ODZIV VLADE NA PRIPOROČILA VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC

21.09.2023 12:13

Varuh Peter Svetina je v 28. letnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2022 še posebej izpostavil pretekla aktualna priporočila, ki ostajajo v celoti neuresničena. Med njimi je že vrsto let neuresničeno priporočilo Varuha, da naj se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

Med neuresničenimi priporočili Varuha človekovih pravic je že vrsto let tudi priporočilo Varuha, da naj se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

 

Čeprav Varuhova priporočila niso pravno obvezujoča, je njihovo uresničevanje s strani pristojnih organov kazalnik, koliko se vlada, posamezni državni organi ter njihovi predstojniki in državni uradniki dejansko zavzemajo za krepitev spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Sloveniji. Varuh pričakuje, da bodo pristojni organi tudi preko doslednejšega in hitrejšega uresničevanja njegovih priporočil v Sloveniji dvignili raven spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse.

 

Iz Odzivnega poročila Vlade Republike Slovenije na 28. Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2022 navajamo le pojasnilo oz. odziv ministrstva za zdravje glede priporočila št. 96 (2019):

 

»Priporočilo št. 96 (2019):

Varuh priporoča Ministrstvu za zdravje, naj nemudoma določi časovni načrt za pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ter zagotovi, da bo predlog tega novega zakona v skladu s časovnim načrtom (čim prej) poslan v javno obravnavo.

 

Ocena realizacije / pojasnila iz preteklega leta: delno realizirano

 

2019: Iz Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja« (Ur. l. RS, št. 25/2016) izhaja, da je časovni okvir za ureditev področja zdravilstva leto 2018.

 

Ministrstvo za zdravje je pripravilo izhodišča za ureditev tozadevnega področja, vendar pa zaradi drugačnih prioritet ni prišlo do nadaljnjih aktivnosti povezanih s pripravo predloga zakona. Zaradi situacije, ko je večina aktivnosti Ministrstva za zdravje usmerjena v pripravo in sprejem ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, je prišlo do zamika pri nadaljevanju aktivnosti povezanih s pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

 

2020: Osnutek Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja je pripravljen za javno razpravo. Ministrstvo bo pristopilo k sprejetju navedenega zakona po končani situaciji povezani z COVID 19.

 

2021: Ni dodatnih pojasnil.«

 

 

Vir:

Skupno odzivno poročilo Vlade na poročila Varuha človekovih pravic za leto 2022

Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2022

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih