KDO IN ZAKAJ UPORABLJA HOMEOPATSKA ZDRAVILA V EU?

28.09.2023 10:36

Najnovejše ECHAMP-ovo poročilo "Homeopatska in antropozofska zdravila v EU - kdo jih uporablja in zakaj?" potrjuje, da se milijoni evropskih državljanov odločajo za uporabo teh zdravil oziroma za homeopatsko ali antropozofsko zdravljenje.

Poročilo ponuja vpogled v evropski profil uporabnikov homeopatskih in antropozofskih zdravil. Temelji na javno dostopnih virih, vključno z najnovejšimi razpoložljivimi tržnimi raziskavami, in ponuja vpogled v izbiro in potrebe uporabnikov teh zdravil.

 

V državah, kjer je homeopatija dobro poznana, je njena uporaba zelo razširjena - 79 % Francozov, 60 % Nemcev, 57 % Italijanov, 47 % Špancev in 42 % Avstrijcev je že uporabljalo homeopatska zdravila oz. homeopatsko zdravljenje. Pacienti se odločajo za homeopatijo predvsem zaradi njene učinkovitosti in varnosti.

 

Pacienti poročajo o visoki stopnji zadovoljstva z zdravljenjem s homeopatskimi zdravili, zaupanje v homeopatijo med tistimi, ki jo uporabljajo, pa je visoko - 96 % bolgarskih pacientov je s homeopatskim zdravljenjem zadovoljnih oz. zelo zadovoljnih, 90 % nemških pacientov meni, da so homeopatska zdravila popolnoma ali delno učinkovita, 84 % španskih in 81 % italijanskih pacientov je  zadovoljnih s homeopatskim zdravljenjem, 74 % francoskih in 72 % avstrijskih pacientov pa meni, da je homeopatsko zdravljenje učinkovito.

 

Uporabniki homeopatije so večinoma ženske z višjo stopnjo izobrazbe in višjimi dohodki.

 

Glavni razlog, da ljudje poskusijo homeopatijo, so še vedno ustna priporočila prijateljev ali družine, čeprav so pomembna tudi priporočila zdravnikov in farmacevtov. Pacienti po vsej Evropi so se dosledno strinjali, da želijo, da bi se lahko za informacije o homeopatiji obrnili na svoje zdravstvene delavce, in da bi želeli, da bi njihovi zdravniki poleg konvencionalnih zdravil pogosteje predpisovali tudi homeopatska zdravila.

 

Velika večina Evropejcev v državah, ki so sodelovale v raziskavi, meni, da se konvencionalna in komplementarna medicina lahko uporabljata skupaj, in večina je naklonjena temu, da zavarovalnice povrnejo stroške homeopatskih zdravil.

 

Zdravstvena pismenost se je po pandemiji Covida močno povečala, pacienti pa prevzemajo aktivno vlogo pri lastni zdravstveni oskrbi. Pacienti si želijo sodelovati v procesu odločanja in se odločati na podlagi informacij. Opaziti je povečano zanimanje za komplementarno medicino, zlasti pri ženskah in mlajših ljudeh. Zanimanje za homeopatijo in podpora homeopatiji v Evropi sta v skladu s tem trendom.

 

Tisti, ki uporabljajo homeopatska zdravila, to počnejo zavestno in po lastni izbiri. V svojih zdravnikih želijo najti partnerje, ki jim bodo omogočili dostop do najboljših informacij in zagotovili celostno zdravljenje.

 

Vir:

Homeopathic and Anthroposophic Medicinal Products in the EU – Who uses them and why? 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih