similia similibus curentur

HOMEOPATIJA ZA BOLNIKE, NE ZA ZDRAVNIKE NE ZA LAIKE

16.04.2011 00:00
Novinarka Dela Diana Zajec piše, da se bodo v teh dneh po več kot 60 letih homeopatska zdravila vrnila na lekarniške police na Slovenskem. Po veljavni zakonodaji bi se to sicer lahko zgodilo že pred več kot desetletjem, a so nenehne sistemske turbulence, normativne dopolnitve in tudi mednarodno pogojeni zahtevki do nedavnega to oteževali.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je za zdaj izdala dovoljenje za promet za 17 od sicer skupno nekaj tisoč homeopatskih zdravil. Samoplačniška zdravila, namenjena samozdravljenju, bodo izdajali v tistih lekarnah, v katerih je vsaj eden od tamkaj zaposlenih magistrov farmacije opravil posebno izobraževanje iz homeopatije in ga zaokrožil s strokovnim izpitom. V teh lekarnah bo že pri vhodu označeno, da tamkaj izdajajo tudi homeopatska zdravila.
 
Pri tem velja omeniti, da bodo v lekarnah izdajali le tako imenovana zdravila z nizko potenco, namenjena saniranju blažjih zdravstvenih težav, saj resnejše težave za celovito anamnezo in izbor ustreznega zdravila (z visoko potenco) zahtevajo obisk pri zdravniku homeopatu.
 
Tu pa se skriva bistveni problem, ki ga narekuje veljavna ureditev na Slovenskem. Zakonodajne določbe namreč predvidevajo, da sme tovrstno zdravilo predpisati oziroma se s homeopatijo ukvarjati le nekdo, ki ima medicinsko izobrazbo – istočasno pa je zdravnikom, ki imajo veljavno licenco za opravljanje zdravniškega dela, ukvarjanje s homeopatijo izrecno prepovedano. To pomeni, da zdravnik, ki bi znanje s področja konvencionalne medicine želel kombinirati s tovrstnim holističnim védenjem, tega pri nas še vedno ne more in ne sme početi.
 
Zabrisana meja med uradno in alternativno medicino
 
Prof. dr. Samo Kreft s fakultete za farmacijo, kjer že nekaj let »pokrivajo« tudi področje zdravil v komplementarni medicini, ob tem opozarja, da meja med uradno in alternativno medicino ni ostra, čeprav se morda včasih pri nas zdi tako oziroma bi jo vsaj želeli prikazati kot takšno. Ob tem pravi, da, denimo, tudi šolska medicina v svojih prijemih uporablja marsikateri postopek, ki ga ni mogoče dokazati s strogo določenim znanstveno-kliničnim dokazovanjem.
 
»Takšni so, na primer, vsi kirurški posegi, ki jih ni mogoče dokazovati s placebom,« meni dr. Kreft, ob tem pa dodaja, da obstajajo tudi klinične študije o delovanju homeopatskih zdravil. »Ne nazadnje pa tudi izkušnje o delovanju tovrstnih zdravil, če so seveda pravilno dokumentirane, predstavljajo svojevrsten znanstveni dokaz o učinkovanju homeopatije. Raziskav v sferi homeopatije, najsi bodo opravljene na ljudeh, živalih ali na celični ravni, je veliko; v državah EU, ki imajo na tem področju dolgo tradicijo, o rezultatih homeopatije pričajo tudi predklinična in klinična preizkušanja«
 
»Uporabniki s prihodom tovrstnih zdravil na slovenski trg dobivajo možnost izbire, kajti treba je priznati, da za bolnika ni vedno najboljše tisto, za kar zdravnik misli, da je,« poudarja prof. Samo Kreft.
 
Zdravnik mora biti svoboden
 
Zdravnica Irena Gorišek je predsednica Slovenskega homeopatskega društva; ker dela kot zdravnica, se s homeopatijo ne sme ukvarjati, že dolga leta pa si prav v sklopu društva prizadeva za ustreznejšo ureditev tega področja, saj sicer vse članice Evropske unije zdravnikom dovoljujejo ukvarjanje (tudi) s homeopatijo. »Zdravnik je svoboden, kar je tudi edino razumno, saj lahko bolniku, če ima dodatna znanja, še toliko bolje pomaga,« poudarja Goriškova.
 
Le Slovenija in Švedska zdravnikom dovoljujeta izključno ukvarjanje z uradno medicino. V Švici, denimo, pa je od lani celo z ustavo določena možnost (so)uporabe dopolnilnih oziroma komplementarnih metod zdravljenja, za katere je predvidena tudi možnost finančnega kritja.
 
Danes torej v Sloveniji homeopatska zdravila smejo izdajati zgolj v lekarnah, kjer so izpolnjeni pravno-formalni pogoji za to, tovrstno dovoljenje pa velja tudi za veterinarske ordinacije, saj veterinar, denimo, sme homeopatsko zdravilo izdati že ob oziroma po opravljeni storitvi. Pri tem je zanimivo, da je za živali v ekološkem kmetijstvu zahtevano zdravljenje z naravnimi zdravili, torej s homeopatijo ali fitoterapijo, medtem ko pride uporaba sintetičnih zdravil v poštev le v skrajni sili. Pri ljudeh bodo očitno še naprej veljala drugačna pravila …
 
Dvolična merila?
 
Po oceni dr. Krefta je z omejitvijo izdaje homeopatskih zdravil zgolj na lekarne povzročena določena kolateralna škoda, saj bi bilo v prenekaterem primeru bolje, če bi zdravilo izbral zdravnik homeopat, ki bi pred tem opravil anamnezo; ta je pri homeopatiji bistveno bolj obširna kot v sferi šolske medicine. O nesmiselnosti zdajšnje uredite pa dr. Kreft razmišlja takole: »Noben zdravnik ne bo izgubil licence, če bo pacientu svetoval sprehod na Rožnik – pa čeprav tudi koristnost tega sprehoda ni znanstveno dokazana.«
 
Irena Gorišek oviro za ustrezno ureditev homeopatije vidi v odnosu slovenske uradne medicine do tega področja. Pri društvu, ki ga vodi, so doslej izobrazili okrog 100 zdravnikov, »a si zaradi grožnje odvzema licence večina tega znanja ne upa prakticirati«.
 
V začetku bodo v lekarnah dostopna homeopatska zdravila za umirjanje prebavnih težav, odpravo prehladnih obolenj, za lajšanje težav na potovanjih in za umiritev različnih oblik kašlja. Homeopatska zdravila namreč nimajo točno določenih indikacij; vsako posamezno zdravilo lahko deluje na velik nabor raznovrstnih težav. Pomembno pa je, da so tovrstna zdravila, ki prihajajo v Slovenijo po uradni poti, kakovostna in ročno izdelana, kar jim daje še dodano vrednost v primerjavi s strojno pripravljenimi. Direktorica Lekarn Ptuj Darja Potočnik Benčič, ki je tudi sama opravila šolo iz homeopatije, je za Nedelo povedala, da imajo trenutno sedem usposobljenih magistrov farmacije, ki bodo v njihovih lekarnah – a za zdaj še ne v vseh osmih – izdajali homeopatska zdravila. Kot pravi, svetovanje pri teh zdravilih vzame precej več časa kot pri »običajnih« zdravilih, četudi problem ni resnejši od, denimo, povišane telesne temperature. Če naj bo izbor homeopatskega zdravila pravilen, je namreč človeka treba obravnavati celostno, ne zadostuje le blaženje oziroma zdravljenje simptoma. 
 
Vir:

DELO, 16. april 2011: Diana Zajec: Homeopatija za bolnike, ne za zdravnike ne za laike
Nedelo, 17. april 2011: Diana Zajec: Medicinski kavelj 22 - Homeopatska zdravila po šestih desetletjih znova v lekarnah 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih