SVETOVNI DAN HOMEOPATIJE: ZAUPA JI VEČ KOT 100 MILIJONOV EVROPEJCEV

10.04.2021 12:17

Danes je svetovni dan homeopatije. Po podatkih Evropske komisije naj bi se v Evropi zdravilo s homeopatijo več kot 22 odstotkov oz. več kot 100 milijonov ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je homeopatijo uvrstila na drugo mesto med prvimi petimi najpogosteje izbranimi nekonvencionalnimi metodami zdravljenja v svetu.

Na današnji dan leta 1755, pred 266 leti, se je v saškem mestu Meissen rodil utemeljitelj homeopatije dr. Samuel Hahnemann. Homeopatija ima v Sloveniji že več kot 200-letno tradicijo, ki pa je bila po drugi svetovni vojni za nekaj časa prekinjena. Šestega maja 1992 pa smo zdravniki ustanovili Slovensko homeopatsko društvo.

 

Homeopatija je v rokah zdravnika z dodatnimi znanji iz homeopatije varna in učinkovita metoda zdravljenja. Poleg tega pa je cenovno ugodnejša od zdravljenja s konvencionalnimi zdravili.

 

Homeopatija je v državah članicah Evropske unije, razen v Sloveniji, del zdravstvene dejavnosti, ki jo izvajajo za to usposobljeni zdravniki.  Slovenija je še vedno edina država članica EU, ki zdravniku odvzame, ali ne podeli zdravniške licence, če zdravi s homeopatijo.

 

V Slovenskem homeopatskem društvu si že od leta 1992 prizadevamo za ureditev statusa zdravnikov, ki zdravijo s homeopatijo. Predsednica društva Irena Gorišek, dr. med. je opozorila, da so v Sloveniji še vedno zakonske omejitve pri izvajanju homeopatije. V Sloveniji smejo s homeopatijo zdraviti le zdravniki oziroma osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete in dodatna znanja iz homeopatije. Vendar pa veljavni zakon o zdravniški službi zdravniku z licenco še vedno ne dovoljuje predpisovanja homeopatskih zdravil in zdravljenja s homeopatijo ter določa celo sankcijo odvzema zdravniške licence.

 

Pri tem gre tudi za kratenje temeljne pravice do izbire, ki jo morata imeti zdravnik in pacient. Če jima je ta pravica odvzeta, gre tako za omejevanje terapevtske svobode zdravnika in dolžnosti, da pacientu pomaga po svojih najboljših močeh in znanju, kot tudi omejevanje pravice pacienta do svobodne izbire načina zdravljenja s strani najbolj kompetentne osebe, kar je brez dvoma zdravnik.

 

Šele od aprila 2011 so v slovenskih lekarnah na voljo tudi homeopatska zdravila, ki so po Zakonu o zdravilih zdravila za uporabo v humani medicini. Velika večina homeopatskih zdravil, ki je v teh deseti letih dobila dovoljenje JAZMP za promet z zdravilom, se lahko izda v lekarni izključno le na zdravniški recept. Vendar zaradi neskladne zakonodaje zdravnik ne sme predpisati recepta, pacient pa zato ne more dobiti homeopatskega zdravila na recept. Edina zdravila za uporabo v humani medicini, ki jih zdravnik v Sloveniji ne more in ne sme predpisati, so homeopatska zdravila!

 

Decembra 2014 je Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije na 73. redni seji sprejela naslednji sklep: »Zdravniška zbornica Slovenije predlaga Ministrstvu za zdravje, da se predpisi spremenijo tako, da se zdravniku, ki se ukvarja s homeopatsko dejavnostjo, samo zaradi tega licenca ne odvzame.« Delegati Skupščine ZZS so na seji s 40 glasovi za in 18 proti izglasovali sklep, da se zaradi ukvarjanja s homeopatijo zdravnika ne sankcionira z odvzemom licence. Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je najvišji organ zdravniške zbornice z 90 neposredno izvoljenimi poslanci, ki regijsko pokrivajo zdravništvo po Sloveniji. Skupščina ZZS je odločevalsko telo in kot tako predstavlja vse slovenske zdravnike in zobozdravnike, zaposlene v javnih zavodih in zasebnike.

 

Ministrstvo za zdravje je novembra 2017 pripravilo okvirna izhodišča za zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ter pri pripravi izhodišč upoštevalo tudi sklep Zdravniške zbornice Slovenije in priporočila Varuha človekovih pravic.

 

S sprejetjem tega zakona se bodo odpravila številna pravna neskladja in se bo končno uredilo to, kar bi moralo biti urejeno že leta 1992 v skladu z zakonom o zdravstveni dejavnosti, in sicer, da lahko zdravniki zdravijo s homeopatijo in izvajajo tudi druge metode zdravljenja brez nerazumne in nesorazmerne sankcije odvzema zdravniške licence.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih