ODZIV VLADE NA PRIPOROČILA VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC

23.09.2021 00:43

Varuh človekovih pravic je v Letnem poročilu za leto 2020 še posebej izpostavil pretekla aktualna priporočila, ki ostajajo v celoti neuresničena. Med njimi je že vrsto let neuresničeno priporočilo Varuha, da se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

Varuh človekovih pravic v svojem poročilu za leto 2020 še posebej opozoril na pretekla aktualna priporočila, ki ostajajo v celoti neuresničena. Zato Varuh tudi letos ponavlja oziroma še nekoliko nadgrajuje in konkretizira lanskoletno priporočilo št. 1 (2019) glede uresničevanja preteklih priporočil. Priporočilo izpostavlja letos kot stalno nalogo in ga osredotoča le na aktualna oziroma izpostavljena neuresničena ali delno neuresničena priporočila:

 

Priporočilo (stalna naloga) št. 1: Varuh Vladi Republike Slovenije predlaga, naj v svojem odzivnem poročilu prouči in pojasni razloge, zaradi katerih Varuhova pretekla priporočila, ki so izpostavljana v tem letnem poročilu, niso bila uresničena. Vlada Republike Slovenije naj zagotovi, da bodo pristojni organi začeli učinkovito uresničevati vsebinsko neuresničena priporočila, ki jih Varuh poudarja že vrsto let, in bodo med sabo v ta namen sodelovali, kadar je to potrebno.

 

Varuh je v poročilu za leto 2020 podal 128 novih priporočil. Glede na zelo veliko število neuresničenih priporočil Varuha s strani pristojnih organov, so pregledali tudi vsa pretekla priporočila in v poročilu izpostavljajo le tista, ki ostajajo še vedno aktualna in za katera menijo, da bi bila njihova uresničitev nujno potrebna za dvig ravni spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Sloveniji. Tako namesto preko 300 neuresničenih priporočil Varuha iz letnih poročil za leta 2013 do 2019, izpostavljajo »le« 156 najbolj aktualnih preteklih Varuhovih priporočil, ki ostajajo bodisi neuresničena bodisi delno neuresničena – od tega 101 priporočilo iz letnega poročila za leto 2019 in 55 iz leta 2018 ali starejših.

 

Med njimi je že vrsto let tudi neuresničeno priporočilo Varuha, da se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

 

Čeprav Varuhova priporočila niso pravno obvezujoča, je njihovo uresničevanje s strani pristojnih organov kazalnik, koliko se vlada, posamezni državni organi ter njihovi predstojniki in državni uradniki dejansko zavzemajo za krepitev spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Sloveniji.

 

Iz Odzivnega poročila Vlade na 26. Letno poročilo Varuha za leto 2020 in na Poročilo DPM za 2020 navajamo le pojasnilo oz. odziv glede priporočila št. 96 (2019):

 

Priporočilo št. 96 (2019):

Varuh priporoča Ministrstvu za zdravje, naj nemudoma določi časovni načrt za pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ter zagotovi, da bo predlog tega novega zakona v skladu s časovnim načrtom (čim prej) poslan v javno obravnavo.

 

Ocena realizacije / pojasnila iz preteklega leta: NEREALIZIRANO

Iz Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« (Uradni list RS, št. 25/2016) izhaja, da je časovni okvir za ureditev področja zdravilstva leto 2018. Ministrstvo za zdravje je pripravilo izhodišča za ureditev tozadevnega področja, vendar pa zaradi drugačnih prioritet ni prišlo do nadaljnjih aktivnosti povezanih s pripravo predloga zakona.

 

Zaradi situacije, ko je večina aktivnosti Ministrstva za zdravje usmerjena v pripravo in sprejem ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID19, je prišlo do zamika pri nadaljevanju aktivnosti povezanih s pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

 

Aktualna ocena realizacije: delno realizirano

Osnutek Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja je pripravljen za javno razpravo. Ministrstvo bo pristopilo k sprejetju navedenega zakona po končani situaciji povezani z COVID 19.

 

Vir:

Odzivno poročilo Vlade na 26. Letno poročilo Varuha za leto 2020 in na Poročilo DPM za 2020

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih