine o odpravi odvzema licenc marsikdo, ki podpira zdravilske metode, lahko razumel in izkoristil kot priznanje, da je to del medicine.
 
"Potrebne bodo jasne definicije"
 
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je poudarila, da bo treba jasno definirati, kdaj lahko zdravnik preklopi z uradne medicine na homeopatske metode, kaj naj stori, če bolnik zahteva homeopatsko, sam pa meni, da je nujno uradno zdravljenje, in še kaj.
 
V razpravi članov skupščine je bilo slišati različne poglede in prepričanja, tako za kot proti. Nasprotniki homeopatije so izpostavljali pomislek o tem, kakšno odgovornost bo nosil zdravnik, ki bo bolnika napačno zdravil s homeopatijo. Zagovorniki so nasprotno pozivali, naj tistim, ki to počnejo, to omogočijo. "Ne izumljajmo tople vode, tako kot to prakticirajo v tujini, dajmo še mi," je pozval anesteziolog iz UKC Maribor Boris Rižnar.
 
V Evropi homeopatsko zdravi 50 tisoč zdravnikov
 
Člane skupščine sta k ureditvi položaja homeopatov pozvala tako Renzo Galassi, predsednik Mednarodnega združenja zdravnikov homeopatov kot Thomas Peinbauer, predsednik Evropskega odbora za homeopatijo. Poslance Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije pozivata naj glasujejo za prenehanje odvzemanja licenc zdravnikom, ki želijo zdraviti s homeopatijo in predpisovati homeopatska zdravila.
 
V vseh članicah Evropske unije razen v Sloveniji lahko zdravniki kot zdravstveni delavci v zdravstveni dejavnosti zdravijo s homeopatijo in predpisujejo homeopatska zdravila, ki so določena kot zdravila za uporabo v humani medicini v vseh nacionalnih zakonodajah v skladu z evropsko direktivo. V Evropi homeopatsko tako zdravi okoli 50 tisoč zdravnikov.
 
V Španiji lahko na primer zdravnik izven rednega delovnega časa v svoji ambulanti opravlja homeopatsko dejavnost kot samoplačniško dejavnost. Bolnik za obisk pri njem torej plača. V Franciji pa lahko družinski zdravnik bolniku predpiše alopatsko ali pa homeopatsko zdravilo, glede na potrebe in preference bolnika. Stroški homeopatskega zdravljenja se delno krijejo tudi iz njihovega socialnega zavarovanja.
 
Priznana kot zdravniška metoda
 
V več evropskih državah - Belgiji, Bolgariji, Madžarski, Litvi, Portugalski, Romuniji, Rusiji in Veliki Britaniji - je homeopatija zakonsko urejena. V drugih državah pa nacionalna zdravniška združenja oziroma zbornice homeopatijo priznavajo kot zdravniško metodo, pojasnjujejo v Slovenskem homeopatskem društvu.
 
Po nekaterih podatkih na primer v sosednji Avstriji skoraj polovica ljudi za zdravljenje nekaterih bolezni uporablja homeopatske metode. V Evropi naj bi se na ta način zdravilo več kot 22 odstotkov oz. več kot 100 milijonov ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija pa je homeopatijo uvrstila med prvih pet najpogosteje izbranih nekonvencionalnih metod zdravljenja.«
 
Vir:
Žurnal, 17. december 2014, Sergeja Hadner Hvala: Nič več groženj z odvzemom licenc

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih