HOMEOPATSKA ZDRAVILA ŽE DESET LET V SLOVENSKIH LEKARNAH

15.04.2021 20:44

Homeopatska zdravila so edina zdravila za uporabo v humani medicini, ki jih zdravniki v Sloveniji še vedno ne smejo predpisati na zdravniški recept, čeprav so dobila dovoljenje JAZMP za promet z zdravilom in se smejo izdajati le v lekarnah, nekatera pa se lahko izda le na zdravniški recept. Kljub številnim pozivom k ureditvi tega ustavnega in zakonskega neskladja, tudi Varuha človekovih pravic, Vlada še ni posredovala novega zakona v sprejetje Državnemu zboru. Na ureditev tega področja za zdravnike čakamo že od leta 1992. Težko je razumeti, zakaj smo edina država članica Evropske unije, kjer zdravnikom ni dovoljeno pri zdravljenju uporabljati tudi homeopatije in prepisovati homeopatskih zdravil.

V aprilu 2011 je na police slovenskih lekarn prišla prva pošiljka homeopatskih zdravil, ki smo jih vsi že predolgo pričakovali. Podjetje AdriaPharm je v ta, za slovensko homeopatijo zgodovinski dogodek, vložilo veliko truda in zagonske energije, vse pa je bilo podprto z vztrajnostjo in jasno vizijo, ki je skupna ljudem, ki homeopatijo poznajo, cenijo in jo kot medicinski sistem zdravljenja brezpogojno podpirajo.

 

Homeopatska zdravila so našla prostor v slovenskih lekarnah ponovno po 66 letih. To posredno priznanje homeopatije je navdušilo magistre farmacije, paciente in ne nazadnje tudi zdravnike homeopate ter jim vlilo upanje, da bo sledila dolgo pričakovana zakonska ureditev homeopatije za zdravnike, ki imajo dodatna znanja iz homeopatije.

 

Epilog je sledil po šestih letih, natančneje v decembru 2014, ko so na Skupščini Zdravniške zbornice Slovenije izglasovali zgodovinsko odločitev in predlagali ministrstvu za zdravje, da se zdravnikom homeopatom ne odvzema več zdravniških licenc. Veselje ob tem dogodku je bilo veliko, ampak kratkotrajno.

 

Sedaj je bilo na potezi ministrstvo, ki pa te poteze vse do danes ni uspelo (želelo) izpeljati. Sicer je novembra 2018 ministrstvo za zdravje v javno razpravo poslalo okvirna izhodišča za Zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki bi zdravnikom omogočil zdravljenje s homeopatijo in predpisovanje homeopatskih zdravil. Ta predlog pa je po končani javni razpravi skočil v neki predal, kjer prebiva še danes, brez epiloga.

 

V trenutni situaciji epidemije covid-19 ta zadnji epilog, to tako težko pričakovano zadnje dejanje, zaman pričakujemo. Seveda se zavedamo, da so vse sile podrejene epidemiji, zato bomo morali s stisnjenimi zobmi pač še malo počakati (kot že tolikokrat doslej).

 

Težko pa je razumeti, zakaj smo še vedno edina in zadnja država v Evropski uniji, kjer zdravnikom ni dovoljeno pri zdravljenju uporabljati tudi homeopatije.

 

Še enkrat pa bi se rada zahvalila požrtvovalnosti in vztrajnosti vodstva AdriaPharm, ki je kljub vsem težavam in oviram uspešno registriralo že kar lepo število homeopatskih zdravil in tudi s tem potrdilo pomembno vlogo homeopatije v procesu zdravljenja in ohranjanja zdravja.

 

Irena Gorišek, dr. med.

predsednica Slovenskega homeopatskega društva

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih