similia similibus curentur

KAZNOVANJE ZDRAVNIKOV HOMEOPATOV

22.01.2019 19:49

Novinarka Marija Šelek v zadnji številki revije Zarja ugotavlja, da Slovenija ostaja edina država članica Evropske unije, ki diskriminira in z odvzemom zdravniške licence kaznuje zdravnike le zato, ker imajo dodatna znanja iz homeopatije. Različni zdravstveni ministri so obljubili, da bodo uredili položaj homeopatije, pa se to od leta 1992 še ni zgodilo. Tudi urad varuha za človekove pravice je zakonodajalcu v več letnih poročilih naložil, naj nikar ne odkrivajo tople vode – samo ozreti se je treba v Avstrijo, Nemčijo, Francijo, Švico ali Belgijo.

Novinarka Marija Šelek je reviji Zarja objavila prispevek Konec homeopatije, ki ga v nadaljevanju povzemamo. Celoten prispevek je bil objavljen v Zarji, številka 4, dne 22. januarja 2019.

 

»Decembra so minila štiri leta, odkar je Zdravniška zbornica Slovenije predlagala ministrstvu za zdravje, da se predpisi spremenijo tako, da se zdravniku, ki se ukvarja s homeopatskim zdravljenjem, samo zaradi tega licenca ne odvzame. Ministrstvo za zdravje oziroma vlada pa novega zakona, ki bi odpravil kup zakonskih in ustavnih neskladij, še vedno ni posredovalo v parlamentarno proceduro. Od sto zdravnikov, ki so v okviru Slovenskega homeopatskega društva končali izobraževanje, ima samo dobrih 10 odstotkov odprte homeopatske ambulante, saj marsikateri zdravnik, ki je končal homeopatsko izobraževanje in rad opravlja svoj poklic v konvencionalni medicini, noče tvegati izgube licence.

 

Poleg odvzema licence je bistveni problem za zdravnike homeopate dejstvo, da so homeopati uvrščeni med zdravilce. Ti lahko po definiciji samo izboljšujejo zdravje, ne smejo pa predpisovati zdravil, kar pravno lahko pomeni konec homeopatije na Slovenskem. Bistvo homeopatskega zdravljenja so namreč ravno homeopatska zdravila, ki jih predpiše zdravnik homeopat.

 

Homeopatska zdravila so v slovenski zakonodaji opredeljena kot zdravila za uporabo v humani medicini in jih lahko izdaja (prodaja) le magister farmacije z dodatnimi znanji iz homeopatije. Položaj farmacevtov, ki izdajajo homeopatska zdravila, je pri nas zakonsko primerno urejen, v primerjavi z njimi pa je položaj zdravnikov homeopatov absurden. Farmacevt, ki ni nosilec zdravljenja, lahko svetuje homeopatska zdravila, zdravnik homeopat, ki se je z bolnikom pogovarjal več kot uro in ve o njegovem zdravstvenem stanju zelo veliko, pa homeopatskega zdravila ne more predpisati.

 

V Sloveniji je registriranih nekaj čez 80 zdravil, ki se prodajajo v lekarnah, vendar se jih v homeopatiji uporablja mnogo več, zato se Slovenci ponje zatekajo na internet ali v Italijo in Avstrijo.

 

Ena izmed komercialnih zavarovalnic pri nas celo ponuja paket dodatnega zdravstvenega zavarovanja, po katerem si po obisku homeopata v Avstriji upravičen do povračila tega stroška. Če greste k slovenskemu, ste samoplačnik.

 

Težave z inšpekcijo. Zdravstveni inšpektorat je leta 2016 začel z nadzori zdravnikov homeopatov, ker je ugotovil, da nimajo zdravilske licence, za katero bi morali zaprositi v skladu z Zakonom o zdravilstvu. Da je ta zakon treba spremeniti na evropsko primerljiv način, je že pred tem ugotovilo tudi ministrstvo za zdravje in začelo pripravljati nov zakon ter v delovno skupino vključilo tudi predstavnika Slovenskega homeopatskega društva. Tistega leta so pričakovali, da bo še v času mandata vlade Mira Cerarja novi zakon sprejet. To se žal ni zgodilo.

 

A z argumentom o pripravi novega zakona je bil zadovoljen tudi inšpektorat in je tedaj opustil tovrstni nadzor. Poleti 2018 pa je delo nadaljeval, češ da se z zakonodajo ni zgodilo nič in da so se tudi homeopati dolžni podrediti zakonu. Homeopati, ki dotlej niso zaprosili za zdravilsko licenco, so dobili odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. Morali so zaprositi za zdravilsko licenco, če niso želeli pustiti pred vrati čakalnice bolnikov, ki jih imajo zelo veliko, pravzaprav so z delom zasuti. Se je pa z zaprosilom za zdravilsko licenco pojavil nov problem: kdo na ministrstvu za zdravje je usposobljen, da bo presodil, ali imajo dovolj znanja iz homeopatije, da jim izdajo licenco za opravljanje te dejavnosti? Vlogo so tako morali dopolniti z mnenjem strokovnega združenja – v našem primeru Slovenskega homeopatskega društva, ki je potrdilo kvalificiranost, tudi na podlagi diplome Evropskega odbora za homeopatijo. To so pridobili vsi slovenski zdravniki homeopati, ki so opravili končni izpit.

 

Zdravniki homeopati so nas opozorili, da v Sloveniji nimamo pluralizma metod v medicini. »Razviti svet se danes obrača k združevanju različnih pristopov zdravljenja, še posebej če potekajo pod nadzorom zdravnikov. Ljudje so v taki ureditvi, kot je pri nas, brez možnosti izbire in se morajo podrediti samo konvencionalnemu načinu zdravljenja – to je vse, kar pri nas smejo dobiti. V Franciji je 5500 zdravnikov homeopatov in Francozi v več kot 90 odstotkih za svoje težave uporabljajo homeopatijo. Kako je lahko tam to nekaj čisto običajnega? Prav tako v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Švici, Belgiji … Pri nas pa ne moremo urediti nekaj tako preprostega?« se že leta skupaj s kolegi sprašuje naš sogovornik, ki ne želi biti imenovan, in se strinja, da bi homeopatija lahko pripomogla k zmanjševanju stroškov za zdravila na državni ravni.«

 

Vir:

Revija Zarja, Marija Šelek, 22. januar 2019: Konec homeopatije?

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih