ŽIVIMO V ČASU, KO SE LAŽ PONUJA KOT RESNICA

26.05.2020 00:00

Novinarka Mateja Hana Hočevar je za torkovo prilogo Ona časopisa Delo pripravila daljši intervju z zdravnikom homeopatom Živanom Krevlom.

V nadaljevanju povzemamo le del intervjuja z zdravnikom homeopatom Živanom Krevlom:

 

»S homeopatijo ste bili pobliže seznanjeni že v otroštvu, saj se je vaš oče, ki je bil že od trinajstega leta srčni bolnik, zdravil z njeno pomočjo.

 

Spomnim se, da je imel oče stekleničke z majhnimi kroglicami. Mislil sem si, da te kroglice že ne morejo biti kaj prida. Kot tipičen otrok sem živel v zablodi, da sem bolj pameten od staršev. Po četrt stoletja izvajanja homeopatije na več tisoč bolnikih pa me njeni učinki vse bolj presenečajo. Navdušujoče je, kaj zmore takšna kroglica.

 

Po študiju medicine niste izbrali specializacije, ampak homeopatijo, ki takrat pri nas sploh še ni bila poznana. S čim vas je prepričala, da ste jo izbrali za svojo poklicno usmeritev?

 

Akupunktura me ni zadovoljila in iskal sem naprej. Pod roke mi je prišla knjiga o homeopatiji avtorja Dana Ullmana in me navdušila. Takrat v začetku devetdesetih se je ustanovilo Slovensko homeopatsko društvo v Mariboru. Povezal sem se z dr. Tomažem Hribernikom. Povabil me je na seminar v Maribor in tako se je začelo. Prvi predavatelj je bil izvrstni dr. Peter Andersch iz Gradca, veliko boljših ni in poti nazaj več ni bilo. Kasneje je bil dr. Andersch moj mentor in od njega sem se naučil največ. Globoko sem mu hvaležen za vse znanje, ki nam ga je potrpežljivo predajal leta in leta, pa tudi za prijateljstvo. Tudi zdaj že pokojni dr. Hribernik je bil kasneje zelo velikodušen, saj je k meni napotil veliko bolnikov, tako da sem lahko začel delati. Tudi njemu sem za to zelo hvaležen. Bil je pravi kolega in prijatelj. Začelo se je dobro. Je pa to bil tvegan korak, saj v resnici nisem vedel, kako učinkovito je takšno zdravljenje. Imel sem več sreče kot pameti, ker je homeopatija učinkovitejša od tega, kar si lahko zdravnik sploh predstavlja! To je prava medicina, saj učinkuje na vzrok bolezni in ne blaži le simptomov.

 

Ali pogosto pridejo k vam ljudje, nad katerimi je medicina dvignila roke?

 

Včasih pridejo tudi ti. Še večkrat pa tisti, ki so dvignili roke nad medicino.

 

Radi rečete, da je homeopatija mercedes med sistemi zdravljenja. Zakaj?

 

Mogoče bo primerna ilustracija primera bolnice s hudim revmatoidnim artritisom. To je kronična revmatična avtoimunska bolezen, ki povzroča močna sklepna vnetja. Sklepi se lahko tudi zelo deformirajo, predvsem pa izjemno bolijo. Čeprav je uživala močna zdravila, je imela intenzivne bolečine. Po vsakem močnejšem odmerku homeopatskega zdravila ji je med zobmi stekel gnoj iz ognojka. Imela je jasna navodila, da tega procesa ni priporočljivo ustavljati s kemičnimi sredstvi, saj je izcedek sestavni del zgodbe o uspehu. Po vsakem navalu gnoja se je raven bolečine znižala, po treh do štirih letih je skoraj ni bilo več in je lahko popolnoma opustila klasična zdravila. Gnoj se je po malem cedil še nekaj let, in ko se je proces ustavil, je bila bolnica povsem ozdravljena. Minila so tri leta, v katerih ni bilo ponovitve in glede na temeljitost ozdravitve je ni več pričakovati. Ozdravila se je namreč globinsko, za kar pa je bila vzpostavitev ventila z izcedkom ključna.

 

Ne poznam zdravljenja, s katerim bi bilo mogoče doseči takšen rezultat. Homeopatija je resnično mercedes!

 

Zdravnikom homeopatom, ki ste študirali medicino, že nekaj let ni treba vrniti zdravniške licence. Vas je to presenetilo?

 

Res je, da je skupščina zdravniške zbornice konec leta 2014 sprejela sklep, da naj se zdravnikom ne bi odvzela licenca zaradi homeopatskega delovanja. Na žalost pa je to le pesek v oči, saj na področju zakonodaje, ki jo pokriva ministrstvo za zdravje, vlada popoln kaos. Od omenjenega sklepa zbornice ministrstvo tega ni vneslo v zakonodajo, kar pomeni, da se ni spremenilo nič. Gre za zavajanje javnosti. Zakonodaja torej ostaja nespremenjena in zdravnikom še vedno grozi odvzem zdravniške licence.

 

Že leta zavlačujejo s pripravo nove zakonodaje, ki bi zdravnikom omogočila zdravljenje s homeopatijo brez sankcij. Zaradi tega so kršene njihove ustavne pravice, kar je v izhodiščih za pripravo novega zakona ugotovilo samo ministrstvo za zdravje, na to problematiko pa že dolgo opozarja tudi varuh človekovih pravic.

 

Zdajšnja zakonodaja je tako absurdna, da v Sloveniji homeopatije po črki zakona ne more izvajati nihče. Izvajajo jo lahko samo zdravniki, ob tem pa izgubijo zdravniško licenco. Zakon o zdravilstvu zdravnike, ki izvajajo homeopatijo, degradira v zdravilce. Zdravilci pa ne smejo zdraviti in predpisovati zdravil. Elegantno, ne?

 

Homeopatska zdravila, ki so po zakonu o zdravilih zdravila, so tako na voljo v lekarnah, predpisati pa jih ne sme nihče. Pisci zakonodaje so tukaj presegli sami sebe. Namen je zdravnike odvrniti od homeopatije, bolnikom pa onemogočiti dostop do strokovnega homeopatskega zdravljenja. Brez dvoma so kršene ustavne pravice tako bolnikov kot zdravnikov. Na to pa se požvižgajo birokrati na ministrstvu za zdravje. Čas bi že bil, da bi visoki državni uradniki začeli delovati v dobro državljanov in odgovarjati za protiustavno delovanje.«

 

Vir:

Mateja Hana Hočevar: Živan Krevel, zdravnik homeopat - Živimo v času, ko se laž ponuja kot resnica. Ona, 26. maja 2020, leto 22, št. 21, str. 10-14.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih