HOMEOPATSKA ZDRAVILA V LEKARNI

19.08.2016 13:28

V Sloveniji lahko zdravila za uporabo v humani medicini predpiše le zdravnik, homeopatska zdravila za uporabo v humani medicini pa sme predpisati le zdravnik z dodatnimi znanji iz homeopatije. Zdravnik homeopat izbere najustreznejše zdravilo za vsakega bolnika posebej, predpiše odmerek, potenco in način jemanja zdravila ter spremlja potek zdravljenja. Magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji iz homeopatije pa je pooblaščena oseba le za izdajanje oziroma prodajo homeopatskih zdravil v lekarni.

Novinarka Dnevnika Mojca Lorenčič, v prispevku Homeopatska zdravila lahko izdajajo le posebej izobraženi lekarniški farmacevti, odgovarja na vprašanje bralke, ali so farmacevti v lekarnah, ki izdajajo homeopatska zdravila, resnično izobraženi in podkovani v tej smeri.

 

»Zgodilo se je že, piše bralka, da so v lekarni predpisali napačen odmerek homeopatskega zdravila, ki bi lahko povzročil zastrupitev. Na vprašanje eni izmed farmacevtk, kakšna je njena izobrazba, pa je ta postala zajedljiva in neprepričljiva, da bi verjeli njenim kompetencam za izdajanje homeopatskih zdravil. Bralko zato zanima, ali so farmacevti v lekarnah, ki izdajajo homeopatska zdravila, resnično izobraženi in podkovani v tej smeri.

 

Odgovor na bralkino vprašanje smo poiskali na Lekarniški zbornici Slovenije.

 

Področje preskrbe s homeopatskimi zdravili v slovenskih lekarnah ureja Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini, ki med drugim določa, da je pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji iz homeopatije. Magister farmacije lahko pridobi znanja iz homeopatije v okviru podiplomskega neformalnega izobraževanja. Tega pri Lekarniški zbornici organizirajo za magistre farmacije že od leta 2006. Osnovno izobraževanje iz homeopatije obsega 120 ur, slušatelji pa ga končajo z zaključnim izpitom. Vsako leto organizirajo tudi nadaljevalne učne delavnice, kar omogoča nenehno izpopolnjevanje znanja magistrov farmacije, so pojasnili pri Lekarniški zbornici.

 

Osnovno izobraževanje iz homeopatije je doslej opravilo 275 magistrov farmacije. Na spletnih straneh Lekarniške zbornice je objavljen seznam lekarn, ki imajo zaposlenega magistra farmacije z znanjem o izdajanju homeopatskih zdravil. Glede na sezam ta zdravila izdajajo v 85 lekarnah po Sloveniji. Običajno te lekarne objavijo tudi urnik, ko je prisotna oseba za izdajanje teh zdravil, saj usposobljenih ljudi še ni toliko, da bi lahko zagotavljali izdajanje teh zdravil ves delovni čas lekarn. »Samo v tistem času lahko izdajajo homeopatska zdravila,« poudarja Špela Bernik Golubić iz Lekarniške zbornice. Če je na primer pooblaščena oseba na dopustu, homeopatskih zdravil v lekarni ne smejo izdati. Bralka tako lahko preveri tudi sama, ali je bila v lekarni v času, ko bi tam moral biti lekarniški farmacevt, pooblaščen za izdajanje homeopatskih zdravil. Pri Lekarniški zbornici kolege, ki so opravili izobraževanje iz izdajanja homeopatskih zdravil, spodbujajo, da certifikat o tem izpostavijo na vidno mesto v lekarni. »Če bi homeopatska zdravila izdajala oseba, ki za to ni pooblaščena, bi to bila kršitev, ki pa je doslej še nismo zaznali,« je še povedala Špela Bernik Golubić.«

 

V Sloveniji lahko zdravila za uporabo v humani medicini predpiše le zdravnik, homeopatska zdravila za uporabo v humani medicini pa sme predpisati le zdravnik z dodatnimi znanji iz homeopatije. Zdravnik homeopat izbere najustreznejše zdravilo za vsakega bolnika posebej, predpiše odmerek, potenco in način jemanja zdravila ter spremlja potek zdravljenja.

 

Farmacevti niso pooblaščene osebe za predpisovanje zdravil za uporabo v humani medicini in/ali v veterinarski medicini. Magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji iz homeopatije je pooblaščena oseba le za izdajanje oziroma prodajo homeopatskih zdravil v lekarni.

 

Vir:

DNEVNIK, 19. avgust 2016, Mojca Lorenčič, Homeopatska zdravila lahko izdajajo le posebej izobraženi lekarniški farmacevti

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih