HOMEOPATSKO ZDRAVLJENJE IMA V SLOVENIJI ŽE DVESTOLETNO TRADICIJO

14.04.2010 02:58

Slovenija je trenutno edina država članica Evropske unije, kjer zdravniku, ki želi zdraviti bolnike tudi s homeopatijo, Zdravniška zbornica odvzame, ali ne podeli zdravniške licence. V vseh državah članicah Evropske unije lahko homeopatijo prakticirajo zdravniki, ker je priznana kot zdravniška metoda zdravljenja. Tako denimo tudi v sosedni Avstriji.

Prispevek »Homeopatija: znana že dolgo, priznana še ne« novinarke Dnevnika Mete Černoga, ki je bil objavljen 13. aprila 2010 v Nedeljskem dnevniku, v nadaljevanju objavljamo v celoti: 

 

»V Evropi je trenutno kar okoli 45.000 zdravnikov, ki so se izobrazili in usposobili v homeopatiji, večinoma so to splošni oziroma družinski zdravniki, je pred dnevi na prvem slovenskem mednarodnem simpoziju o homeopatiji dejal dr. Ton Nicolai, predsednik Evropskega odbora za homeopatijo.

 

Podobno se zdravi s podobnim

 

Homeopatija je edinstven in samostojen sistem zdravljenja, ki ne sodi med tradicionalne sisteme zdravljenja in tudi nima nič skupnega z drugimi naravnimi načini zdravljenja (na primer zeliščarstvom). Temeljno načelo homeopatije je, da se podobno zdravi s podobnim. Utemeljitelj homeopatije, zdravnik Samuel Hahnemann, je razvil to samostojno zdravniško metodo na začetku 19. stoletja zaradi nezadovoljstva z metodami tedanje uradne medicine.

 

Po besedah Irene Gorišek, predsednice Slovenskega homeopatskega društva, ima homeopatija tudi v Sloveniji že več kot dvestoletno tradicijo. Uveljavila se je že v 19. stoletju in kljub večinoma odklonilnemu odnosu zdravnikov našla mnogo pripadnikov, zlasti med duhovščino in plemstvom. Velik zagovornik homeopatije v začetku 19. stoletja je bil takratni prior reda usmiljenih bratov in upravnik bolnišnice usmiljenih bratov v Ljubljani, Faust (Matevž) Gradišek. Njegov položaj je bil poseben, saj je bil na eni strani redovnik, hkrati pa je bil tudi medicinsko izobražen. Kljub temu da je bila homeopatija leta 1819 prepovedana tako za civilno prebivalstvo kot vojaštvo, so jo nekateri gojili še naprej. V Evropi in Ameriki so ekonomski interesi, zmagovalni pohod antibiotikov in veliki kirurški uspehi povzročili, da je homeopatija utonila v pozabo. Vendar pa ljudje počasi spoznavajo, da ima mehansko-kemična medicina tudi svoje meje in številne negativne plati. Vse več ljudi išče manj škodljive in manj invazivne metode zdravljenja, zato je homeopatija spet začela pridobivati veljavo.

 

S homeopatijo lahko, pravijo, zdravimo tako akutne kot kronične bolezni, pri nujnih stanjih pa se je treba vsekakor obrniti na uradno medicino. Homeopatsko zdravljenje in zdravljenje z uradno medicino se ne izključujeta in ju lahko, če je treba, izvajamo sočasno. Zato je pomembno, da je homeopat zdravnik, ki lahko presodi, kdaj je treba v zdravljenje vključiti tudi uradno medicino. Homeopat zdravilo izbere na osnovi bolnikovih individualnih simptomov, s čimer naj bi se v organizmu ponovno vzpostavilo ravnovesje, ki se je porušilo zaradi bolezni.

 

Zaupanje med zdravnikom in bolnikom

 

Prvi obisk pri homeopatu običajno traja eno uro ali več, saj gre za obsežen pogovor z bolnikom, na podlagi katerega se zdravnik homeopat odloči za zdravljenje. Prav odnos zaupanja med zdravnikom in bolnikom je ena največjih težav v slovenskem zdravstvu, medtem ko homeopatija temelji ravno na komunikaciji, ki je v zdravstvenem sistemu največja šibkost, je dejala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki je kot zdravnica večkrat spremljala, kako se je izboljševalo stanje njenih znancev, ki so se zdravili s pomočjo homeopatije. Želi si, da bi Slovenija postala bolj odprta za zdravljenja, ki poleg tradicionalne medicine uporabljajo tudi znanja in zakladnice človeštva.

 

Slovensko homeopatsko društvo si že od leta 1992, odkar je bilo ustanovljeno, med drugim prizadeva tudi za zakonsko ureditev statusa homeopatije v naši državi. Predsednica društva si želi, da bi homeopatija tudi v Sloveniji postala del zdravstvene dejavnosti in da bi jo laična ter strokovna javnost prepoznala kot učinkovito, varno metodo zdravljenja in da bi se z njenimi osnovami seznanili že študenti medicinske fakultete.

 

Zdravnikovo največje poslanstvo je namreč ozdraviti človeka, je dejal že utemeljitelj homeopatije, nemški zdravnik Samuel Hahnemann, ki je pred dvesto leti v prvi izdaji Organona govoril o izkušnjah z naravnimi zakoni in večnem zakonu zdravljenja. Eno najpomembnejših načel je, da je bolezen mogoče zdraviti samo s podobno boleznijo, homeopatija pa upošteva pacienta kot celoto. Ga torej opazuje v celotni stvarnosti vsakdana, ki se od posameznika do posameznika razlikuje, je na simpoziju dejal dr. Ulrich D. Fisher, predsednik Mednarodnega združenja zdravnikov homeopatov. Ustanovljeno je bilo že leta 1925 in vanj so vključeni homeopati iz sedemdesetih držav vsega sveta. Povezuje zdravnike, zobozdravnike, veterinarje in farmacevte, ki so celovito izobrazbo pridobili na državnih univerzah in imajo hkrati opravljeno posebno izobraževanje iz homeopatije.

 

Homeopatija v Evropi

 

Dr. Ton Nicolai, predsednik Evropskega odbora za homeopatijo, je dejal, da je v Evropi okoli 45.000 zdravnikov, ki so se izobrazili in usposobili iz homeopatije. Med državami članicami Evropske unije obstajajo razlike glede njihovega odnosa do homeopatije in drugih nekonvencionalnih metod zdravljenja. V nekaterih državah tako obstajajo bolnišnice, v katerih nudijo tudi homeopatsko zdravljenje. V številnih evropskih državah - Belgiji, Bolgariji, Madžarski, Litvi, Portugalski, Romuniji, Ruski federaciji in Veliki Britaniji, je homeopatija zakonsko urejena. V večini držav članic Evropske unije lahko homeopatijo prakticirajo samo zdravniki, ker je priznana kot medicinska metoda zdravljenja. V nekaterih državah imajo podiplomsko izobraževanje iz homeopatije na medicinskih fakultetah, za kar si prizadevajo tudi v Slovenskem homeopatskem društvu.

 

Prav tako v Avstriji lahko homeopatijo prakticirajo samo zdravniki. Dr. Erwin Kubesch, veleposlanik Avstrije v Sloveniji, je dejal, da okoli 500 avstrijskih zdravnikov svoje paciente obravnava tudi s homeopatijo, kar je okoli 3,2 odstotka vseh zdravnikov. Avstrijska zdravniška zbornica vsem zdravnikom, ki po triletnem izobraževanju uspešno opravijo izpit iz homeopatije, podeli diplomo iz homeopatije. Danes imajo redna predavanja iz homeopatije tudi na medicinskih fakultetah na Dunaju, v Innsbrucku in Gradcu. V dvanajstih bolnišnicah imajo homeopatske oddelke in zdravnike homeopate kot svetovalce, in sicer na področju neonatologije, ginekologije in porodništva, onkologije, pediatrije, psihiatrije, interne medicine. Večina zavarovalnic delno ali v celoti krije stroške homeopatskega zdravljenja in homeopatskih zdravil.

 

Sloni na empiriji

 

Kljub temu da homeopatijo nekateri izrivajo na obrobje, v področje paraznanosti in celo mazaštva, homeopatija od vsega začetka sloni na empiriji tako kot tudi vsaka druga znanost, pravijo homeopati in zavračajo označevanje homeopatije za superplacebo. Primerjave kliničnih študij zdravljenja z uradno medicino in s homeopatijo, pri čemer so bile vključene placebo skupine, ne kažejo bistvenih razlik pri učinkovitosti zdravljenja, je dejal dr. Ton Nicolai. "Če je delovanje homeopatskih zdravil težko razumeti in ga primerjati z delovanjem klasičnih zdravil, to ne more biti razlog za zavračanje homeopatije. Pri zdravljenju so pomembni rezultati in homeopatija rezultate ima," končujejo.«

 

Vir:

Nedeljski dnevnik, 14. april 2010, Meta Černoga: Homeopatija: znana že dolgo, priznana še ne

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih