EVROPSKI STANDARD ZA ZDRAVSTVENE STORITVE, KI JIH OPRAVLJAJO ZDRAVNIKI HOMEOPATI

26.10.2016 23:23

S 1. decembrom 2016 bo v sistem slovenske standardizacije privzet evropski standard EN 16872:2016 kot SIST EN 16872:2016 Zdravstvene storitve, ki jih opravljajo zdravniki z dodatno kvalifikacijo iz homeopatije - Zahteve za storitve zdravstvenega varstva, ki jih opravljajo zdravniki z dodatno kvalifikacijo iz homeopatije.

Evropski standard EN 16872:2016 Services of Medical Doctors with additional qualification in Homeopathy (MDQH) - Requirements for health care provision by Medical Doctors with additional qualification in Homeopathy (slovenski naslov: Zdravstvene storitve, ki jih opravljajo zdravniki z dodatno kvalifikacijo iz homeopatije - Zahteve za storitve zdravstvenega varstva, ki jih opravljajo zdravniki z dodatno kvalifikacijo iz homeopatije) je CEN sprejel 6. avgusta 2016 in objavil 26. oktobra 2016.

 

Evropski standard, ki je bil odobren s konsenzom 33 držav članic Evropskega odbora za standardizacijo - CEN, določa minimalne zahteve za zdravnike z dodatno kvalifikacijo iz homeopatije (program osnovnega in nadaljevalnega izobraževanja in usposabljanja zdravnikov) in zahteve za opravljanje zdravstvenih storitev. Namen evropskega standarda je doseganje optimalne stopnje harmonizacije na področju izobraževanja in opravljanja zdravstvenih storitev zdravnikov homeopatov na evropski ravni.

 

Pobudnik za sprejem evropskega standarda je bil Evropski odbor za homeopatijo - ECH, katerega član je tudi Slovensko homeopatsko društvo.

 

Evropski odbor za standardizacijo - CEN ima nalogo spodbujanja in promoviranja prostovoljne standardizacije v Evropi in povezovanja evropske standardizacije z mednarodno. Harmonizacija zmanjšuje ovire, zvišuje stopnjo varnosti ter omogoča izmenljivost in združljivost storitev. Delo CEN temelji na odprtosti in preglednosti (vsi nacionalni organi so dolžni zagotoviti, da njihove delegacije uravnoteženo zastopajo mnenja vseh zainteresiranih), konsenzu (sporazumi med zainteresiranimi stranmi), nacionalni zastopanosti (formalno se evropski standardi sprejemajo z večino glasov nacionalnih članic).

 

Na ravni držav standardizacijo urejajo nacionalni organi za standardizacijo (pri nas Slovenski inštitut za standardizacijo – SIST), ki sprejemajo in objavljajo nacionalne standarde. Nacionalni organi za standardizacijo morajo evropske standarde prenesti v nacionalno ureditev kot enake nacionalne standarde in umakniti morebitne nasprotujoče nacionalne standarde. Kadar se privzame evropski standard, se pred oznako privzetega standarda doda kratica SIST. Prevzem mednarodnih standardov se izvede s prevodom standarda ali le s prevodom naslova (metoda s prevodom platnice), ki v praksi prevladuje.

 

Evropski standard SIST EN 16872:2016 lahko kupite v angleškem in slovenskem jeziku v spletni trgovini Slovenskega inštituta za standardizacijo.

 

Vir:

EN 16872:2016 Services of Medical Doctors with additional qualification in Homeopathy (MDQH) - Requirements for health care provision by Medical Doctors with additional qualification in Homeopathy

SIST EN 16872:2016 Zdravstvene storitve, ki jih opravljajo zdravniki z dodatno kvalifikacijo iz homeopatije - Zahteve za storitve zdravstvenega varstva, ki jih opravljajo zdravniki z dodatno kvalifikacijo iz homeopatije

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih