similia similibus curentur

ODZIVI NA JAVNI OPOMIN ZDRAVNICI ZARADI HOMEOPATIJE

01.08.2011 00:00
Akademik prof. dr. Matija Horvat, dr. med. se je v avgustovsko/septembrski številki glasila Isis odzval na prispevek dr. Joachima Grossa, dr. med.

Prispevek akademika prof. dr. Matije Horvata, dr. med., člana VI. razreda za medicinske vede SAZU in člana Komisije RS za medicinsko etiko z naslovom Odgovor dr. Joachimu Grossu, dr. med., homeopatu v nadaljevanju objavljamo v celoti:
 
»Uredništvo revije ISIS me je vnaprej seznanilo s prispevkom dr. Joachima Grossa z naslovom: »Pojasnilo pojasnilu: Ali je zdravniška zbornica res žrtev zakonodaje in javnosti?«, ki bo verjetno objavljen v prvi številki Isis.
 
V prvem delu svojega pisma dr. Gross označuje zbornično pojasnilo za hipokrizijo. Zbornica je namreč zapisala »Ker je zakonodajalec določil, da se torej zdravnik z licenco ne more in ne sme hkrati ukvarjati z zdravilsko dejavnostjo, je treba zakon spoštovati, pa če nam je ta všeč ali ne. Zdravniška zbornica Slovenije pri svojih odločitvah vseskozi spoštuje veljavno zakonodajo Republike Slovenije. Zato so očitki o dogmatizmu ali preganjanju čarovnic popolnoma neutemeljeni, predvsem pa je njihova ost usmerjena v napačno institucijo.«
 
Če to pojasnilo natančno preberemo, lahko razumemo očitek dr. Grossa, ki pravi, da je zakonodaja rezultat dolgoletne politike zbornice. Ima povsem prav: zbornica je sodelovala tako pri pripravi Zakona o zdravniški službi kot tudi kodeksa. Še več. Sodelovala je tudi pri oblikovanju zakona o zdravilstvu. Pri vseh teh aktivnostih sem bil eden od zastopnikov zbornice in še danes trdno podpiram zakone, ki ostro ločujejo zdravniško od zdravilske (bolje: šarlatanske) dejavnosti. Naša stališča smo obširneje pojasnili v nekaterih prispevkih v reviji Isis. Zakon o zdravniški službi je v tem pogledu sodoben in demokratičen, predvsem pa ščiti naše državljane.
 

Dr. Gross je namenil precej misli tudi mojemu uvodniku v julijski številki Isis. Tu je zgrešil že na začetku. Če nekdo kritično razmišlja o pojavih v medicini, medijih ter javnosti, je še daleč od tega, da bi se opisoval kot »žrtev«.
 
O mojem odnosu do zdravilstva, vključno s homeopatijo, ki je enak stališču državne komisije za medicinsko etiko in razreda za medicinske vede Slovenske akademije znanosti in umetnosti, sem že večkrat pisal in stališč ne bi ponavljal (Isis, oktober 1997, str. 25–27 – Nemedicinsko zdravilstvo (objavljen v rubriki Aktualno); Isis, april 2005, str. 53–54 – Uradna medicina in dopolnilno zdravilstvo – verjetno zgodba brez konca (objavljen v rubriki Forum); Isis, januar 2007, str. 3–4 – Zdravniki, medicina in zdravilstvo (objavljen v rubriki Uvodnik); Isis, april 2010, str. 25–25 – Napovedanemu Mednarodnemu simpoziju o homeopatiji ob rob (objavljen v rubriki Zdravstvo)).
 
Vedno znova me preseneča nekakšna samozagledanost homeopatov in zdravilcev nasploh, da se drznejo trditi, da oni izvajajo holistično medicino. Kot da na medicinskih fakultetah učimo samo predpisovanje proizvodov farmacevtskih tovarn, bolnika pa sploh ne pogledamo od glave do peta. Študentom sem več kot 34 let prikazoval, kakšen naj bo pristop k bolniku, kako si moramo predstavljati bolnikovo življenje kot v filmu. Sam sem se s posameznim bolnikom celo v urgenci lahko zamudil z anamnezo in kliničnim pregledom kakšno uro, samo da sem prišel do dna njegovemu problemu. Medicina je samo »holistična«, ali pa je sploh ni. Zato je dodajanje tega pridevnika neumnost. Seveda, preobremenjen zdravnik bo skrajšal postopek z bolnikom do roba in včasih tudi čez rob. Neopravičljivo je kitenje kakega zdravilca, da se bolj posveča bolniku kot zdravnik, če ima v ambulanti za obravnavo v enakem času petkrat manj bolnikov.
 
Vem, da dr. Grossa ne bom prepričal. Samo nekaj, nikar naj mi ne daje kolegialnih nasvetov za delo z bolniki! Od diplome dalje neprekinjeno delam z bolniki že skoraj 52 let, na internistični urgenci sem dežural 34 let. Če je dr. Gross z leti ugotovil, »da obstaja skupina pacientov, ki jim s klasično medicino enostavno ne more pomagati«, je to njegov problem, ne pa problem klasične medicine.«
 
Vir:
Isis, Avgust/september 2011, Matija Horvat: Odgovor dr. Joachimu Grossu, dr. med., homeopatu

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih