MINISTER GANTAR O HOMEOPATIJI

11.06.2012 00:00

V ponedeljek, 11. junija 2012, se je začela 4. redna seja Državnega zbora RS. Prva točka dnevnega reda so bila poslanska vprašanja Vladi RS. Poslanec Janez Vasle, dr. med. je poslansko vprašanje o homeopatiji naslovil na ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Poslanec dr. Janez Vasle (PS NSi): »Dober večer vsem skupaj, posebej še gospodu ministru, poklicnemu kolegu gospodu Gantarju, ki mu postavljam eno poslansko vprašanje, ki že ves čas slovenske samostojnosti buri del slovenskega zdravništva in precej uporabnikov zdravstvenih storitev.
 
Gre za vprašanje homeopatije, ki se je v Evropi in tudi po svetu v dvesto letih uveljavila kot komplementarna medicinska veja. Homeopatija je v Evropi priznana kot samostojen medicinski sistem ali kot zdravniška metoda ali samostojna specializacija. Del vplivnega slovenskega zdravništva v Sloveniji se sklicuje na znanstveno neutemeljenost homeopatije in ignorira dolgoletne izkušnje zdravnikov homeopatov po celem svetu, ki potrjujejo učinkovitost in uspešnost tega načina zdravljenja.
 
Pred približno 12 leti, v času ministrovanja gospoda prof. Kebra, se je homeopatiji obetalo, da bo priznana. Homeopatija, akupunktura, kiropraktika in osteopatija naj bi postale del zdravstvene dejavnosti, ki bi jo lahko izvajali le zdravniki, predlog pa se je potem nekje izgubil ali pa je nekje obtičal. Homeopatija in druge omenjene zdravilske metode so bile uvrščene pod okrilje Zakona o zdravilstvu, le akupunktura je bila deloma uvrščena v uradni zdravniški model kot protibolečinska terapija. Če želi zdravnik v Sloveniji zdraviti s homeopatijo, tvega izgubo licence oziroma jo izgubi oziroma je ne more dobiti, če je še nima. To stališče je v nasprotju z resolucijo evropskega parlamenta, je resolucija o parlamentarni skupščini sveta Evrope o nekonvencionalni medicini. Če zdravnik izpolnjuje pogoje za pridobitev licence, ni nobenega razloga, da je ne bi dobil ali jo ohranil, če jo že ima. Dejstvo pa je, da ima dodatna znanja, in se mi zdi v tem primeru represija neupravičena. Ponuja se mi primerjava s poklicnim gasilcem, ki bi mu zaradi njegovega poklica prepovedali kuriti taborni ogenj. Avstrijska zdravniška zbornica ima celo referat za komplementarno medicino, ki se je nedavno tega odločno postavil v bran njihovim članom homeopatom, ker so jih nekvalificirano napadli v medijih, še posebej, ker ti kritiki niso imeli niti medicinske, niti homeopatske izobrazbe.
 
V Sloveniji prihaja pravzaprav do smešnega nesmisla, kar zadeva farmacevte je homeopatija del zdravstvene dejavnosti, v skladu z Zakonom o zdravilih lahko homeopatska zdravila izdeluje in izdaja samo mag. farmacije, zdravnik pa ne more teh zdravil predpisovati, ker ne sme zdraviti s homeopatijo. In zdravnik pa je po zakonu edini pooblaščeni predpisovalec zdravil v humani medicini. Absurd! Tuji zdravnik pa lahko z licenco pri nas uporablja homeopatsko prakso.
 
Gospoda ministra sprašujem, ali v zvezi s pripravo zdravstvene reforme tudi kaj razmišljajo, da bi to področje uredili v Zakonih o zdravniški službi in zdravstvenim dejavnostim na sodobnejši način v skladu z evropskimi direktivami, varčevanja, ki niti zdravstva ne bo obšlo. Ustrezna zakonodaja bo komplementarne metode dala v roke zdravnikom, ne pa da zdravilsko dejavnost po obstoječi zakonodaji lahko opravljajo pravne in fizične osebe kot podjetja, društva, zavodi in podobno. Hvala za vaš odgovor in uspešno delo vam želim.«
 
Minister za zdravje dr. Tomaž Gantar je odgovoril: »Spoštovana podpredsednica in vsi, ki še vztrajate tukaj. Torej, jaz se bojim seveda, da ne bom mogel odgovoriti na vprašanje na način, da boste zelo zadovoljni, ker sigurno pri vseh teh temah, ki smo govorili prej glede zdravstva kaj nas čaka homeopatija ni tista, ki je v ospredju. Mislim, da seveda o homeopatiji govorimo že tudi odkar se jaz spomnim, da delam kot zdravnik in verjetno bi bil čas seveda da bi tudi to vprašanje nekje in v družbi pa tudi v samem zdravstvu dozorelo do te mere, da bi ga potem tudi sprejeli kot takšnega, da je del lahko en sestavni del zdravljenja.
 
Vseeno pa mislim, da je tukaj le potreben en malo širši konsenz, kljub vsemu tudi s strani zdravstva in zdravništva. In mi smo zaprosili razširjene strokovne kolege, predvsem za interno in za družinsko medicino da neko svoje stališče glede homeopatije predstavijo in tudi Zdravniško zbornico Slovenije. Zdaj, korak je bil seveda narejen s sprejemom Zakona o zdravilstvu, po temu zakonu seveda ne more vsak zdravnik se ukvarjati s homeopatijo ampak se morajo odločiti ali bo zdravil v skladu z medicinsko doktrino ali bo opravljal homeopatijo in zato tudi pridobil ustrezna znanja. Se pravi, vsak je ne more upravljati. Je pa bila posledica sprejema tega zakona tudi dejstvo, da se danes lahko ta zdravila v lekarnah tudi prodajajo.
 
Zdaj, seveda, če bo en širši konsenz, da se homeopatija uvrsti kot metoda zdravljenja seveda jaz temu ne nasprotujem in jo tudi rade volje potem vključimo in zdaj ne bi pa seveda v trenutku kjer sprejemamo precej hujše ali pa precej težje odločitve forsiral vprašanja, ki seveda ga bo potrebno rešiti ampak mislim da v temu trenutku, kot rečeno, se mi le ne zdi tisto glavno. Je pa v bodoče, glede na to, da poskušamo ljudi več navajati na to, da morajo sami skrbeti za svoje zdravljenje, tudi seveda zmanjševati uporabo zdravil kjer poskušamo promovirati zdrav način življenja, je sigurno homeopatija tudi ena izmed poti, ki ji velja v bližnji prihodnosti dati večjo težo; to je pač moje mnenje. Hvala.«


Vir:

Dobesedni zapis 4. redne seje DZ RS, 11. junij 2012 

S poslanskimi vprašanji se je pričela redna seja Državnega zbora RS, spletna stran NSi, 12. junij 2012

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih