VARUH Z ODZIVNOSTJO MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE NI ZADOVOLJEN

13.06.2022 00:17

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 13. junija 2022, predsednici Državnega zbora RS mag. Urški Klakočar Zupančič predal 27. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic za leto 2021. Varuh ponovno opozarja na nesprejemljivo časovno nedorečenost in dolgotrajnost priprave Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike in zdravstvene delavce.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina z odzivnostjo Ministrstva za zdravje ni zadovoljen. Poudariti je treba, da je veliko priporočil, ki jih je dal Varuh, ostalo neuresničenih in da je stanje na področju zdravstva še vedno problematično in se je v času epidemije poslabšalo.

 

Varuh je v zadnjih dveh letih opozarjal na vprašanja, povezana z normativno ureditvijo na področju zdravja, neurejenost področja psihoterapevtske dejavnosti ter tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, pomanjkanje zdravnikov različnih specializacij in druge resne težave (str. 622).

 

Varuh žal ugotavlja (str. 623), »da Ministrstvo za zdravje (MZ), glede na svojo (ne)odzivnost, Varuhove skrbi za človekove pravice in temeljne svoboščine prebivalcev Slovenije ne deli. V zadnjih dveh letih je Varuh namreč na MZ naslovil že kar 65 urgenc, od tega 33 v letu 2020 in kar 32 do septembra leta 2021. Seveda se Varuh zaveda, da je MZ v času epidemije bolezni covid-19 dodatno obremenjeno, vendar obenem meni, da zaradi epidemije ne smejo zastati ostale dejavnosti, s čimer bi bilo nenazadnje ogroženo zdravje prebivalcev Slovenije. MZ smo zato pozvali, da na vse dopise Varuha odgovori nemudoma in nas seznani z ukrepi, ki jih bo sprejelo, da do nedopustnih zamud pri odgovoru na dopise Varuha ne bo več prihajalo. MZ je na nekaj dopisov Varuha odgovorilo, nekaj odgovorov pa Varuh žal še pričakuje, kar ocenjuje kot nesprejemljivo

 

Varuh je v preteklih letnih poročilih že večkrat opozoril na neurejeno področje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike, vendar Ministrstvo za zdravje zakona še vedno ni pripravilo.

 

Varuh je v 27. Letnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2021 ponovno opozoril na nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

 

Še posebej je izpostavil pretekla aktualna oziroma izpostavljena priporočila, ki ostajajo v celoti neuresničena, med njimi je še vedno tudi:

 

Priporočilo Varuha št. 96 (2019): Varuh priporoča Ministrstvu za zdravje, naj nemudoma določi časovni načrt za pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ter zagotovi, da bo predlog tega novega zakona v skladu s časovnim načrtom (čim prej) poslan v javno obravnavo (str. 268).

 

Med drugim kot stalno nalogo Varuh ponavlja lanskoletno priporočilo (stalno nalogo) št. 1 (2020), s katerim je Vladi Republike Slovenije predlagal, naj v svojem odzivnem poročilu prouči in pojasni razloge, zaradi katerih Varuhova pretekla priporočila, ki so izpostavljana v tem letnem poročilu, niso bila uresničena. Vlada Republike Slovenije naj zagotovi, da bodo pristojni organi začeli učinkovito uresničevati vsebinsko neuresničena priporočila, ki jih poudarjamo že vrsto let, in bodo med sabo v ta namen sodelovali, kadar je to potrebno. Varuh pričakuje, da bodo pristojni organi tudi preko doslednejšega in hitrejšega uresničevanja priporočil v Sloveniji dvignili raven spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse.

 

Navajamo še navedbe glede ureditve homeopatije za zdravnike v 26. Letnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2020:

 

Stran 305: “Varuh spremlja »odsotnost« normativne dejavnosti na področju zdravstvenega varstva. V zvezi s tem je Varuh v letnem poročilu že v letu 2019 ponovno opozoril na neurejeno področje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Kljub Varuhovemu opozorilu MZ še vedno ni pripravilo zakona. MZ pripravlja predlog novega Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije že od septembra 2015.

 

Tudi v letu 2020 se to področje ni uredilo, čeprav smo že leta 2018 prejeli zagotovilo predstavnikov MZ, da je predlog zakona v pripravi in bo v javno obravnavo posredovan v letu 2019. Varuh meni, da je nesprejemljiva časovna nedorečenost urejanja področja. Zato smo na sestanku z ministrom za zdravje dne 7. 1. 2020 znova opozorili na omenjeni problem. MZ nam ni dalo jasnih odgovorov glede tega, kdaj bo Zakon pripravljen, saj po njihovem mnenju omenjena problematika ne spada med prioritetna področja.”

 

Stran 309: Dolgotrajna priprava Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije

 

“Dejavnost homeopatije v Sloveniji lahko opravlja le zdravnik. Zdravniku, ki opravlja to dejavnost, pa se odvzame licenca oziroma se mu ne izda dovoljenja za delo. Slovenija je edina članica Evropske unije s tovrstno ureditvijo, MZ pa pripravlja predlog novega Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije že od septembra 2015. MZ nam na naše poizvedovanje ni dalo jasnih odgovorov glede tega, kdaj bo Zakon pripravljen. Pojasnjujejo, da se pripravljajo zakonske podlage za prioritetna področja, zato ne morejo napovedati, kdaj se lahko pričakuje, da bo zakon pripravljen. Varuh odziva in ravnanja MZ ne sprejema. Menimo, da MZ s tem, ko že več let ne pripravi ustrezne zakonske podlage, krši 74. člen Ustave RS (podjetništvo) in načelo dobrega upravljanja.

 

25. Letno poročilo za 2019 (razširjena spletna verzija)Dolgotrajna priprava Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije

 

"Varuh je v letnih poročilih že opozoril na neurejeno področje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije (priporočilo št. 126 (2013))[3], vendar MZ zakona še vedno ni pripravil. MZ pripravlja predlog novega Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije (zakon) že od septembra 2015. Ko je varuh na sestanku z ministrom za zdravje 5. novembra 2018 znova opozoril na ureditev področja alternativnih oblik zdravljenja, so nam predstavniki MZ zagotovili, da je predlog zakona v pripravi in bo v javno obravnavo poslan v letu 2019.

 

Na dolgotrajno urejanje področja homeopatije so varuha opozorili tudi pobudniki, predstavniki združenja homeopatov. Navedli so, da je Slovenija še vedno edina članica Evropske unije, kjer se zdravniku, ki želi zdraviti s homeopatijo, odvzame licenca oziroma ne izda dovoljenja za delo. Homeopatska zdravila pa so le v Sloveniji edina zdravila za uporabno v humani medicini, ki jih ne sme predpisati zdravnik z licenco.

 

Varuh je v letu 2019 znova opozoril MZ na dolgotrajno urejanje obravnavanega področja. MZ je pojasnil, da je že leta 2017 pripravil izhodišča za zakon, vendar pa besedilo zakona zaradi tekočih poslov Vlade Republike Slovenije v letu 2018 ni bilo pripravljeno. MZ je nameraval imenovati delovno skupino za pripravo zakona, vendar zaradi odstopa in prenehanja funkcije ministra za zdravje Sama Fakina delovna skupina ni bila imenovana. MZ je navedel tudi, da bo področje začelo urejati v skladu z usmeritvami, ki jih bo prejel po imenovanju novega ministra, in da je skrajni rok za predložitev zakona na Vlado Republike Slovenije 31. 12. 2019. Ob imenovanju novega ministra za zdravje Aleša Šabedra smo na MZ znova poslali poizvedbo z vprašanjem, kako namerava urediti področje homeopatije. MZ nam je na poizvedbo odgovoril, da iz Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« izhaja, da je časovni okvir za ureditev področja zdravilstva leto 2018. Obenem je dodalo, da Normativni delovni program Vlade Republike Slovenije za leto 2019 ne predvideva aktivnosti na področju zakona. MZ še dodaja, da se minister pridružuje že sporočenim stališčem, da je za zdravnike in zdravstvene delavce treba urediti dopolnilne, tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, pri čemer tudi podpira že pripravljena izhodišča. V bližnji prihodnosti pa namerava to področje  celovito urediti.

 

Varuh z odzivom MZ ni zadovoljen. Nesprejemljiva je časovna nedorečenost urejanja področja. Zato smo na sestanku z ministrom za zdravje 7. 1. 2020 znova opozorili na to. MZ nam ni  jasno odgovorilo, kdaj bo zakon pripravljen. MZ pojasnjuje, da pripravlja zakonske podlage za prednostna področja (npr. dolgotrajna oskrba, zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje itd.), zato ne more napovedati, kdaj bo zakon pripravljen. Varuh odziva in ravnanja MZ ne sprejema. Menimo, da MZ s tem, ko že več let pripravlja in brez utemeljenih razlogov ne pripravi ustrezne zakonske podlage, krši najmanj načelo dobrega upravljanja."

 

Vir:

27. Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2021

26. Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020

26. Letno poročilo Varuha Človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020 (razširjena spletna verzija)

25. Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2019 (razširjena spletna verzija)

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih