BELE KROGLICE ZA BOLJŠI ODZIV NA BOLEZEN IN STRES

28.04.2016 12:00

Položaj homeopatije v Sloveniji je v nasprotju z drugimi evropskimi državami, ki jo uvrščajo v uradno medicino, shizofren, saj je zaradi zakonodajne ureditve v sivem območju med zdravstveno dejavnostjo in zdravilstvom. Med ljudmi to ustvarja zmedo, zdravnikom pa takšna ureditev preprečuje, da bi jo uporabljali kot komplementarno metodo konvencionalni praksi.

Novinarka Maja Prijatelj Videmšek je 28. aprila 2016 v časopisu Delo objavila prispevek z naslovom Bele kroglice za boljši odziv na bolezen in stres. V nadaljevanju objavljamo le del njenega prispevka, več pa v tiskani izdaji časopisa Delo:

 

»Položaj homeopatije v Sloveniji je v nasprotju z drugimi evropskimi državami, ki jo uvrščajo v uradno medicino, shizofren, saj je zaradi zakonodajne ureditve v sivem območju med zdravstveno dejavnostjo in zdravilstvom. Med ljudmi to ustvarja zmedo, zdravnikom pa takšna ureditev preprečuje, da bi jo uporabljali kot komplementarno metodo konvencionalni praksi.

 

Še več: če bolniku predpišejo homeopatska zdravila, jim grozi odvzem zdravniške licence, čeprav lahko po naši zakonodaji s homeopatijo zdravijo le osebe s končano medicinsko fakulteto, ki so dodatno usposobljene za homeopatsko zdravljenje. Zdravniška zbornica Slovenije je decembra 2014 sprejela sklep in predlagala ministrstvu za zdravje, da se predpisi spremenijo tako, da se zdravniku, ki se ukvarja s homeopatsko dejavnostjo, licenca ne odvzame, vendar ministrstvo še ni pripravilo sprememb zakona o zdravniški službi.

 

Po drugi strani lahko o homeopatskih zdravilih ljudem v lekarni svetujejo magistri farmacije z dodatnim znanjem iz homeopatije. A možnost, da vam bo v lekarni za blaženje prehlada ali menstrualnih bolečin homeopatsko zdravilo svetovala prav takšna oseba, je majhna, saj takšnih zaposlenih nimajo vse lekarne. Pa tudi tiste, ki jih imajo, imajo običajno le enega. Ti lahko svetujejo predvsem pri blažjih zdravstvenih težavah. Homeopatska zdravila, ki so na prodaj v lekarnah, so izdelana po najvišjih standardih, ki veljajo pri izdelavi homeopatskih zdravil. Proizvajalec je avstrijsko podjetje za izdelovanje homeopatskih zdravil Remedia, ki je tudi v tujini zelo priznano in cenjeno, zagotavlja predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek. Kronične bolezni pa po njenem prepričanju spadajo v ambulanto zdravnika homeopata, saj je izbiro pravilnega homeopatskega zdravila nemogoče svetovati brez nekoliko daljšega posveta s pacientom. Zdravnik homeopat tudi spremlja oziroma vodi potek zdravljenja.

 

Prihranek v zdravstveni blagajni

 

Pa vendar bi homeopatija kot celosten sistem zdravljenja lahko pomembno prispevala k boljšemu zdravju pacientov, večjemu zadovoljstvu z zdravniško obravnavo, zmanjšanju količine zaužitih konvencionalnih zdravil in s tem tudi zmanjšanju stroškov zdravstvene blagajne. Belgijska raziskava iz leta 2001 je pokazala, da če bi vsi splošni zdravniki v Belgiji imeli isti način predpisovanja zdravil kot homeopatski, bi se poraba zdravil zmanjšala za dve tretjini oziroma za 775 milijonov evrov.

 

Raziskava je pokazala tudi, da je bila cena homeopatskih zdravil nižja od konvencionalnih, saj so jih zdravniki homeopati predpisali približno dve tretjini manj kot konvencionalni. Zdravniki, ki so predpisovali tudi homeopatska zdravila, so lahko nehali predpisovati eno ali več konvencionalnih, ki so jih pacienti prej uporabljali. Večinoma so bila to zdravila za težave z živčnim sistemom, med njimi psihotropna, zdravila za respiratorne težave in antibiotiki. Poleg tega so bili pacienti s homeopatskimi zdravili bistveno bolj zadovoljni kot s konvencionalnimi.

 

Raziskava, ki je bila načrtovana kot dokazovalna študija, je v šestih letih zajela 782 naključno izbranih pacientov, ki so se zdravili pri splošnih zdravnikih, ti pa so jim predpisali tudi homeopatska zdravila. »V Belgiji je to dovoljeno in ni nič nenavadnega. Zdravniki, ki imajo homeopatsko izobrazbo, pri svojem delu uporabljajo tudi homeopatska zdravila,« pravi Goriškova.

 

Preventiva pred epidemijo gripe

 

Na predavanju v okviru svetovnega tedna ozaveščanja o homeopatiji, ki ga je organiziral Slovenski etnografski muzej, je predstavila vlogo homeopatije kot preventivne medicine. Ta se deli na preprečevanje nalezljivih bolezni ter preprečevanje in obvladovanje kroničnih nenalezljivih nenalezljivih bolezni. Homeopatska preventiva ne obstaja, poudarja Goriškova, saj so homeopatska zdravila v temelju namenjena zdravljenju. Če smo zdravi, a bi kljub temu želeli povečati svojo odpornost, si s homeopatskimi zdravili torej ne moremo pomagati. Kljub temu se homeopatsko zdravljenje šteje za konstitucijsko, ki je usmerjeno k povečanju obrambnih sposobnosti organizma in tako že samo deluje preventivno. »Homeopatsko zdravljenje je celostno, kar pomeni, da se osredotoča na vse bolnikove simptome, tako fizične kot psihične, in izboljša odziv organizma na bolezen (okužbe se pojavljajo manjkrat) in tudi na stres.« Kombinacija homeopatskih in konvencionalnih zdravil je včasih nujna, včasih pa ne, a o tem odloča zdravnik homeopat, pravi Goriškova.

 

Homeopatskih cepiv ni. Vloga homeopatije na področju epidemičnih bolezni je predvsem v preprečevanju nastanka teh pri zdravih ljudeh v času, ko se epidemija že začne. Iz obdobja, ko še niso poznali antibiotikov, je znano zmanjšanje obolevnosti za gripo pri ljudeh, ki so bili v stiku z okuženimi pacienti in so preventivno jemali homeopatska zdravila. »Izbrala so se zdravila za celotno populacijo, ne za vsakega človeka posebej, kot je sicer v navadi pri homeopatiji, saj imamo pri gripi vsi enake simptome. Tisto zdravilo, ki se je največkrat uporabljalo, se je določilo kot zdravilo, ki se je lahko uporabilo kot preventivno pri ljudeh, ki so prihajali v stik z okuženimi pacienti,« pojasni Goriškova.

 

Drugi primer učinkovite preventive s homeopatskimi zdravili iz zgodovine je preprečevanje kolere. Nemški zdravnik Samuel Hahnemann, utemeljitelj homeopatije kot celostnega sistema zdravljenja, je ljudem, ki so živeli v neposredni soseščini z okuženimi s kolero, predpisoval zdravilo Cuprum, poleg tega pa so morali skrbeti za higieno in se prehranjevati zmerno in zdravo.«

 

Vir:

Delo, 28. april 2016, Maja Prijatelj Videmšek, Bele kroglice za boljši odziv na bolezen in stres

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih