NOVI PREDSEDNIK ZDRAVNIŠKE ZBORNICE MOŽINA O HOMEOPATIJI

17.11.2012 00:00
Oktobra 2012 so člani Zdravniške zbornice Slovenije izvolili novega predsednika primarija dr. Andreja Možino. Za medije je dal nekaj izjav tudi o homeopatiji, ki jih v nadaljevanju v celoti povzemamo.
RA SLOVENIJA 1, 11. oktober 2012, Dogodki in odmevi, 15.36
 
Novinarka Helena Lovinčič: Eden od teh je vodenje postopka v primeru Nekrep, ki ga Možina imenuje pravno-upravno skropucalo in primer neresnega pristopa do svojcev, zdravnice in javnosti. Kakšna bo njegova odločitev glede postopka, bo javnosti kmalu sporočil. Sicer Možina napoveduje še krepitev družinske medicine, razpravo o alternativnih metodah, homeopatiji ter starostni medicini s številnimi etičnimi dilemami.
 
DELO, 15. oktober 2012, Diana Zajec: Ozdravil bi rad Hipokratov hram
 
»Poslanci niso glasovalni stroj za predloge, ki se ad hoc znajdejo na njihovi mizi. Takšna praksa se mora nehati. S temi zdravniki se je treba in se želim pogovoriti o resnih stvareh, o resničnih problemih. O primeru Nekrep, denimo. O vlogi farmacevtske industrije in njenem odnosu z zdravniki. O tem, zakaj je Slovenija še vedno osamljen otok v Evropi na področju homeopatije; že res, da zdravniki morda ne razumemo njenega delovanja, zagotovo pa vemo, da ne škoduje – in ne nazadnje razbremenjuje zdravstveni sistem,« poudarja Možina.
 
TV SLOVENIJA 3, 26. oktober 2012: Na tretjem ob 22.15, Majda Juvan: Pogovor s predsednikom ZZS dr. Andrejem Možino (dobesedni zapis)
 
Novinarka Juvan:
Všeč mi je bil vaš odnos do alternativne oziroma komplementarne medicine, predvsem odnos do tega, da je, za boga svetega, enkrat to področje le treba tudi pri nas urediti, pa če še tako zelo branijo … ne vem, vaši kolegi v glavnem.

Predsednik Možina: Absolutno, saj jaz moram reči, da se moram zelo začudit, kadar slišim, da smo mi najbolj demokratična država v svetu, pa zgodba o uspehu Slovenija ...

Novinarka Juvan: Tega se zdaj malo manj sliši ...
 
Predsednik Možina: Precej manj, še vedno, torej je bilo pa par let. Poglejte, ravno tako je s homeopatijo in alternativno medicino. Saj je ne razumemo zdravniki in je verjetno po svoji logiki, ker smo znanstveno naravnani na en proces, ne moremo, a ne, aplikativno udejanjiti. Ampak, se pa do nje obnašati tako zaviralno, ne, se mi pa zdi, da pa ni dobro. Namreč, jaz po vsem dobro razumem te alternativne metode oziroma predvsem homeopatijo, mislim tukaj, ki sodeč po svojih namenih predvsem ni škodljiva. Koliko deluje, ne vemo. Morda na tem placebo učinku ...
 
Novinarka Juvan: Verjeti je treba, a ne?
 
Predsednik Možina: Verjeti je pa treba. Vem pa, ko sem se s kolegi pogovarjal v Evropi, a ne, v veliki meri razbremenjuje javno zdravstveno blagajno.
 
Novinarka Juvan: Mnogi zelo naravnost povejo, morda ne pomaga, ampak je vsaj poceni.
 
Predsednik Možina: No, tako je. In zdaj tukaj omejevati, da glih pri nas zdravniki tega ne smemo delat. Veste, jaz se ne bi rad opredeljeval ta hip do tega. Imel sem veliko klicev kolegov, pa uglednih mojih kolegov, z nekim občutkom strahu, kaj se bo pa sedaj tu dogodilo. Nič drugega se ne bo dogodilo kot eno široko razpravo bomo slovenski zdravniki po dolgem času temu namenili in bomo videli, kako razmišljamo in kako dihamo. Nič drugega.
 
Novinarka Juvan: Dobro, bomo videli, morda se le premakne. Res je skorajda neverjetno, tričetrt Evrope ima upošteva homeopatijo, mi pa jo s strokovnimi argumenti zavračamo.
 
JANA, 13. november 2012, Miša Čermak: Nisem več mogel gledati, kako to hišo jemlje vrag!
 

Novinarka Čermak: Katero področje je v zdravstvu najbolj urgentno, kje so vaše prioritete? Etika? Starostna medicina?
 
Predsednik Možina: Zdravstvo je velik sistem, toda opozoriti je treba na razkorak med kakovostjo naše medicine, ki je za sredstva, ki jih dobiva, predobra. Tudi etiki je namenjena premajhna pozornost, konec koncev pa bo treba spregovoriti tudi o homeopatiji, ki je v Evropi priznana: zdravniki morda ne razumemo njenega delovanja, ne vemo, kako učinkuje, vemo pa, da ne škoduje. Pa si ne želim, da se Slovenci zdravimo z alternativnimi metodami.
 
Novinarka Čermak: Ali ni zanimivo, da je to v tujini normalna možnost?
 
Predsednik Možina: Vem, saj akupunktura je priznana tudi pri nas. Saj ne preganjamo alternativne medicine, mi samo želimo, da se zdravniki z njo ne ukvarjajo. Homeopatija, recimo, ni škodljiva, razbremenjuje pa javno zdravstvo in čakalnice ter zavarovalnice. Ja, verjeti je treba, in če človek verjame, je to morda pot do nekega ozdravljenja – homeopatija je stvar razgovora, to temo bomo odprli, saj Slovenija ni nič drugačna od Evrope. Potreben je demokratičen proces: po razpravi bomo zdravniki sprejeli tudi odločitve, ali je opravljanje homeopatije in znanstvene medicine hkrati s strani zdravnika lahko nevarno.
 
Novinarka Čermak: Ste dovolj odprti, da boste ugriznili v to jabolko?
 
Predsednik Možina: Saj smo demokratična družba, moramo se pogovarjati. Pa tudi veliko zdravnikov je, ki bi želeli delati oboje. A potreben je demokratičen proces. Toda naj vam odgovorim še na prejšnje vprašanje o starostni medicini ...
 
DNEVNIK, 17. november 2012, Mojca Lorenčič: Uradna medicina in zdravilstvo – Kaj pa pravice pacientov
 
Dr. Andrej Možina, predsednik ZZS: »Razlog, da smo pred 15 leti postavili morda prestrogo ločnico med komplementarno in uradno medicino, je bil smrt pacienta, ki je bil zdravljen s homeopatijo. A en tak primer ne bi smel biti povod za take drastične ukrepe,« meni Možina. Pri tem ima v mislih zlasti odnos do homeopatije in ne do drugih komplementarnih metod. »Mnenje o homeopatskih pripravkih je v zdravniških krogih dokaj enotno – o njihovi učinkovitosti ni znanstvenih dokazov. Medicina je znanstvena veda, homeopatije pa ne prepoznamo kot znanstvene vede. Po drugi strani homeopatski pripravki nimajo škodljivih učinkov, homeopatijo uporablja veliko ljudi. Izkušnje kolegov iz Evrope kažejo tudi, da homeopatija razbremenjuje zdravstveno blagajno, medtem ko se zdravila uporabljajo pretirano in imajo pogosto tudi neželene učinke. Zato se bomo pri Zdravniški zbornici, Slovenskem zdravniškem društvu, SAZU in drugih zdravniških organizacijah s to tematiko ponovno seznanili, preučili stanje v Evropi, se pogovorili z zagovorniki homeopatije in se nato po široki razpravi odločili, ali morda omiliti ločnico, da zdravnik ne bi smel sočasno opravljati tudi homeopatije,« je povedal.
 
V istem prispevku so podali mnenje še:
 
Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, varuhinja človekovih pravic: »(…) nujna je dekriminalizacija zdravnikov, ki se ukvarjajo tudi s komplementarno medicino. Delitev na “vaše” in “naše” je treba ukiniti.«
 
Družinski zdravnik in profesor na katedri za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani dr. Janko Kersnik integracije obeh načinov zdravljenja ne vidi, potrebno pa se mu zdi sobivanje. Meni, da je treba spremeniti zakonska določila, ki zdravnikom prepovedujejo opravljanje zdravilske dejavnosti, če ne vrnejo zdravniške licence, ne zdi pa se mu sprejemljivo, da bi zdravnik v svoji ordinaciji ob metodah uradne medicine pacienta sočasno lahko zdravil tudi z nekonvencionalnimi metodami. To bi lahko počel ločeno, zunaj delovnega časa, ki ga plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. »Naj vsak ostane pri svojem, pri čemer zdravnikov, ki opravljajo komplementarne metode, ne bi smeli marginalizirati, zdravilci pa bi morali spoštovati načelo, da njihove metode niso ekskluzivne, torej da bi pacientom odsvetovali konvencionalno zdravljenje.« Sam je do nekonvencionalnih metod strpen: če mu pacient pove, da hodi tudi k zdravilcu, do tega ni odklonilen, saj je to pacientova izbira, vendar ga opozori, da je potrebna previdnost, če ima pacient denimo osteoporozo in hodi h kiropraktiku.
 
Zdravniki homeopati, ki so združeni v okviru Slovenskega homeopatskega društva se med zdravilci sploh ne vidijo; zavzemajo se, da bi se s homeopatijo lahko ukvarjali le zdravniki, še zlasti ker se na njih obračajo bolniki, ki so zelo bolni, pogosto jih k njim usmerijo tudi njihovi zdravniki ali specialisti, pravi Katarina Velikonja, podpredsednica društva. Zavzemajo se, da bi bila homeopatija del zdravstvene dejavnosti in bi bila kot taka v rokah zdravnika, ki zna oceniti, kaj je najboljše za pacienta, tudi varna. Zato bi bilo smiselno, da bi zdravnik pri svojem vsakdanjem delu lahko zdravil tudi s homeopatijo, kadar presodi, da je to dobro za bolnika.
 
Vir:
RA SLOVENIJA 1, 11. 10. 2012, Helena Lovinčič: Oddaja Dogodki in odmevi
DELO, 15. 10. 2012, Diana Zajec: Ozdravil bi rad Hipokratov hram 
TV SLOVENIJA 3, 26. 10. 2012, Oddaja Na tretjem...: Intervju s predsednikom Zdravniške zbornice Andrejem Možino (o homeopatiji od 24 do 26 minute) 
JANA, 13. 11. 2012, Miša Čermak: Nisem več mogel gledati, kako to hišo jemlje vrag! 
DNEVNIK, 17. 11. 2012, Mojca Lorenčič: Uradna medicina in zdravilstvo – Kaj pa pravice pacientov
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih