similia similibus curentur

ZDRAVNIK HOMEOPAT KORISTI TAKO BOLNIKOM KOT TUDI KLASIČNI MEDICINI

25.06.2014 00:00

Novinarka 1. programa Radia Slovenija Cirila Štuber se je za današnjo oddajo Intervju pogovarjala z nemškim zdravnikom in homeopatom dr. Joachimom Grossom, dr. med. Dr. Gross je eden izmed okoli 100 zdravnikov s slovensko zdravniško licenco, ki imajo dodatno izobrazbo iz homeopatije. Slovenija je majhen otoček znotraj Evropske unije, kjer zdravnik z licenco ne sme predpisovati homeopatskih zdravil in zdraviti s homeopatijo. S homeopatijo lahko zdravi le zdravnik, vendar če se zdravnik odloči za to metodo zdravljenja, mu Zdravniška zbornica Slovenije odvzame licenco.

Intervju lahko poslušate v spletnem arhivu RTV SLO Radio Slovenija. Del radijskega intervjuja pa je objavljen na spletni strani RTV SLO MMC, ki ga v nadaljevanju povzemamo:
 
Joachim Gross, zdravnik z nemško in slovensko zdravniško licenco in z dodatno licenco homeopata, se po selitvi v Slovenijo ne želi odpovedati homeopatiji.
 
Namesto da bi poleg prakse klasične medicine tiho prakticiral še homeopatijo in upal, da ga ne bo nihče prijavil, se je odločil za odprt dialog z Zdravniško zbornico Slovenije. Gross se je prvič pojavil v javnosti, ko je kot zdravnik in homeopat javno protestiral proti grožnji odvzema zdravniške licence kolegici, ki je ob klasični medicini prakticirala tudi homeopatijo. Zdelo se mu je nedopustno, da Slovenija preganja zdravnico, ker ima dodatno izobrazbo iz homeopatije in jo tudi uporablja. Pravi, da zdravnikov marsikje primanjkuje, zato je noro zavreči tak poklicni profil. Zdravnica ni storila nobene napake in nihče ni bil zaradi njene prakse oškodovan ali mrtev. Zdravnica pa ni obdržala licence zaradi protesta stanovskega kolega, pač pa, zato, ker se je javno odpovedala uporabi homeopatije.
 
Medicinska izobrazba pogoj za homeopate, hkrati pa izgubijo licenco
 
Slovenija je majhen otoček znotraj Evropske unije, kjer homeopatije ni mogoče prakticirati, čeprav je dovoljena. Zdravniki z veljavno licenco in dodatno izobrazbo iz homeopatije so namreč tisti, ki lahko predpisujejo homeopatska zdravila, vendar pa se to izkaže za nemogoče, saj s tem izgubijo zdravniško licenco. V Sloveniji je okoli 100 zdravnikov – homeopatov. S selitvijo v Slovenijo se je v nezavidljivem položaju znašel tudi Joachim Gross, ki je bil v Nemčiji vajen uporabljati znanje klasične medicine in znanje homeopatije ter obe znanji med seboj kombinirati.
 
Dvojno slepe študije niso primerno merilo za merjenje učinkovitosti homeopatije
 
Čeprav se strinja, da medicina potrebuje visoke standarde, in se zavzema za to, da si visoke standarde postavlja tudi homeopatija, meni, da z dvojno slepimi študijami lahko merimo učinke enega zdravila na številne bolnike z isto boleznijo, ko gre za homeopatijo, pa tega zaradi njene kompleksnosti ne moremo početi. Ista bolezen se pri različnih ljudeh namreč zdravi z različnimi homeopatskimi zdravili. Poudarja, da tudi mnogo drugih postopkov in načinov zdravljenja, ki jih uporablja klasična medicina, ne dosega standarda dvojno slepih študij. Po mnenju Fundacije Cochrane na standardu dvojno slepih študij temelji le 11 % posegov, ki jih izvajajo v klasični medicini.
 
Samonaznanitev zaradi vzporednega prakticiranja homeopatije
 
Letos marca se je zaradi svoje za Zdravniško zbornico Slovenije nedopustne dvojne prakse samoprijavil pri njeni etični komisiji. Upa, da se bo tudi Slovenija postavila na zemljevid držav Evropske unije, v katerih prakticiranje homeopatije ob klasični medicini ni nič posebnega. Po nekaj ostrih kritikah nekaterih slovenskih kolegov v stanovskem časopisu Isis je svojo pravico prakticiranja homeopatije aprila zagovarjal pred etično komisijo Zdravniške zbornice Slovenije. Še se bodo pogovarjali in Joachim Gross je po prvih pogovorih zelo optimističen.
 
Vir:
PRVI PROGRAM RADIO SLOVENIJA, 25. junij 2014, Cirila Štuber: Dr. Joachim Gross, dr. med. - Intervju
MMC RTV SLO, 25. junij 2014, Cirila Štuber: Zdravnik homeopat koristi tako bolnikom kot tudi klasični medicini
MMC RTV SLO / Moja generacija, 25. junij 2014, Cirila Štuber: Zdravnik homeopat koristi tako bolnikom kot tudi klasični medicini
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih