77 ZDRAVIL, KI JIH ZDRAVNIKI V SLOVENIJI NE SMEJO PREDPISOVATI

17.11.2013 03:57

"Slovenija je edina država članica EU, v kateri zdravnik, ki je v skladu z zakonom o zdravilih edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini, ne sme predpisovati homeopatskih zdravil, ker ne sme zdraviti s homeopatijo. V skladu z zakonom o zdravniški službi zdravniku, ki zdravi s homeopatijo, Zdravniška zbornica Slovenije ne izda oziroma mu začasno odvzame dovoljenje za delo oziroma licenco. Zakon o zdravniški službi je zaradi tega v neskladju z zakonom o zdravstveni dejavnosti in z zakonom o zdravilih," pravi predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek.

Dovoljenje za promet ima 77 homeopatskih zdravil

 

Na slovenskem trgu ima trenutno dovoljenje za promet 77 homeopatskih zdravil v različnih stopnjah razredčitev in pakiranjih. V postopku za pridobitev dovoljenja za promet pa je trenutno ena vloga, so STA pojasnili na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer pa podatkov o vlagatelju ne smejo razkriti.

 

Imetnik dovoljenja za promet za vseh 77 doslej na slovenskem trgu prodajanih homeopatskih zdravil je podjetje AdriaPharm s sedežem v Ljubljani, gre pa za zdravila avstrijskega izdelovalca Remedia Homeopathie. Kot je STA pojasnila direktorica družbe AdriaPharm Indira Zanco, trenutno na JAZMP nimajo v postopku novih vlog za pridobitev dovoljenja za promet s homeopatskim zdravilom, nameravajo pa v kratkem vložiti nove, saj skupaj s podjetjem Remedia že pripravljajo dokumentacijo za nove vloge.

 

Kot pravi direktorica AdriaPharm, prodaja homeopatskih zdravil rahlo narašča. Od začetka prodaje do danes je prodaja tako količinsko kot tudi vrednostno zrasla za okvirno 12 odstotkov.

 

"Gre za zelo majhno prodajo v primerjavi s prodajo alopatskih zdravil. To jasno kaže na kontradiktorno zakonodajo, ki je homeopatiji, za razliko od vseh ostalih EU držav, izrazito nenaklonjena. Glede na trenutno zakonodajno situacijo bistveno večje prodaje niti ne pričakujemo," pravi Indira Zanco.

 

Stanje v Sloveniji absurdno

 

Podobno opozarja predsednica Slovenskega homeopatskega društva, zdravnica Irena Gorišek, ki ocenjuje, da je stanje v Sloveniji absurdno, zato se v društvu zavzemajo za to, da bi bila homeopatija v celoti priznana kot zdravstvena dejavnost.

 

"Slovenija je edina država članica EU, v kateri zdravnik, ki je v skladu z zakonom o zdravilih edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini, ne sme predpisovati homeopatskih zdravil, ker ne sme zdraviti s homeopatijo. V skladu z zakonom o zdravniški službi zdravniku, ki zdravi s homeopatijo, Zdravniška zbornica Slovenije ne izda oziroma mu začasno odvzame dovoljenje za delo oziroma licenco. Zakon o zdravniški službi je zaradi tega v neskladju z zakonom o zdravstveni dejavnosti in z zakonom o zdravilih," pravi Goriškova.

 

Zato si v Slovenskem homeopatskem društvu prizadevajo, da bi bila homeopatija v celoti priznana kot zdravstvena dejavnost. "Poudarjamo, da imata zdravnik in pacient pravico svobodne izbire oziroma jima ta izbira ne sme biti odvzeta. Če jima je, je zdravniku kršena pravica do izbire 'pravega' zdravljenja svojega pacienta, pacientu pa pravica do zanj 'ustreznega' zdravljenja," še poudarja predsednica Slovenskega homeopatskega društva.

 

Temeljno načelo v homeopatiji je "načelo podobnosti"

 

Homeopatska zdravila lahko v lekarnah izdajajo lekarniški farmacevti z dodatnim znanjem iz homeopatije. Najpogosteje se homeopatija uporablja za t. i. zimske težave, kot so gripa, angina, vročina, kašelj, bronhitis in astma, med drugim se uporablja pri prvi pomoči ob udarcih in pikih insektov, za psihične težave, otroške bolezni in druge težave.

 

Temeljno načelo v homeopatiji je "načelo podobnosti", ki pravi, da karkoli določena snov izzove v prevelikem odmerku, bo njeno delovanje zdravilno v minimalnem oz. posebej pripravljenem nano odmerku. Drugo načelo homeopatije je "načelo majhnih doz", tretje načelo pa izpostavlja globalni pristop zdravljenja oz. celostno obravnavo človeka.

 

Vir:

Dnevnik, 13. november 2013, 77 zdravil, ki jih zdravniki v Sloveniji ne smejo predpisovati, drugod v EU zanje ni ovir

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih