similia similibus curentur

VARUH ODZIVA IN RAVNANJA MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE NE SPREJEMA

01.07.2021 23:42

​Varuh Peter Svetina je v Letnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2020 ponovno opozoril na nesprejemljivo časovno nedorečenost in dolgotrajnost priprave Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v Letnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2020 ponovno opozoril na nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

 

Varuh je v letnih poročilih že večkrat opozoril na neurejeno področje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, vendar Ministrstvo za zdravje zakona še vedno ni pripravilo.

 

Stran 305:

“Varuh spremlja »odsotnost« normativne dejavnosti na področju zdravstvenega varstva. V zvezi s tem je Varuh v letnem poročilu že v letu 2019 ponovno opozoril na neurejeno področje dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Kljub Varuhovemu opozorilu MZ še vedno ni pripravilo zakona. MZ pripravlja predlog novega Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije že od septembra 2015.

 

Tudi v letu 2020 se to področje ni uredilo, čeprav smo že leta 2018 prejeli zagotovilo predstavnikov MZ, da je predlog zakona v pripravi in bo v javno obravnavo posredovan v letu 2019. Varuh meni, da je nesprejemljiva časovna nedorečenost urejanja področja. Zato smo na sestanku z ministrom za zdravje dne 7. 1. 2020 znova opozorili na omenjeni problem. MZ nam ni dalo jasnih odgovorov glede tega, kdaj bo Zakon pripravljen, saj po njihovem mnenju omenjena problematika ne spada med prioritetna področja.”

 

Stran 309: Dolgotrajna priprava Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije

 

“Dejavnost homeopatije v Sloveniji lahko opravlja le zdravnik. Zdravniku, ki opravlja to dejavnost, pa se odvzame licenca oziroma se mu ne izda dovoljenja za delo. Slovenija je edina članica Evropske unije s tovrstno ureditvijo, MZ pa pripravlja predlog novega Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije že od septembra 2015. MZ nam na naše poizvedovanje ni dalo jasnih odgovorov glede tega, kdaj bo Zakon pripravljen. Pojasnjujejo, da se pripravljajo zakonske podlage za prioritetna področja, zato ne morejo napovedati, kdaj se lahko pričakuje, da bo zakon pripravljen. Varuh odziva in ravnanja MZ ne sprejema. Menimo, da MZ s tem, ko že več let ne pripravi ustrezne zakonske podlage, krši 74. člen Ustave RS (podjetništvo) in načelo dobrega upravljanja.”

 

 

Glede na ogromno število neuresničenih priporočil Varuha s strani pristojnih organov, so pregledali vsa pretekla priporočila in izpostavljajo le tista, ki ostajajo še vedno aktualna in za katera menijo, da bi bila njihova uresničitev nujno potrebna za dvig ravni spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Sloveniji. Tako namesto preko 300 neuresničenih priporočil Varuha iz letnih poročil za leta 2013 do 2019, izpostavljajo »le« 156 najbolj aktualnih preteklih Varuhovih priporočil, ki ostajajo bodisi neuresničena bodisi delno neuresničena – od tega 101 priporočilo iz letnega poročila za leto 2019 in 55 iz leta 2018 ali starejših.

 

Varuh je tako še posebej izpostavil pretekla aktualna oziroma izpostavljena priporočila, ki ostajajo v celoti neuresničena, med njimi je še vedno tudi:

 

Priporočilo Varuha št. 96 (2019): Varuh priporoča Ministrstvu za zdravje, naj nemudoma določi časovni načrt za pripravo predloga zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije ter zagotovi, da bo predlog tega novega zakona v skladu s časovnim načrtom (čim prej) poslan v javno obravnavo (str. 310).

 

Varuh Vladi Republike Slovenije predlaga, naj v svojem odzivnem poročilu prouči in pojasni razloge, zaradi katerih Varuhova pretekla priporočila, ki so izpostavljana v tem letnem poročilu, niso bila uresničena. Vlada Republike Slovenije naj zagotovi, da bodo pristojni organi začeli učinkovito uresničevati vsebinsko neuresničena priporočila, ki jih Varuh poudarja že vrsto let, in bodo med sabo v ta namen sodelovali, kadar je to potrebno (op. Priporočilo št. 1). 

 

Vir:

Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih