ODZIV VLADE NA PRIPOROČILA VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC

30.09.2020 15:26

Varuh človekovih pravic je v svojem poročilu za leto 2019 še posebej izpostavil neuresničena priporočila. V celoti ali delno neizvedenih preteklih priporočil je več kot 200, nekatera se vlečejo že od leta 2013, pa so še vedno aktualna, a jih pristojni organi niso vzeli dovolj resno. Med njimi je že vrsto let nerealizirano priporočilo Varuha, da se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

Varuh človekovih pravic v svojem poročilu še posebej opozarja na neuresničena priporočila. V celoti ali delno neizvedenih preteklih priporočil je več kot 200, nekatera se vlečejo že od leta 2013, pa so še vedno aktualna, a jih pristojni organi niso vzeli dovolj resno. S prvim priporočilom varuha za leto 2019 zato Vlado poziva, naj v svojem odzivnem poročilu prouči in pojasni razloge, zaradi katerih Varuhova pretekla priporočila niso bila uresničena. Vlada Republike Slovenije naj zagotovi, da bodo pristojni organi začeli učinkovito uresničevati vsebinsko neuresničena priporočila, ki jih Varuh poudarja že vrsto let, in bodo med sabo v ta namen sodelovali, kadar je to potrebno.

 

Zato je Vlada Republike Slovenije v skupnem poročilu za leto 2019 predstavila oceno in način realizacije priporočil Varuha človekovih pravic. Varuh je v poročilu za leto 2019 podal 158 priporočil, od katerih je kar 35 priporočil nerealiziranih.

 

Med njimi je že vrsto let nerealizirano priporočilo Varuha, da se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

 

Čeprav Varuhova priporočila niso pravno obvezujoča, je njihovo uresničevanje s strani pristojnih organov kazalnik, koliko se vlada, posamezni državni organi ter njihovi predstojniki in državni uradniki dejansko zavzemajo za krepitev spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Sloveniji.

 

Varuh je v svojem poročilu za leto 2019 ponovno opozoril tudi na nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

 

Iz Skupnega poročila Vlade za leto 2019 z dne 30. septembra 2020 navajamo le pojasnila oz. odzive ministrstva za zdravje glede priporočila št. 96 (2019) in priporočila št. 126 (2013):

 

Priporočilo št. 96 (2019), str. 206-207:

Varuh priporoča Ministrstvu za zdravje, naj nemudoma določi časovni načrt za pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ter zagotovi, da bo predlog tega novega zakona v skladu s časovnim načrtom (čim prej) poslan v javno obravnavo.

 

Pojasnilo ministrstva za zdravje:

Iz Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« (Uradni list RS, št. 25/2016) izhaja, da je časovni okvir za ureditev področja zdravilstva leto 2018.

 

Ministrstvo za zdravje je pripravilo izhodišča za ureditev tozadevnega področja, vendar pa zaradi drugačnih prioritet ni prišlo do nadaljnjih aktivnosti povezanih s pripravo predloga zakona. Zaradi situacije, ko je večina aktivnosti Ministrstva za zdravje usmerjena v pripravo in sprejem ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, je prišlo do zamika pri nadaljevanju aktivnosti povezanih s pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

 

K podpoglavju 2.16.3.2 Zdravstveno varstvo, str. 312:

Varuh v poročilu izpostavlja dolgotrajna priprava Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije (str. 185, podrobneje v spletni različici podrobneje v spletni različici poročila, dostopni na http://www.varuh-rs.si/letno-porocilo-2019/2-vsebina-dela-in-pregled-obravnavanih-zadev/b-obravnavana-vsebinska-podrocja/216-zdravstveno-varstvo/).   

 

Odziv Ministrstva za zdravje:

Ministrstvo za zdravje je že v letu 2017 pripravilo izhodišča za pripravo zakona, vendar se aktivnosti na področju zaradi tekočih poslov v letih 2018 in 2019 niso nadaljevale. V letu 2020 pa smo se soočili z velikim izzivom, epidemijo bolezni SARS-CoV-2, kateremu je ministrstvo posvetilo vse svoje moči.

 

Zaradi situacije, ko je večina aktivnosti Ministrstva za zdravje usmerjena v pripravo in sprejem ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, je prišlo do zamika pri nadaljevanju aktivnosti povezanih s pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

 

Priporočilo št. 126 (2013), str. 262:

Ministrstvo za zdravje naj prouči normativno ureditev zdravilstva in posameznih metod zdravljenja ter na tej podlagi pripravi ustrezne spremembe zakonodaje, ki bodo izvajalcem omogočile svobodno gospodarsko pobudo, uporabnikom pa zagotovile pravico do izbire zdravljenja. (stran 272)

 

Pojasnilo Ministrstva za zdravje o razlogih za nerealizacijo ter navedba morebitnih aktivnosti v času od zadnjega poročanja:

Ministrstvo za zdravje je že v letu 2017 pripravilo izhodišča za pripravo zakona vendar se aktivnosti na področju zaradi opravljanja zgolj t.i. tekočih poslov v letih 2018 in 2019 niso nadaljevale. V letu 2020 pa smo se soočili z velikim izzivom, epidemijo bolezni SARS-CoV-2, kateremu je ministrstvo posvetilo vse svoje moči. Ministrstvo je v zvezi s to problematiko Varuhu ČP dne 24. 6. 2020 že poslalo odgovor št. 0070-6/2019-17 z dne 22. 6. 2020

 

Vir:

Skupno poročilo Vlade za leto 2019 z dne 30. 9. 2020

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih