VEČ KOT STO VARUHOVIH PRIPOROČIL IZ PRETEKLIH POROČIL NI URESNIČENIH

19.06.2023 21:31

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 19. junija 2023, predal 28. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic in 15. poročilo Državnega preventivnega mehanizma predsednici Državnega zbora RS mag. Urški Klakočar Zupančič in predsednici Republike Slovenije dr. Nataši Pirc Musar, jutri pa ga bo predal tudi predsedniku vlade dr. Robertu Golobu. Varuh ponovno opozarja na nesprejemljivo časovno nedorečenost in dolgotrajnost priprave Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina stanje v državi na področju zdravja ocenjuje kot zelo slabo, položaj pa se ne izboljšuje, zdi se celo, da se iz leta v leto slabša. Gre za posledico odsotnosti reform zdravstvenega sistema v Sloveniji, ki bi se morala zgoditi že pred leti. Zdi se, da gre za odsotnost vizije, kako zagotoviti vzdržen, učinkovit in splošno dostopen zdravstveni sistem. Poudarja, da je veliko priporočil, ki jih je dal, ostalo neuresničenih, letos pa dodaja še dvanajst novih priporočil.

 

Varuh človekovih pravic je izrazil zaskrbljenost, ker več kot 100 priporočil iz minulih poročil ni uresničenih, med njimi je tudi priporočilo št. 96 (2019).

 

Varuh je v preteklih letnih poročilih že večkrat opozoril na neurejeno področje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike, vendar Ministrstvo za zdravje zakona še vedno ni pripravilo.

 

Varuh je v 28. Letnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2022 ponovno opozoril na nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike:

 

Varuh je v priporočilu št. 96 (2019) Ministrstvu za zdravje priporočil, naj nemudoma določi časovni načrt za pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ter zagotovi, da bo predlog tega novega zakona v skladu s časovnim načrtom (čim prej) poslan v javno obravnavo. Gre za neuresničeno priporočilo, ki ga Varuh ponavlja. Iz Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« (Uradni list RS, št. 25/2016) izhaja, da naj bi časovni okvir za ureditev področja zdravilstva predstavljalo leto 2018. Ministrstvo za zdravje je pripravilo izhodišča za ureditev tozadevnega področja, vendar do nadaljnjih dejavnosti, povezanih s pripravo predloga zakona, zaradi drugačnih prioritet naposled ni prišlo. Zaradi situacije, ko je večina dejavnosti Ministrstva za zdravje usmerjena v pripravo in sprejem ukrepov za preprečevanje širjenja pandemije covida-19, je prišlo do zamika pri nadaljevanju dejavnosti, povezanih s pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. MZ je obvestilo Varuha, da je Osnutek Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije pripravljen za javno razpravo. Ministrstvo je pojasnilo, da bo k sprejetju navedenega zakona pristopilo po končanem obdobju posebne situacije, povezane s covidom-19, vendar Varuh ugotavlja, da se to, kljub obljubam, do priprave tega poročila še ni zgodilo. Varuh pričakuje, da ministrstvo to področje sedaj čim prej uredi. (stran 375)

 

Vir:

28. Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2022

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih