V ŠVICI BO HOMEOPATIJA ZDRAVNIŠKA SPECIALIZACIJA

29.03.2016 14:16

Zvezno ministrstvo za notranje zadeve Švicarske konfederacije bo metode komplementarne medicine, ki jih izvajajo zdravniki, izenačilo z drugimi zdravniškimi specializacijami, zato je 29. marca 2016 v javno razpravo poslalo predloge za dopolnitev obstoječih predpisov.

Zvezno ministrstvo za notranje zadeve Švicarske konfederacije (Das Eidgenössische Departement des Innern) je 29. marca 2016 poslalo v javno razpravo predloge dopolnitev predpisov, s katerimi bodo uredili, da bodo štiri zdravniške metode komplementarne medicine (homeopatija, antropozofska medicina, fitoterapija in kitajska tradicionalna medicina) tudi v prihodnje krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Od 1. maja 2017 pa bodo priznane tudi kot zdravniške specializacije (op. sedaj so priznane kot dodatna kvalifikacija oz. dodatna posebna strokovna znanja).

 

V Švici je 17. maja 2009 kar 67 odstotkov oziroma 1.282.838 državljanov (udeležba na referendumu je bila 38-odstotna) podprlo pobudo, da se v zvezno ustavo doda nov člen o komplementarni medicini, ki ga je predlagal zvezni parlament. Švica je prva država v Evropi in verjetno v svetu, ki ima v zvezni ustavi člen, ki določa sodelovanje šolske in komplementarne medicine.

 

Zaradi tega je bila sprejeta odločitev, da bodo od leta 2012 do 2017 ponovno vključene v osnovno zdravstveno zavarovanje metode komplementarne medicine, ki jih izvajajo zdravniki (homeopatija, antropozofska medicina, kitajska tradicionalna medicina in fitoterapija). Akupunktura je bila kot zdravniška metoda že vseskozi vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje.
 
Med drugim so sprejeli tudi odločitev, da bodo na medicinskih fakultetah, kjer še nimajo takšne katedre, ustanovili katedro za komplementarno medicino in na dodiplomski ravni uvedli predmet Komplementarna medicina. Namen uvedbe predmeta in ustanovitve kateder je, da se vsak študent medicine seznani z metodami komplementarne medicine in bi bil kasneje kot zdravnik sposoben bolniku svetovati najprimernejšo terapijo. Posebno pozornost pa naj bi namenili tudi znanstvenim raziskavam in zaščiti zdravil, ki se uporabljajo v komplementarni medicini.

 

Ker se šestletno začasno obdobje vključitve teh metod zdravljenja v obvezno zdravstveno zavarovanje (OKP - obligatorische Krankenpflegeversicherung, Grundversicherung), ki jih izvajajo zdravniki, končuje, je Zvezno ministrstvo za notranje zadeve Švicarske konfederacije v javno razpravo poslalo predloge za dopolnitev obstoječih predpisov. Javna razprava bo potekala od 29. marca do 30. junija 2016, novi predpisi pa bodo začeli veljati 1. maja 2017.

 

Vir:

Eidgenössisches Departement des Innern, 29. 3. 2016: Komplementärmedizin soll anderen Fachrichtungen gleichgestellt werden

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih