similia similibus curentur

09.11.2021 22:39

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke bo v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, 10. novembra 2021, gostila sestanek Delovne skupine za homeopatska zdravila (HMPWG), ki deluje v okviru mreže vodij nacionalnih organov za zdravila (HMA).

23.09.2021 00:43

Varuh človekovih pravic je v Letnem poročilu za leto 2020 še posebej izpostavil pretekla aktualna priporočila, ki ostajajo v celoti neuresničena. Med njimi je že vrsto let neuresničeno priporočilo Varuha, da se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

01.07.2021 23:42

​Varuh Peter Svetina je v Letnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2020 ponovno opozoril na nesprejemljivo časovno nedorečenost in dolgotrajnost priprave Zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravnike.

22.04.2021 13:01

Čeprav se homeopatska zdravila v slovenskih lekarnah prodajajo že od aprila 2011, je Slovenija še vedno edina država članica Evropske unije, kjer zdravnik zaradi neskladne zakonodaje ne sme predpisati homeopatskih zdravil na recept, ker ne sme zdraviti s homeopatijo.

15.04.2021 20:44

Homeopatska zdravila so edina zdravila za uporabo v humani medicini, ki jih zdravniki v Sloveniji še vedno ne smejo predpisati na zdravniški recept, čeprav so dobila dovoljenje JAZMP za promet z zdravilom in se smejo izdajati le v lekarnah, nekatera pa se lahko izda le na zdravniški recept. Kljub številnim pozivom k ureditvi tega ustavnega in zakonskega neskladja, tudi Varuha človekovih pravic, Vlada še ni posredovala novega zakona v sprejetje Državnemu zboru. Na ureditev tega področja za zdravnike čakamo že od leta 1992. Težko je razumeti, zakaj smo edina država članica Evropske unije, kjer zdravnikom ni dovoljeno pri zdravljenju uporabljati tudi homeopatije in prepisovati homeopatskih zdravil.

10.04.2021 12:17

Danes je svetovni dan homeopatije. Po podatkih Evropske komisije naj bi se v Evropi zdravilo s homeopatijo več kot 22 odstotkov oz. več kot 100 milijonov ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je homeopatijo uvrstila na drugo mesto med prvimi petimi najpogosteje izbranimi nekonvencionalnimi metodami zdravljenja v svetu.

01.01.2021 09:25

Na spletnem portalu Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je obširna predstavitev poklica zdravnika homeopata.

27.10.2020 17:32

Državni zbor je na 21. redni seji 27. oktobra 2020 sprejel priporočilo, s katerim priporoča vsem institucijam in funkcionarjem na vseh ravneh, da upoštevajo priporočila Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, zapisana v 25. rednem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2019. Med njimi je že vrsto let nerealizirano priporočilo Varuha, da naj se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike.

30.09.2020 15:26

Varuh človekovih pravic je v svojem poročilu za leto 2019 še posebej izpostavil neuresničena priporočila. V celoti ali delno neizvedenih preteklih priporočil je več kot 200, nekatera se vlečejo že od leta 2013, pa so še vedno aktualna, a jih pristojni organi niso vzeli dovolj resno. Med njimi je že vrsto let nerealizirano priporočilo Varuha, da se zakonsko uredi izvajanje homeopatije za zdravnike oz. nujnost zakonske ureditve področja dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih